Op 23 januari was het precies 180 jaar geleden dat de eerste zusters bernardinnen 'geïnstalleerd' werden. En dat mocht gevierd worden!
'Als je niet weet wat 'de zoete inval' betekent, awel dat is vandaag… ‘ zegt zuster Els met een brede glimlach. We zijn ervan overtuigd. De ene bel weerklinkt kort na de andere. Er komen mensen aan de deur met bloemen, een mand vol fruit, een zelfgemaakt keramiek potje met snoepjes erin, een andere attentie… Ze worden gebracht door buren of vrienden van de communauteit. Zuster Riet vertelt hoe in de morgen ook de hele keukenploeg van het woon-en zorgcentrum plots aan de deur stond. De dienst animatie en ergotherapie overhandigde de zusters een mooie foto van het ondergesneeuwde vroegere klooster. Zoveel mensen die allemaal hun genegenheid willen uitdrukken. Het lijkt erop dat de aanwezigheid van de zusters in Bassevelde vergroeid is met de geschiedenis van het dorp. Honderdtachtig jaar, dat is niet niks.
Dat wordt bevestigd als de bel opnieuw gaat. De burgemeester van Assenede (waartoe ook Bassevelde behoort) en één van de schepenen komen op bezoek om felicitaties over te brengen vanwege het gemeentebestuur en het schepencollege en om de zusters te danken voor hun inzet voor de meest kwetsbare mensen in Bassevelde. Zorg voor zieken en ouderen, opvang en onderwijs van kinderen in moeilijke omstandigheden, … Wat honderdtachtig jaar geleden begon, leeft nog altijd verder op de site waartoe het nieuwe klooster behoort: het nabije woon- en zorgcentrum, de vrije basisschool ’t Brugje, woningen en appartementen, opgericht door de Woonmaatschappij Meetjesland.
De bezoekers schuiven aan bij een tafel voor een tas koffie en een lekkere koffiekoek. We vieren deze bijzondere verjaardag in de communauteit samen met onze oudste zusters uit het woon- en zorgcentrum en een delegatie van de zusters uit de gemeenschappen van Gent en Oudenaarde.
De burgemeester en de schepen zijn nog niet buiten of een volgende bezoeker meldt zich aan. De zoon van de vroegere “kloosterboer”, uit de tijd dat het klooster een eigen boerderij had en de boer zorgde voor melk, eieren, vlees, groenten en fruit. Zo zijn er tientallen verhalen van connecties met de generaties van zusters die in Bassevelde geleefd hebben. We zien ze weerspiegeld in de vele kaartjes die zijn toegekomen en de twee kasten sieren. De oproep van de parochie om een kaartje te sturen is niet onbeantwoord gebleven.
Het zijn kaartjes met gelukwensen, met uitingen van genegenheid en vooral dankbaarheid. Tientallen kaartjes van bekenden en onbekenden die hun waardering uitspreken om de zorg en de goedheid die ze mochten ervaren of waarover ze hoorden bij hun ouders en grootouders. Aan één kaartje zit zelfs een schoolrapport uit het jaar 1935 geniet! Maar ook de jongere generatie liet van zich horen: in de morgen werden er al een hele stapel mooie tekeningen afgegeven van de kinderen uit de lagere school.