Bassevelde: Blij leven
Van bij het ontstaan van de communiteit te Bassevelde hebben de zusters de zorg opgenomen voor weeskinderen. In ruil voor kost en inwoon deden zij huishoudelijk werk. Wanneer Bassevelde zijn 50-jarig bestaan viert (1894) is er sprake van 289 weesmeisjes die in de loop van de jaren een opvang kregen.
Pas in 1937 wordt een nieuwe impuls gegeven aan de opvang van kinderen in moeilijkheden. Naast weeskinderen worden ook kinderen uit moeilijke gezinssituaties opgenomen, in samenwerking met de COO van Oudenaarde of op vraag van jeugdrechters. Zo ontstaat ‘Blij Leven’, dat in 1958 vier paviljoenen krijgt om kinderen en jongeren zoveel mogelijk in een huiselijke sfeer een goede opvang te geven. Een persoonlijke aanpak, geborgenheid binnen een kleine groep en de aanwezigheid van toegewijde opvoeders worden de gewaardeerde kenmerken van Blij Leven.
Vandaag is Blij Leven uitgegroeid tot het MFC Meetjesland (multifunctioneel centrum), waarbij ingezet wordt op individueel aangestuurde zorgtrajecten voor de kinderen en jongeren, met contextbegeleiding en de soepele overschakeling van zorgvormen in het welzijn van de jongeren.
De paviljoenen in Bassevelde werden in juni 2016 omgeruild voor een nieuwbouw in Waarschoot.