OJP: Leerschool van gebed | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Zusters Bernardinnen

Zusters Bernardinnen

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wie zijn we Spiritualiteit Roeping en religieus leven
      Een getuigenisIets voor jou?Vorming voor het religieuze leven
      Gemeenschap Gent: Rabboeni Voor jongeren en jongvolwassenen Over de grenzen: Afrika
      Projecten in AfrikaRwandaTsjaad Burkina Faso
      Acht eeuwen geschiedenis
      BronvermeldingVan het begin tot de 19e eeuwEen nieuwe tijd: naar de twintigste eeuwVernieuwing na Vat IITot op vandaag
      Liturgie
      Liturgie als fundamentGebedstijden en gebedsintentiesLezingen voor de komende zondag
      Contact
foto's: Harry Keijsers

OJP: Leerschool van gebed

Karen Germeys

Karen Germeys

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 25 augustus 2016 - 12:03
Afdrukken
Begin augustus trokken 25 jongeren naar de abdij van Orval om er thuis te komen in de stilte en hun gebed te verdiepen. Een ervaringsbericht.
foto: Orval
foto: Orval
Vorige Volgende

Bij onze aankomst in Orval worden we meteen ondergedompeld in de schoonheid en de stilte van deze plaats. Sommigen kennen deze mooie abdij al, voor anderen is het een eerste kennismaking met deze gastvrije gemeenschap. Het middagmaal doet ons op krachten komen na een lange treinreis naar het uiterste zuiden van het land. Onmiddellijk daarna komen we een eerste keer samen in kleine groep, de Nederlandstaligen zijn met twaalf. Tijd om kennis te maken met elkaar en met het opzet van OJP: Orval, Jeunes en Prière. 

Stilte, gebed, ontmoeting en het Woord van God in de Schrift zijn de sleutelwoorden die ons worden aangereikt om deze dagen vruchtbaar te laten zijn.  We worden uitgenodigd om echt in de stilte 'in te stappen' zodanig dat het ook 'stiller' kan worden in ons hoofd en ons hart. 

Centraal thema van deze OJP is 'Geef mij een hart dat luistert'. Deze jonge mensen kiezen ervoor om in de rust van Orval het luistervermogen van hun hart te laten aanscherpen, open voor God en voor de wereld. 

foto: Orval
foto: Orval
Vorige Volgende

Elke dag begint samen met de broeders in de prachtige abdijkerk, waar we de lauden (ochtengebed) bidden en al even stil worden bij het Schriftwoord van die dag. 
De tekst gaat nog op een andere manier spreken tot ons hart, als we rond dit Woord samen komen in kleine groep en hierover uitwisselen. Pas daarna komen we met alle deelnemers samen om te luisteren naar een conferentie die wat extra duiding en achtergrond geeft, verdiept, uitwerkt....
Frans of Nederlands is geen probleem dankzij de simultaanvertaling.

foto: Orval
foto: Orval
foto: Orval
foto: Orval
Vorige Volgende

Het namiddagprogramma biedt een ruime diversiteit aan werkwinkels, van werken in het bos met de broeders tot een filmnammiddag, van schilderen tot een vraag-antwoord-gesprek met mgr. Hudsyn, van een contemplatieve wandeling tot een muziekatelier. Maar wie graag gewoon in eenzaamheid van de stille en de schoonheid van deze plaats wil genieten, kan hiervoor rustig de tijd nemen of een persoonlijk geloofsgesprek aangaan met één van de begeleiders. In de avond bidden we vespers, is er het avondmaal en de afwas. Wie na het bidden van de dagsluiting nog zin heeft, kan terecht in de zaal om elkaar te ontmoeten bij een drankje.

foto: orval
foto: orval
foto: orval
foto: Orval
Vorige Volgende

Vrijdagavond is er het grote feest van de verzoening. Mgr. Van Looy die voor de gelegenheid naar Orval is gekomen, gaat voor in de mooie verzoeningsviering. Hij begint met een verwijzing naar de vraag die paus Francisus op de WJD in Krakau stelde aan de jongeren:

"kunnen wij veranderen ?" 

De eenvoudige vraag blijft hangen in het hart. Ik verlang 'ja' te antwoorden, hoewel ik goed weet dat ik eigenlijk dikwijls ontgoocheld 'nee' denk. Toch worden we hier uitgenodigd om in het sacrament van de verzoening een stap te zetten tot die verandering. Net als de anderen mag ik hiermee de vreugde proeven van de verzoening, van de barmhartigheid van God die mij helemaal 'voor lief' neemt en tegelijkertijd met oeverloos geduld appelleert om te groeien in vrijheid en liefde. Na de viering wordt de vreugde voorgezet in een feestelijke maaltijd, samen met de broeders en zeker niet 'in stilte'. 

foto: Orval
foto: Orval
Vorige Volgende

Zaterdagavond wordt de dagsluiting gebeden in de ruïnes van de oude abdij. Daarna houden we samen met de broeders een bijzondere wake rond het oplaaiende kampvuur. 
Muziek, poëzie en getuigenissen wisselen elkaar af. Een jongere die er voor de tweede keer bij is, getuigt indrukwekkend over wat OJP voor haar betekend heeft. Ze vertelt hoe ze met zichzelf worstelde, en na veel getwijfel toch inging op de uitnodiging van een vriendin om mee te gaan naar Oval "om mijn gedachten in alle rust op een rijtje te kunnen zetten." Maar ze was vastbesloten om zich niets aan te trekken van dat religieuze gedoe dat haar afschrok en volledig uit de tijd leek. 

"Tijdens mijn eerste dagen in Orval, voelde ik mij dan ook een buitenstaander. Ik begreep niet wat er gebeurde en ik verzette me. Ik was er bang voor. Maar hoe langer ik er was, hoe meer ik de openheid, de warmte en de levensvreugde van de mensen voelde. Dit strookte niet met wat ik dacht te weten over het geloof. Ik begon me af te vragen wat deze mensen zo bezielde. Blijkbaar betekenden die woorden (die ik als dwingend en bedreigend ervoer) voor hen iets helemaal anders... Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld en ik begon vragen te stellen. Ik was eigenlijk ook een beetje stout: ik stelde opzettelijk lastige vragen, waarop ik dacht dat mijn gesprekspartners geen antwoord zouden hebben. Ik wilde hen betrappen op een contradictie of een foutieve redenering om toch maar te kunnen concluderen dat het geloof ouderwets en achterhaald is en helemaal niets voor mij. Maar tot die conclusie kwam ik nooit. Stilaan maakte mijn verzet plaats voor honger. Ik wilde meer weten! Dankzij de geduldige antwoorden van vrienden, maar ook dankzij de vele gebaren van liefde die ik hier heb mogen ontvangen, begon ik beetje bij beetje ook de ware betekenis van de woorden uit de liturgie en de schrift te begrijpen. Meer nog, ze begonnen tot mij te spreken. Ik las de oeroude Bijbelteksten en vond tot mijn uiterste verbazing diepe waarheden over mezelf. Wat ik eerst als dwingend, bedreigend en ouderwets had beschouwd, werd plots een bron van bevrijding en inspiratie. Langzaam, heel langzaam merkte ik dat ik niet meer paniekerig in volle zee aan het spartelen was. Ik werd door zoveel helpende handen op het droge getrokken en ik kreeg terug grond onder mijn voeten. En als er grond is, kan je stappen; kan je vooruitgaan. Sindsdien ben ik op weg, gesterkt door het gevoel dat God me bij de hand houdt. Intussen heb ik veel nieuwe vrienden gemaakt, zowel thuis in Gent als in Orval, die me steunen en bij wie ik terecht kan met al mijn vragen en twijfels. Mijn zoektocht is verre van voltooid. Maar stap voor stap ga ik vooruit. Wat betekent Orval dus voor mij? Hoop en liefde."

Een andere deelnemer vertelt hoe hij na de Wereldjongerendagen in Krakau, een geloofsfeest met twee miljoen jongeren uit 180 landen, naar Orval is gekomen: 

"Sommigen vonden dit dapper, anderen gewoon goed zot: "Hoe ga jij ooit bijgeslapen geraken?" Mijn ervaring leert mij nu dat dit één van mijn beste beslissingen ooit is geweest. De rust en de stilte van de abdij hebben mij geholpen om de WJD een plaats te kunnen geven en beter te kunnen vatten. Door deze momenten van bidden en bezinning zullen de WJD niet bij een vlaag van euforie blijven, maar heeft er zich een diepe liefde voor God gevormd die ik de rest van mijn leven zal meedragen. Naar Orval komen was een essentiële stap om naast het grote feest ook te leren om in alle rust en stilte tot God te kunnen bidden."

foto: Orval
foto: Orval
foto: Orval
Vorige Volgende

Zondagmorgen, dag van Verrijzenis, staan we vroeg op.  In processie, de brandende kaarsen in de hand, trekken we naar de kerk. die nog in duisternis gehuld ligt, zachtjes zingend 'Jésus, le Christ, luimière intérieure..." Met de psalmen waken we tot het licht wordt. Na de plechtige lezing van het verrijzenisevangelie keren we terug naar buiten en kunnen we in het eerste daglicht naar waarheid zingen over
"de innige barmhartigheid van onze God, 
die als een nieuwe dag over ons opgaat
om licht te brengen in het duister en de schaduw van de dood
en onze voeten te geleiden op een weg van vrede."

foto: orval

Als we die morgen een laatste keer samenkomen met onze kleine groep, sta ik versteld van wat deze jongeren meenemen uit deze stille dagen;

"Ik heb geleerd dat bidden geen monoloog is, maar een dialoog."

"Ik heb iets geproefd van het gebed met de psalmen. Het leert mij dat ik ook dingen mag vragen aan God. Vroeger durfde ik dat niet."

"God vindt steeds nieuwe manieren om mij te verrassen."

Ik kan geen mooiere manier bedenken om te zeggen dat ik dankbaar ben om medegetuige te mogen zijn van wat God kan doen in het leven van mensen, subtiel en altijd onverwacht.

Graag tot volgend jaar!

 

foto; Orval

Gepubliceerd door

Zusters Bernardinnen

Meer

Artikel
Orval
OJP
Jongeren

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook