De veranderingen binnen de maatschappij als binnen de religieuze gemeenschappen zorgt ervoor dat de onderwijs-en zorginstellingen die door religieuzen werden opgestart als antwoord op concrete noden nieuwe, wettelijke structuren krijgen. Dit proces zet zich volop door naar het einde van de 20ste eeuw. Scholen, woon-en-zorgcentra en tal van andere instellingen worden zelfstandige VZW’s met – in de mate van het mogelijke – een aanwezigheid van religieuzen in de raad van bestuur. Binnen de congregatie heeft een gelijkaardige beweging plaats.
- In Bassevelde en De Panne krijgt de VZW de naam ‘Woon-en Zorgcentrum Sint-Bernardus’.
- In 1972 wordt Blij Leven een zelfstandige VZW. (Bassevelde)
- In Oudenaarde kennen de basisscholen en secundaire scholen, ontstaan vanuit de congregatie éénzelfde proces. De basisscholen vormen samen de VZW KBO ( Katholiek Basisonderwijs Oudenaarde ). De secundaire scholen – zowel deze van de bisschoppelijke overheid als deze van de zusters – vormen samen de VZW KSOO ( Katholiek Secundair Onderwijs Oudenaarde ). Omdat hun pedagogisch project ondersteund wordt door de pedagogische visie van Bernardus van Clairvaux nemen zij de naam aan van Bernardusscholen.
Omdat vele zusters op pensioenleeftijd zijn, engageren zij zich op velerlei wijzen in vrijwilligerswerk. Het bezoek aan zieken en bejaarden, medewerking in de parochiepastoraal via secretariaatswerk of catechese, de zorg voor kansarmen en vreemdelingen, kerkonthaal : het zijn slechts enkele voorbeelden van de pastorale bewogenheid van waaruit zij actief bezig zijn. De jongste groep onder de zusters is geëngageerd in de jongerenpastoraal, onderwijs, bejaardenzorg, hulp aan kansarmen. Zij doen dit samen met leken, in een geest van wederzijds respect en openheid.