Hoe breng je de levensbeschouwelijke traditie van de school vandaag de dag expliciet ter sprake?
Hoe organiseer je pastoraal op school wanneer je team en leerlingenpubliek steeds meer divers wordt?
Groeien als katholieke dialoogschool betekent o.a. een bekommernis en inzet voor pastoraal op school. Maar hoe doe je aan pastoraal in een context die steeds meer divers wordt? Waar de collega’s en de leerlingen minder, niet-, anders- of amper-gelovig zijn? Waar de vertrouwdheid met de levensbeschouwelijke traditie van de school mogelijks kleiner wordt? Lukt het (nog) om het gesprek over levensbeschouwing te voeren binnen het team?
Op dinsdag 25 april 2023 organiseert de diocesane werkgroep Pastoraal op school een studiedag getiteld “Aan de slag met pastorale diversiteit in een katholieke dialoogschool”.
Het programma ziet er als volgt uit:
- 08u45: Onthaal
- 09u15: Inleiding
- 09u30: Spreker 1: Jürgen Mettepenningen (meer info onderaan deze pagina)
- 10u05: Spreker 2: Hamid Riffi (meer info onderaan deze pagina)
- 10u40: Pauze
- 11u00: Spreker 3: Mgr. Bonny (meer info onderaan deze pagina)
- 11u45: Panelgesprek
- 12u30: Broodjesmaaltijd en Viering
- 14u00: Werkwinkel
U kiest één werkwinkel om bij te wonen:
- Hoe ontwerp je een bezinning of viering in een diverse schoolcontext in het basisonderwijs? Concreet aan de slag met de hernieuwde brochure en met pastorale materialen (o.a. Leeftocht)
- Hoe ontwerp je een bezinning of viering in een diverse schoolcontext in het secundair onderwijs? Concreet aan de slag met de hernieuwde brochure en met pastorale materialen (o.a. Leeftocht)
- Hoe breng je de levensbeschouwelijke diversiteit van je team in kaart? Concrete methodieken? (Aanbod voor directeurs)
- De identiteitsdriehoek aan het werk; in gesprek met Hamid Riffi.
- 15u30: Afronding studiedag
INSCHRIJVEN KAN TOT EN MET MAANDAG 17 APRIL. KLIK HIER.
Wat? Aan de slag met pastorale diversiteit in een katholieke dialoogschool
(studiedag Pastoraal op school)
Wanneer? Dinsdag 25 april 2023: onthaal vanaf 08u45 – einde om 15u30
Waar? TPC (Groenenborgerlaan 149, 2020 Antwerpen)
Kostprijs? € 48 (broodjesmaaltijd inbegrepen)

Jürgen Mettepenningen is theoloog. Hij is bisschoppelijk afgevaardigde Onderwijs in het aartsbisdom Mechelen-Brussel en doceert aan de theologische faculteit van de KU Leuven over christelijke identiteit. Over die christelijke identiteit gaat zijn nieuwe boek ‘Houvast’, na tal van andere boeken, waaronder de biografie van kardinaal Godfried Danneels (2015) en een synthese van het denken van paus Franciscus (2019). Hij heeft drie kinderen en is actief in zijn thuisparochie Sint-Servaas te Grimbergen. Binnen Katholiek Onderwijs Vlaanderen zetelt hij in de Raad van Bestuur en schreef hij mee aan verschillende teksten, waaronder de publicatie ‘Liefde in tijden van katholieke dialoogschool’.

Dhr. Hamid Riffi werd in 2022 algemeen directeur van het Scheppersinstituut in Mechelen (secundair onderwijs). Als oud-leerling, voormalig leerkracht en adjunct-directeur van de school had het Scheppersinstituut nog maar weinig geheimen voor hem. Zijn aanstelling kreeg de nodige media-aandacht omdat dhr. Riffi als Mechelse moslim van Marokkaanse origine directeur werd van een katholieke school. Meer informatie alsook een kort interview met dhr. Riffi vindt u op de website van de school: https://aso.scheppers-mechelen.be/hamid-riffi-algemeen-directeur/.

In 2017 verscheen de brochure ‘Vieren op school’, geschreven door bisschop Johan Bonny; in samenwerking met de leden van het Diocesaan Team voor de Schoolpastoraal, de medewerkers van de vicariaten Kempen en Antwerpen en de leden van de bisschopsraad. De brochure bespreekt o.a. de bouwstenen van een viering, verschillende manieren van aanwezig zijn alsook de betekenis van de eucharistie in schoolcontext. Heeft deze tekst vijf jaar later aan kracht ingeboet? Of blijft de tekst verrassend actueel?