Beweging | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Café Emmaüs

Café Emmaüs

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Welkom Over onze profielfoto Agenda Nieuws Café Emmaüs Communicatie Puncta Contact Regenboog Waarom Café English Café Wat doen we Voor wie Beweging Citaten uit de bijbel Gebeds- en Bijbelplaatjes Waar In de Damiaankerk Op afspraak Aangekondigde bijeenkomsten In Haasrode in Leuven in Wilsele
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Matteüs 18:20 © Café Emmaüs
Welkom Over onze profielfoto Agenda Nieuws Café Emmaüs Communicatie Puncta Contact Regenboog Waarom Café English Café Wat doen we Voor wie Beweging Citaten uit de bijbel Gebeds- en Bijbelplaatjes Waar In de Damiaankerk Op afspraak Aangekondigde bijeenkomsten In Haasrode in Leuven in Wilsele

Beweging

Laatste aanpassing op donderdag 10 april 2025 - 14:29
Afdrukken
Café Emmaüs is een beweging, om mensen te inspireren rond katholiek geloof, … Niet op een vaste plaats, … Kan overal zijn, …

Café Emmaüs is geen organisatie, een nieuwe plek of structuur, maar een uitnodiging om elkaar als broeders en zusters te ontmoeten, om het geloof te versterken en te verrijken.

Hoe te beginnen? Neem contact op met 3 tot 5 vrienden of vriendinnen die een 'Café Emmaüs' ontmoeting willen hebben. Bepaal mogelijke vergadertijden en plaatsen voor de deelnemers. Begin de bijeenkomst met een korte introductie en een gebed. Eén van de deelnemers kan de bijeenkomst vergemakkelijken, bijvoorbeeld door te vragen:

Wat betekent Jezus voor mij? Of met andere thema's, bijvoorbeeld over gebed, de Bijbel, bedevaart, Maria, enzovoort. Iedereen heeft de mogelijkheid om te spreken en feedback te geven. Bovendien zullen de deelnemers zelf elkaar verrijken. Het is te verwachten dat de sfeer van broederschap behouden blijft. De bijeenkomst wordt afgesloten met een kort gebed.

Neem contact op met ons als je stappen zet.

 

 

 

Volgens Matteüs © Café Emmaüs


 

 

Bekijk onze internationale videotrailer! ...

 

 

Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.


 

Op bedevaart in Rome, tijdens het jaar van de hoop, 2025! …

#cafeemmaus

Met mijn zus ben ik, Chris, in Rome. Als pelgrims van hoop. De eerste dag sliepen we in een klein hotelletje, vlak aan het parlement. De volgende dag kuierden we wat door de stad. We deden aan sightseeing en verkenden deze mooie stad. Voor de volgende nachten huurden we een appartementje. Alle bezienswaardigheden op wandelafstand.
De volgende dagen zullen we meer een pelgrimstocht houden.
Om de vijfentwintig jaar is er een jubeljaar. De Paus wil onze gelovige blik richten op de hoop, op Gods barmhartigheid, opdat ook wijzelf ze ons dieper eigen zouden maken. De term jubel heeft twee wortels. Het Hebreeuwse ‘jobel’ betekende aanvankelijk de ramshoorn waarop men blies om, om de vijftig jaar, aan te kondigen dat in dat jubeljaar alle schulden werden kwijtgescholden. Ieder kon beginnen met een nieuwe lei. Het Latijnse woord ‘jubilus’ bestaat ook. Jubel, vreugde, feest! Het jubeljaar zoals de Kerk het viert, verenigt beide wortels in zich: het is een feestelijk jaar van hervorming van het hart en de samenleving.
In de synagoge van Nazareth kondigt Jezus ook een jubeljaar af:

Zo kwam Hij ook in Nazaret, waar Hij was grootgebracht, ging volgens zijn gewoonte op de sabbatdag naar de synagoge en stond op om voor te lezen.  Ze reikten Hem de boekrol van de profeet Jesaja aan. Hij opende de rol en vond de plaats waar geschreven stond:  De geest des Heren is over mij gekomen, omdat Hij mij gezalfd heeft. Hij heeft mij gezonden om aan armen de Blijde Boodschap te brengen, aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken, en aan blinden, dat zij zullen zien; om verdrukten te laten gaan in vrijheid,  om een genadejaar af te kondigen van de Heer.
Lucas4:16-19

Wij trekken als bedevaarders naar Rome, naar de graven van de apostelen ‘om een nieuw begin te maken’. De apostelen zijn de bevoorrechte getuigen van Jezus’ dood en verrijzenis. De Schrift noemt hen ‘pijlers’ van de Kerk en ons geloof berust op hun getuigenis, bekrachtigd door hun dood. Vanaf de eerste eeuwen werden ze vurig vereerd binnen de muren van de stad waar ze ook de marteldood stierven. Daarom zijn de Romeinse basilieken ook altijd het centrum geweest van bedevaarten tijdens een jubeljaar.
Waar kan men beter een nieuw begin maken dan geknield bij het graf van beide grote apostelen Petrus en Paulus? Nu worden ook op andere plaatsen in de wereld jubileumkerken aangesteld, waar men geen Heilige Deur of een Deur van Barmhartigheid opent maar worden wel tot pelgrimskerken benoemd, zoals in onze Sint Pieterskerk in Leuven.

Wij zetten onze pelgrimstocht, hier in Rome, verder en houden jullie op de hoogte! …

Gina en Chris

 

 

Op de tweede dag hadden we een meer spirituele activiteit gepland. Mede door een romeinse vriendin, filosofie studente geweest in Leuven, Alessandra, actief in de Focolare beweging. Zij gaf de tip om op deze dag naar piazza Pia te gaan en daar informatie te vragen over de ‘jubilee’, aan de infostand daar. Dat bevind zich naast het Castel Sant’Angelo. We deden het en het was fantastisch.
Ik schreef ons in aan de balie en we vertrokken met een dertigtal gelovigen van verschillende taalgroepen en een vijftal zusters die Italiaans spraken.
Tijdens onze bedevaart maakte ik contact met één van de zusters, die foto’s had gemaakt, en vroeg mij die door te sturen. We gingen als groep, biddend, door de heilige deur, poort van hoop een barmhartigheid, en werden zo pelgrims van hoop.
 

Ik ga even in op wat barmhartigheid betekent?
Barmhartigheid is een houding of ingesteldheid en altijd ook een daad, een actie. Het betekent vriendelijkheid en goedheid . God betoont zich barmhartig aan de mens als Hij hem vriendelijk en vol goedheid en genadig tegemoet treedt en hem zijn schuld vergeeft. Barmhartigheid is het tonen van erbarmen, van mededogen met mensen die het moeilijk hebben. Barmhartig zijn zij die zich ontfermen over hun medemensen, die in woord en daad hulp en ondersteuning bieden aan degenen die daaraan behoefte hebben.
Zuster Maria, die een aantal foto’s maakte gaf ik een kaartje van ‘Café Emmaüs’ en ik kreeg via what’s app, alles doorgestuurd.

Later op de dag kreeg ik volgend bericht, in het Italiaans en via vertaalprogramma vertaald:

Dank aan u, broeder, die vandaag, net als wij, een pelgrim van hoop bent geworden, die door de heilige deur gaat en vergeving en vrede afsmeekt voor onszelf en voor de hele wereld.
Ik wilde u vragen wat het visitekaartje dat u mij gaf, betekent? God zegene u en uw familie. Verenigd in gebed. Moge onze Allerliefste Moeder jullie beschermen en jullie leiden op het pad van vrede en liefde, zodat jullie waarlijk pelgrims van hoop worden, waar jullie ook gaan. Geniet van uw verblijf in Rome!
 

Dag zuster Maria en medezusters, Ik ben samen met mijn zus hier in Rome. Pelgrims van hoop. Wat het kaartje betreft wat ik u gaf, kan ik zeggen: Ik kom uit Leuven, België. Wij zijn een universiteitsstad en deze is dit jaar 600 jaar oud. Afgelopen september was Paus Franciscus in Leuven om dit te vieren. Onze stad heeft een honderdduizend inwoners maar heeft ook vijftig duizend studenten. In België, Vlaanderen, is een grote geloofsafval. Wij bereiken geen jongeren meer. Ze blijven weg uit onze kerken. Studenten gaan wel op café. Maar er is hoop.
Wij proberen met onze beweging ‘Café Emmaüs’ studenten te bereiken en gaan met hen praten over geloof, de bijbel, God, Christus enzovoort. We doen dit op verschillende plaatsen. Op pleinen, in de straat, in cafés, in kerken, in de crypte van onze Heilige pater Damiaan. Wij willen deze jongeren bereiken en wanneer zij in weekends naar huis gaan, zelf ‘Café Emmaüs’ houden bij hun thuis, onder vrienden.
Wij zijn dus een beweging. Geen vaste plaats. Geen organisatie.
Ik onderhou deze website en dat is een werkinstrument om de communicatie te bewerkstellingen. Misschien kan jij met je medezusters deze website eens bekijken en met Google Translate de teksten vertalen. Als je hierachter staat, wil je ook voor ons bidden. Dat we jongeren mogen bereiken en hun inspiratie geven. Het was heel fijn jullie te leren kennen.
Laat de Heilige Geest nu verder in ons werken!
We kunnen contact houden, als je dat wil, …

Chris De Groote

Café Emmaüs

 

Zuster Maria antwoordde: Laten wij bidden voor Jezus en Maria! Veel succes, lieverd! Alles oké? Vandaag zijn we op het Sint-Pietersplein voor de Heilige Mis voor het Jubileum van de Zieken. Bedankt voor het bericht. Doet u niet mee? Het spijt me, maar ik kan het niet vertalen... God zegene je en ook de beste wensen voor je zus. Eenheid in gebed.
We waren dus in de Sint Pietersbasiliek, waar de apostel Petrus begraven is. Dat was één van onze doelen op deze pelgrimage. We gingen daarna met de taxi naar Abbazia Di San Paulo Fuori Le Mura, waar de apostel Paulus begraven ligt. Ook een doel van deze pilgrimage.
Wij gingen naar de Heilige Mis in Santa Agnes in Agone die zich bevindt op Piazza Navona!
Wat ik ook heel graag wou, en ooit een speciale ervaring had, jaren geleden.
 

 

Derde dag Heilige Mis in Sint Pietersbasiliek! Mijn zus en ik waren vandaag, zondag, om 10u30, voor de Heilige Mis, op het Sint Pietersplein. Het was een mooie Heilige ervaring. Mooie eucharistieviering. Toen Paus Franciscus op het einde kwam, was voor iedereen een complete verrassing, wij voelden mijn zus en ik een diepe emotie!
Dat schreef ook zuster Maria en haar medezusters in een what’s app conversatie! Zij voelden dat ook.
We wilden als toeristen naar de Sixtijnse kapel en Vatican museum, maar dat is op zondag dicht. We gaan dus in de stad wat kuieren, misschien richting Trastevere!
We zien wel, …

Chris

 

 

De vierde dag

Een dag vol onvoorspelbaarheden. Ik verduidelijk mij even. Daar gisteren de Sixtijnse kapel dicht was wilden we dat vandaag doen. Ik had gevoel dat de Heilige Geest in het spel was en het anders wou. Mijn zus en ik gingen op pad, te voet. We hadden twee doelen, naar Scala Santa gaan en een afspraak om 15 uur met abt generaal Jos Wouters van de Norbertijnen orde.
We vertrokken in Via di Monserrato, te voet naar Scala Santa.
We passeerden een groot stuk toeristisch Rome. Monument Van Victor Emanuel II, Piazza Venezia, Forum Romanum, Colosseum enz. We kwamen aan na veel stappen aan Scala Santa, waar heel nabij ook een heel grote kerk was. Dat bleek, de Pauselijke Aartsbasiliek van Sint-Jan van Lateranen in het Italiaans, Arcibasilica Papale di San Giovanni in Laterano, of ook Aartsbasiliek van de Allerheiligste Verlosser genoemd, een basiliek aan de Piazza di San Giovanni in Laterano. De basiliek is een van de zeven pelgrimskerken in Rome en een van de oudste en in kerkelijke rang en de voornaamste van de vier pauselijke basilieken in Rome, en dat voelden mijn zus en ik.
We gingen voor een tweede maal door een poort van hoop en genoten van deze prachtige krachtplaats. De Heilige Geest was volgens mij aanwezig. Ik geef een voorbeeld. Net voor het binnengaan door de poort van de hoop, waren een aantal priesters aan het bidden. Ik bleef bij hen in de buurt en trachtte het gebed mee te volgen. Achteraf bleken dat Tsjechische priesters te zijn van wie wij de Heilige Mis bijwoonden in de basiliek van de apostel Paulus. Ik had een kort gesprek met een van die priesters vlak bij het heiligdom van apostel Johannes. Ik gaf hem een kaartje van ‘Café Emmaüs’ en tot mijn grote verbazing zei hij, ik ken dat, ik ben dat al tegengekomen op het internet. Ongelofelijk. Dat bedoel ik dus.

Daarna ging ik met mij zus naar Scala Santa. De Heilige Trap, in het Italiaans Scala Santa, in het Latijn Scala Sancta. Hij bevindt zich in het complex van het oude Lateraanse paleis tegenover de basiliek van Sint Jan van Lateranen. De trap bestaat uit 28 marmeren treden die met hout zijn bekleed. Op sommige treden bevinden zich glazen venstertjes waardoor druppels bloed van Christus te zien zijn. Pelgrims beklimmen de trap op hun knieën, zoals ook ik deed, onder het opzeggen van een gebed op elke trede. Ik had mijn rozenkrans in mijn hand en bad voortdurend. Het is een pijnlijke ervaring en je ondergaat een stukje van de pijn die Christus zal ervaren hebben.

Ook hier was de Heilige Geest bij ons, want nadat ik deze inspanning deed sloot deze site en waren we net op tijd om dit meegemaakt te hebben.

We stapten toen richting Viale Giotto naar het Norbertijnen klooster, waar abt generaal Jos Wouters verblijft. We kwamen daar net op tijd aan. Ongelofelijk. Na een goede ontvangst, een mooi gesprek, een zegening, waren we klaar en gingen terug naar ons appartementje.

Met mooie ervaringen in ons hart gaan we morgen naar huis, maar we wisten, dit is niet onze laatste Romereis!

Chris

 

Gina en Chris nadat wij door de poort van hoop gingen in de Sint Pietersbasieliek © Chris De Groote
Chris, Kaarsje branden in Trinita Dei Monti, Rome © Gina De Groote
Uitzicht boven aan de Spaanse trappen, Rome © Gina De Groote
Trevi fontein, Rome © Gina De Groote
Trevi fontein, Rome © Gina De Groote
Pantheon, Rome © Gina De Groote
Castel Sant’Angelo, Rome © Gina De Groote
Castel Sant’Angelo, Rome © Gina De Groote
Sint Pietersbasiliek, Rome © Chris De Groote
Processie naar de Heilige Poort, Sint Pietersbasiliek, Rome © Zuster Maria
Processie naar de Heilige Poort, Sint Pietersbasiliek, Rome © Chris De Groote
Processie naar de Heilige Poort, Sint Pietersbasiliek, Rome © Chris De Groote
Processie naar de Heilige Poort, Sint Pietersbasiliek, Rome © Zuster Maria
Vorige Volgende
Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.


 

Op bedevaart met de ‘Kleine Zielen’, uit Nederland en Vlaanderen, naar Lisieux, Normandië, Frankrijk! …

 

 

Dag1: 22 maart,

Zaterdagochtend vertrokken uit Leuven naar Chèvremont, als vertegenwoordiger van ‘Café Emmaüs’, vergezeld door Jo, die een tijdje geleden aansloot op onze bijeenkosten. We reden naar het bedevaartsoord, de thuisbasis van wijlen Marguérite, vlakbij Luik. We hadden daar eerst een eucharistieviering en dan met drie minibusjes van elk acht personen richting Lisieux, Normandië. De deelnemers: Kapelaan Austin, Raymond, Angelique, Peter, Paolo, Celina, Tiny, Danny, Chris, Ronald, Erik, Jos, Grace, Judith, Marjo, Florensa, Jo, Noëlla, Frank, Martha, Christina, Annamarie, Daniël en Didier.

Het was een lange tocht en kwamen late namiddag, eerder avond, aan in ons hotel.

 

 

Dag2: 23 maart,

Vandaag was ik in het Frans, Normandische stadje Alençon de geboorteplaats van Thérèse van Lisieux. Zo’n 120 kilometer van de stad Lisieux.

We werden verwacht in de kerk, naast het ouderlijke huis, waar Thérèse ooit werd geboren en gedoopt. Daar was er een mooie eucharistieviering voorgegaan door de Nederlands Indische priester kapelaan Austin.

We nuttigden het middagmaal in een restaurant verbonden aan de karmelieten orde van Thérèse.

We kregen daarna een rondleiding in het ouderlijke huis van Thérèse door karmelietes, Zuster Marie Catherine. Het huis is degelijk omgebouwd tot tentoonstellingsruimte over de geschiedenis van de Heilige Thérèse. Er werd ook nadruk gelegd op de unieke familiaire situatie van deze Heilige, namelijk, haar beide ouders, Louis en Zélie de familie Martin - Guérin de ouders Thérèse, die ook als koppel zijn heilig verklaard.

 

Eén busje reed daarna terug naar Lisieux terwijl ik met vijftien anderen onder leiding van Frank, naar de nog niet erkende maar heilig wordende krachtplaats, Dozulé reden. En dat was niet gewoon …

We gingen daar in Dozulé, naar de heuvel, Haute-Butte. Een speciale krachtplaats waar een groot kruis staat op de top van de heuvel en op 223 meter oostwaarts is een waterbekken. Er staat een kruis van 7,38 meter hoogte. Het is een schaalmodel op één honderdste van wat te verwachten is. Het wordt dus 738 meter en zou verlicht moeten worden. Dit omdat Jeruzalem op die hoogte ligt en dat de stad van Jezus is.

De dwarsbalk van het kruis wijst van oost naar west. Het uiteindelijke kruis zou lichtgevend moeten worden en van ver zichtbaar. Vandaar zou het zelfs vanop de Atlantische oceaan zichtbaar zijn.

Wat is het verhaal hierachter? Ik licht het even toe!

Madeleine Aumont, 28 maart 1972, in de goede week, kreeg een boodschap van Jezus. Bij het zien van een kruis aan de horizon, hoorde ze de woorden, “Ecce Crucem Domini”, dit betekent ‘het kruis van de Heer’. Haar priester legde haar uit wat het betekende, daar ze geen Latijn kende. Ze ontving in totaal over een periode van tien jaar vijftig boodschappen in kapel van de Heilige Jozef in Dozulé. Boodschappen door Jezus en de Heilige aartsengel Michaël gebracht. De laatste boodschap was op 6 augustus 1982, van de Heilige Aartsengel Michaël. 

Jezus betekent, ‘God redt’. In het Latijn, Deus salvat. In het Hebreeuws Elohim metzil. Michaël is ‘wie is als God’. In het Latijn Quis ut Deus. In Hebreeuws mi kmu Elohim. Elohim betekent God.

Wat hielden die boodschappen in. Ik Ben, de liefde, ik Ben vrede, ik Ben de vreugde, ik Ben de verrijzenis, ik Ben het leven.

De wereld voorbereiden op de tweede komst van Jezus Christus. Hij zal in Zijn glorie komen. Verschillende verschijningen heeft ze gezien. Er werd gevraagd dit bekend te maken bij alle mensen.

Alle naties moeten hier naartoe komen. Aan de voet van het kruis komen om zich te bekeren. Al wie berouwvol aan de voet van dit glorierijke kruis komen zullen gered worden van de catastrofe. En we zullen in vrede en vreugde samenleven. 

Aan dit glorierijke kruis of het teken van de mensenzoon, is de aankondiging van de aanstaande wederkomst van de verrezen Heer.

 

De kerk had het kruis moeten oprichten in het jubeljaar 1975. Dit gebeurde tot hiertoe nog niet.

 

Wat het reinigingsbekken betreft, het volgende. Je zou met het water je gezicht reinigen. Je gezicht wassen. Dit werd gevraagd in de boodschap van 19 juli 1974.

Het is geen bron maar komt uit de aarde opgeborreld. Wat vreemd is, het borrelt op, op een heuvel en is altijd troebel. Het is geen drinkwater maar water om de zegenen. Onze begeleider, Frank had ooit twee ervaringen met zieke mensen uit zijn omgeving. Het waren een genezing en een bekering.

 

Toen we daar waren was het licht heel mooi. Af en toe miezerde het een beetje. Een zegenende regen. Zoals ik ook meemaakte op mijn bedevaart naar Lourdes en San Sebastián de Garabandal. Ik zei toen ook, het is zo dat de Heilige Geest neerdaalt. Het gebeurde hier dus ook.

 

 

Dag3: 24 maart,

Deze dag begon met een bezoek aan de basiliek van de Heilige Thérèse van Lisieux. Dit in het feestelijk jaar van haar honderd jarige canonisatie, wat gebeurde in het jaar 1925.

 

Wat is een basiliek eigenlijk?

Een basiliek is in de Rooms-Katholieke Kerk een kerkgebouw met een bijzondere status. Alleen de paus bepaalt welke kerken basiliek mogen heten. Basilieken hebben een belangrijke rol in de kerkgeschiedenis gespeeld of vormen het centrum van bedevaarten. Basiliek komt van het Griekse woord voor 'koning' en was oorspronkelijk een rechthoekige bouwvorm met verhoogd middendeel en zuilengalerijen. Daar sprak de koning recht en werd handel gedreven.

 

Wij hadden een Heilige Mis in de crypte van de basiliek, voorgegaan door kapelaan Austin en de twee jonge misdienaars, Peter en Paolo.

 

Wat is een crypte eigenlijk?

Een crypte is een ondergrondse ruimte in een kerkgebouw, veelal bedoeld als begraafplaats of om relikwieën van martelaren en andere heiligen tentoon te stellen. Een crypte vindt men meestal in romaanse kerken.

 

Na het middagmaal vertrokken we naar Rouen om hulde te brengen aan de Heilige Jeanne D’Arc. Deze heilige is samen met Thérèse de patrones van Frankrijk.

 

We waren net op tijd in Rouen om de kerk van Jeanne D’Arc te bezoeken, in het hartje van de stad. Raymond bracht een geschiedkundige tekst over de Heilige Jeanne, nadat we een tientje hadden gebeden. Het is een heel moderne kerk waarin de glasramen van de vroegere kerk, die op deze plaats heeft gestaan, in moderne glasramen zijn verwerkt.

 

Wat is de definitie van een kerk eigenlijk?

Een kerkgebouw of kerk, uit het Grieks: Κυριακη (οικια); kyriakon, betekent, huis des Heren, en is een gebouw waar christenen hun godsdienst belevingen houden. Een kerk wordt ook wel bedehuis, gebedshuis, Godshuis of tempel genoemd.

 

Aangezien één busje een beetje te laat aangekomen was, werd de uiteenzetting en het bidden van het tientje, buiten aan de kerk overgedaan. Dit op de plaats waar de brandstapel had gestaan, daar waar Jeanne D’Arc, uiteindelijk terecht stond, was wel iets wonderlijks gebeurd. Nadat ze omgekomen was en de gehele verbranding voorbij was, vond men tussen de asse, haar hart dat onaangeroerd was. Het was intact, een wonder!

 

We namen de tijd om naar de kathedraal van Rouen te stappen.

 

Wat is een kathedraal?

Een kathedraal is een kerk waar een bisschop zijn zetel, zijn 'cathedra' heeft.

Een kathedraal of dom is de kerk waar een bisschop zetelt. De benaming valt te herleiden tot ‘ecclesia cathedralis’, kerk van de zetel. Die zetel is de zetel van de bisschop, die aan de zijkant van het priesterkoor van de kerk staat opgesteld, in de vroegchristelijke kerk in de ‘exedra of de koorapsis’.

 

Geschiedenis van de kathedraal.

De kathedraal van Rouen is een religieus monument dat in twee fasen is gebouwd met twee verschillende stijlen: beginnend in 1030 voor het Romeins geïnspireerde gedeelte en in 1145 voor het Gotisch geïnspireerde gedeelte. Het werd voltooid in 1506. Het gebouw heeft sinds 1862 de titel Historisch Monument. Opgemerkt moet worden dat de overblijfselen van koning Richard Leeuwenhart in de kathedraal liggen.

 

We namen wat vrije tijd en gingen allen, in groepjes, in het centrum, eten. We stapten terug naar onze busjes en reden terug naar Lisieux.

 

 

Dag4: 25 maart,

We begonnen deze dag vroeger dan de vorige dagen en we moesten op tijd zijn om de Heilige Mis in de kerk van het Karmelietenklooster van Lisieux bij te wonen. Vandaar dat het busje met kapelaan Austin en de twee misdienaars Peter en Paolo vroeger vertrokken. Dit omdat er na ons nog de gebruikelijke Mis doorging en dat onze Mis dus niet te laat mocht starten.

De twee andere busjes vertrokken iets later en we waren net op tijd.

Het Karmelietenklooster van Lisieux is een karmelietenklooster dat in 1838 werd gesticht door pater Pierre Sauvage in de stad Lisieux. In dit klooster bracht zuster Theresia van het Kind Jezus en het Heilig Aanschijn, haar religieuze leven door van 1888 tot aan haar dood in 1897. Het klooster huisvest nog steeds een gemeenschap van Karmelieten.

Theresia van Lisieux is dus een Franse heilige en kerklerares. Ze wordt ter onderscheid van de Spaanse heilige en kerklerares Theresia van Ávila ook wel "de kleine Theresia" genoemd.

Ze werd geboren op 2 januari 1873 in Alençon, waar we eerder waren en is overleden op 30 september 1897 in Lisieux. Ze werd heilig verklaard op 17 mei 1925, dit jaar precies honderd jaar geleden. Haar feestdag is op 1 oktober. Hoewel in den beginne uiterlijk onopvallend, ontpopte zich tot voorbeeldige spirituele prestaties. Ze werd in 1997 door paus Johannes Paulus II tot kerkleraar benoemd en is beschermheilige van priesters, missionarissen, bloemisten en piloten. Ze wordt ook bij zieken aangehaald.

 

Dan begon onze reisdag terug naar Chèvremont met een bezoek aan Beauraing, waar we gingen eten, met daarna aanbidding, biechtgelegenheid en inzegening van onze religieuze souveniers.

De eerste verschijning van de Maagd Maria aan de vijf kinderen van Beauraing, die in de winter, in 1932 en 1933 plaatsvonden. Om precies te zijn, op 29 november tot 3 januari. In die tijd verscheen de Maagd Maria meer dan 33 keer aan vijf kinderen uit Beauraing: Fernande, Gilberte en Albert Voisin, André en Gilberte Degeimbre.

 

Deze mooie en gezegende pelgrimage eindigde rond 23 uur in Chèvremont. De thuisbasis van ‘Het Legioen van de Kleine Zielen’. We namen uitgebreid afscheid en keerden met een blij hart en een overvloed aan zegeningen, mooie herinneringen en een goed gevoel, naar huis terug.

Het was mijn eerste ervaring en wat voor één!

Voor herhaling vatbaar, …

 

Chris

Alençon, geboorteplaats van Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats © Kapelaan Austin Joseph
Basiliek van de Heilige Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Alençon, geboorteplaats van Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Alençon, geboorteplaats van Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Alençon, geboorteplaats van Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Alençon, geboorteplaats van Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Alençon, geboorteplaats van Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Alençon, geboorteplaats van Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Alençon, geboorteplaats van Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Alençon, geboorteplaats van Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Alençon, geboorteplaats van Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Alençon, geboorteplaats van Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Alençon, geboorteplaats van Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Alençon, geboorteplaats van Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Alençon, geboorteplaats van Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Alençon, geboortehuis en museum van Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Alençon, geboortehuis en museum van Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Alençon, geboortehuis en museum van Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Alençon, geboortehuis en museum van Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Alençon, geboortehuis en museum van Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Alençon, geboortehuis en museum van Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Alençon, geboortehuis en museum van Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Alençon, geboortehuis en museum van Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Alençon, geboortehuis en museum van Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Alençon, geboortehuis en museum van Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Rit van Alençon naar Dozulé © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats, Haute-Butte © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats, Haute-Butte © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats, Haute-Butte © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats, Haute-Butte © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats, Haute-Butte © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats, Haute-Butte © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats, Haute-Butte © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats, Haute-Butte © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats, Haute-Butte © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats, Haute-Butte © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats, Haute-Butte © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats, Haute-Butte © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats, Haute-Butte © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats, Haute-Butte © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats, Haute-Butte © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats, Haute-Butte © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats, Haute-Butte © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats, waterbekken © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats, waterbekken © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats, waterbekken © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats, waterbekken © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats, waterbekken © Kapelaan Austin Joseph
Dozulé, heilig wordende krachtplaats, waterbekken © Kapelaan Austin Joseph
Dozulé, heilig wordende krachtplaats, waterbekken © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats © Kapelaan Austin Joseph
Dozulé, heilig wordende krachtplaats, waterbekken © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats, waterbekken © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats, waterbekken © Kapelaan Austin Joseph
Dozulé, heilig wordende krachtplaats, waterbekken © Chris De Groote
Dozulé, heilig wordende krachtplaats, waterbekken © Chris De Groote
Basiliek van de Heilige Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Basiliek van de Heilige Thérèse van Lisieux © Chris de Groote
Basiliek van de Heilige Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Basiliek van de Heilige Thérèse van Lisieux © Kapelaan Austin Joseph
Basiliek van de Heilige Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Basiliek van de Heilige Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Basiliek van de Heilige Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Basiliek van de Heilige Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Basiliek van de Heilige Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Crypte in de basiliek van de Heilige Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Crypte in de basiliek van de Heilige Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Crypte in de basiliek van de Heilige Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Crypte in de basiliek van de Heilige Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Crypte in de basiliek van de Heilige Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Crypte in de basiliek van de Heilige Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Crypte in de basiliek van de Heilige Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Crypte in de basiliek van de Heilige Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Crypte in de basiliek van de Heilige Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Basiliek van de Heilige Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Karmelieten klooster in het centrum van Lisieux © Chris De Groote
Karmelieten klooster in het centrum van Lisieux © Chris De Groote
Praalgraf van de Heilige Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Praalgraf van de Heilige Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Praalgraf van de Heilige Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Praalgraf van de Heilige Thérèse van Lisieux © Chris De Groote
Museum van Thérèse van Lisieux in het karmelieten klooster © Chris De Groote
Museum van Thérèse van Lisieux in het karmelieten klooster © Chris De Groote
Museum van Thérèse van Lisieux in het karmelieten klooster © Chris De Groote
Museum van Thérèse van Lisieux in het karmelieten klooster © Chris De Groote
Chez Alain, het restaurant, in het grand hotel l’Espérance © Kapelaan Austin Joseph
Chez Alain, het restaurant, in het grand hotel l’Espérance © Chris De Groote
Chez Alain, het restaurant, in het grand hotel l’Espérance © Kapelaan Austin Joseph
Chez Alain, het restaurant, in het grand hotel l’Espérance © Kapelaan Austin Joseph
Chez Alain, het restaurant, in het grand hotel l’Espérance © Chris De Groote
Chez Alain, het restaurant, in het grand hotel l’Espérance © Chris De Groote
Chez Alain, het restaurant, in het grand hotel l’Espérance © Chris De Groote
Kerk van Jeanne D’Arc in Rouen © Chris De Groote
Kerk van Jeanne D’Arc in Rouen © Chris De Groote
Kerk van Jeanne D’Arc in Rouen © Chris De Groote
Kerk van Jeanne D’Arc in Rouen © Chris De Groote
Kerk van Jeanne D’Arc in Rouen © Chris De Groote
Kerk van Jeanne D’Arc in Rouen © Chris De Groote
Kerk van Jeanne D’Arc in Rouen © Chris De Groote
Hier stond de brandstapel van Jeanne D’Arc © Chris De Groote
Hier stond de brandstapel van Jeanne D’Arc © Chris De Groote
Hier stond de brandstapel van Jeanne D’Arc © Chris De Groote
Hier stond de brandstapel van Jeanne D’Arc © Chris De Groote
Hier stond de brandstapel van Jeanne D’Arc © Chris De Groote
Notre-Dame-kathedraal in Rouen © Chris De Groote
Notre-Dame-kathedraal in Rouen © Chris De Groote
Notre-Dame-kathedraal in Rouen © Chris De Groote
Notre-Dame-kathedraal in Rouen © Chris De Groote
Notre-Dame-kathedraal in Rouen © Chris De Groote
Notre-Dame-kathedraal in Rouen © Chris De Groote
Notre-Dame-kathedraal in Rouen © Chris De Groote
Notre-Dame-kathedraal in Rouen © Chris De Groote
Heilige Mis in Karmelietenklooster in Lisieux © Chris De Groote
Heilige Mis in Karmelietenklooster in Lisieux © Chris De Groote
Heilige Mis in Karmelietenklooster in Lisieux © Chris De Groote
Heilige Mis in Karmelietenklooster in Lisieux © Chris De Groote
Heilige Mis in Karmelietenklooster in Lisieux © Chris De Groote
Heilige Mis in Karmelietenklooster in Lisieux © Chris De Groote
Heilige Mis in Karmelietenklooster in Lisieux © Chris De Groote
Heilige Mis in Karmelietenklooster in Lisieux © Chris De Groote
Heilige Mis in Karmelietenklooster in Lisieux © Chris De Groote
Heilige Mis in Karmelietenklooster in Lisieux © Chris De Groote
Heilige Mis in Karmelietenklooster in Lisieux © Chris De Groote
Heilige Mis in Karmelietenklooster in Lisieux © Chris De Groote
Heilige Mis in Karmelietenklooster in Lisieux © Chris De Groote
Avondmaal en aanbidding in Beauraing © Chris De Groote
Avondmaal en aanbidding in Beauraing © Chris De Groote
Avondmaal en aanbidding in Beauraing © Chris De Groote
Avondmaal en aanbidding in Beauraing © Chris De Groote
Avondmaal en aanbidding in Beauraing © Chris De Groote
Avondmaal en aanbidding in Beauraing © Chris De Groote
Vorige Volgende


 

Op bedevaart naar Chèvremont

Lieve vrienden, …

Guido, ik Chris, van ‘Café Emmaüs’ gingen op 26 februari op bedevaart naar Chèvremont, dichtbij Luik. Met een delegatie van het Legioen Kleine Zielen uit Leuven trokken we naar daar. Celien, Narcisa, Anne Marie, Jo, Noëlla, Marijke, Christel, Guido en mezelf Chris, namen deel. We genoten van een mooie pelgrimage. Aanbidding en een Heilige Mis. Daarna een sober middagmaal met een bezoek aan het graf van Marguérite en een bezoek aan de kleine kapel waar in 'de jaren veertig' alles begon. Dat met een Leuvense delegatie van het legioen van de kleine zielen.

 

‘Dierbare Kleine Zielen,

U zijt in heel de wereld aanwezig! U bidt tot Jezus en U beleeft het evangelie met de hulp van de Boodschap van de Barmhartige Liefde die U vindt in het dagboek van Marguerite! U getuigt van uw geloof en U bewerkt bekeringen in een wereld die dit zo hard nodig heeft! U beleeft de vreugde van het geloof, zoals onze Heilige Vader, Paus Franciscus, vraagt in zijn apostolische exhortatie Evangelii Gaudium’.

 

Er zijn in Vlaams Brabant vier gebedsgroepen rond deze vereniging nl. Leuven, Halle, Overijse en Maleizen-Overijse. Er zijn ook in de andere provincies samenkomsten.

Het Legioen Kleine Zielen werd gesticht door een eenvoudige huismoeder uit de omgeving van Luik in de jaren kort na het tweede Vaticaans Concilie. Het staat ten dienste van de mensen die verlangen de “Kleine Weg” te gaan en te beleven. Om dit verlangen van de kleine Theresia van Lisieux te verwezenlijken heeft Jezus zelf een kleine Boodschapster gekozen. Haar naam is Marguerite. Gedurende vele jaren zal Hij haar vormen en leiden en haar de ”Boodschap van de Barmhartige Liefde aan de Kleine Zielen” ingeven.

Ik ga uitzoeken of het interessant is tijdens ‘open kerk’ in Sint Martinus om hieraan mee vorm te geven, in het kader van Café Emmaüs, en een gebedsgroep op te richten, in onze Sint Martinuskerk, in Wilsele!

 

Het Legioen Kleine Zielen van Jezus’ Barmhartig Hart’ is een door de Kerk erkende en goedgekeurde geestelijke vereniging met een spiritualiteit die zich situeert in de invloedssfeer van de ‘Kleine Weg’ van de heilige Theresia van Lisieux, van het Kind Jezus. Dit werk werd gesticht door Marguérite, een eenvoudige huismoeder uit de omgeving van Luik in de jaren kort na het tweede Vaticaans Concilie.

De spiritualiteitsbeweging vindt haar inspiratie op de eerste plaats in de ‘Boodschap van de Barmhartige Liefde aan de Kleine Zielen’, ook het ‘Dagboek van Marguérite’ genoemd. ‘Sinds 1965 heeft Marguerite haar dialogen met Jezus opgetekend, in gehoorzaamheid aan haar toenmalige geestelijke leider, Pater Maes'. Deze ‘Boodschap’ werd met het imprimatur van de bisschop van Luik, in vier delen uitgegeven. Zij werd al in meer dan dertig talen vertaald. Iedere vertaling verscheen met het imprimatur van een plaatselijke bisschop.

Marguérite heeft tweemaal Paus Johannes Paulus ll ontmoet en bij deze gelegenheid heeft zij hem persoonlijk, in 1979 en 1998, een exemplaar van de ‘Boodschap’ gegeven. Marguérite is gestorven op 14 maart 2005, drie weken voor de Paus, en begraven op het feest van Sint Jozef. Wij bezochten met onze kleine delegatie, haar graf.

 

De Kleine Zielen worden uitgenodigd om in ‘Eilandjes van Heiligheid’ samen te komen, vanaf twee of drie personen: “Ik heb al gezegd en ik herhaal het nogmaals: mijn kleine zielen zullen de wereld redden. Vormt overal eilandjes van heiligheid. Enkele heilige zielen in een parochie kunnen een parochie redden. Verscheidene parochies die heilige zielen tellen kunnen een land redden. ( boodschap van 5 december 1967).

Het was een inspirerende pelgrimstocht wat ons als Café Emmaüs en mij als afgevaardigde van Sint Martinus, aan het denken zette, hoe wij hier kunnen aan meewerken! Ik wil er wel over nadenken om tijdens ‘open kerk’ in onze Sint Martinus kerk, eenmaal per maand, iets rond ‘de Kleine Zielen’ te organiseren en zo een klein ‘Eilandje van Heiligheid’ te vormen. Dat dit misschien een boost in onze parochie en onze beweging mag geven. Laat het mij maar weten als er ook interesse van jullie is.

Chris

 

De Boodschap van de Barmhartige Liefde aan de kleine zielen bestaat uit vier boekdelen en is beschikbaar in verschillende talen. U kunt deze bestellen via:

jo.frederickx1@telenet.be

De kosten zijn 20 euro per boek, exclusief verzendkosten.

 

Bedevaart naar Chèvremont © Chris De Groote
Bedevaart naar Chèvremont © Chris De Groote
Bedevaart naar Chèvremont © Chris De Groote
Bedevaart naar Chèvremont © Chris De Groote
Bedevaart naar Chèvremont © Chris De Groote
Vorige Volgende


 

 

We ontvingen een delegatie priesters uit Roermond! …

 

Pater Ferry ontving, onder leiding van de hulpbisschop, Everard de Jong, van Roermond, een delegatie jonge internationale priesters, die heel goed de Nederlandse taal spreken. Ze waren in totaal met vijfentwintig, met als doel, om pater Damiaan beter te leren kennen.

Ze kregen eerst een rondleiding in de Sint-Antoniuskapel / Sint Damiaankerk. Ze volgden de tentoonstelling, zoals het in de kerk te bezoeken en kregen uitleg van pater Ferry. 

Er volgde een eucharistieviering in de Damiaancrypte met de hulpbisschop als voorganger. Het was een bijzondere ervaring.

Na de Heilige Mis volgde een samenzang, een lied van de Heilige Damiaan onder muzikale begeleiding van pater Ferry op guitaar. Een weesgegroet en een stilte moment, volgde.

Pater Ferry kreeg dan het woord en introduceerde ‘Café Emmaüs’. Ikzelf mocht ook even getuigen en uit de doeken doen hoe onze beweging werkt en hoe we ook naar Roermond kunnen uitbreiden?

We logden in via de smartphones en zongen het lied ‘Veel Vragen, Geen Antwoord’, zoals we deden op de ‘Hope Happening’ wanneer Paus Franciscus in België was. We legden ook onze werking uit met onze sociale media. De gesloten facebook groep, de what’s app en Telegram. Er was heel grote interesse hierin.

We zeiden ook dat wij graag, een paar keer naar Roermond willen komen, om de nodige uitleg over een opstart te geven.

Laat onze beweging maar groeien!

Chris

 

 

 

Delegatie van bisschop en priesters uit Roermond © Chris De Groote
Delegatie van bisschop en priesters uit Roermond © Chris De Groote
Delegatie van bisschop en priesters uit Roermond © Chris De Groote
Delegatie van bisschop en priesters uit Roermond © Chris De Groote
Delegatie van bisschop en priesters uit Roermond © Chris De Groote
Delegatie van bisschop en priesters uit Roermond © Chris De Groote
Delegatie van bisschop en priesters uit Roermond © Chris De Groote
Delegatie van bisschop en priesters uit Roermond © Chris De Groote
Delegatie van bisschop en priesters uit Roermond © Chris De Groote
Delegatie van bisschop en priesters uit Roermond © Chris De Groote
Delegatie van bisschop en priesters uit Roermond © Chris De Groote
Delegatie van bisschop en priesters uit Roermond © Chris De Groote
Delegatie van bisschop en priesters uit Roermond © Chris De Groote
Vorige Volgende


 

 

Spontane liederen bij 'Los Pinos', in San Sebastián de Garabandal, ...

 

Brief aan Nora Béatrice: Ik zat met haar samen in het hotelletje, nuestra señora del Carmen, in San Sebastián de Garabandal. Zij woont in Lima, Peru! Ik schreef haar het volgende:

Nora Béatrice, Hoe gaat het met jou? … Even kort antwoorden op uw berichtje.
Ik ben met een picpus pater al een paar jaar bezig met een evangelisatie groep: ‘Café Emmaüs’. Ooit hebben wij over Garabandal gepraat.

Ik heb thuis Apple TV en vond daar de Spaanstalige film, Garabandal Dios Lo sabe…, Ik bekeek die Spaanse film in Frans ondertiteld of gedubt. Talen die mij niet zo liggen of onbekend zijn. Later zag ik een berichtje op YouTube dat de film beschikbaar was in het Engels ondertiteld. Het trok mijn aandacht en ging op zoek.
Zo ontstond de YouTubelijst en ik vulde aan zoals de filmpjes binnenkwamen. Zie de meegeleverde lijst. Later kwam de film ook in het Nederlands ondertiteld, ‘Alleen God weet het’, bij mij binnen.

Dit is de link:

https://youtu.be/W_8hj5QwUKk?si=ZaLm014I3dudcdgA

Zo kwam ik later ook een Hollandse website op het spoor over Garabandal!

(https://garabandal.nl)

Mijn aandacht was getrokken?

Normaal gezien wou ik dit jaar in mei de Camino de France stappen, van Saint Jean pied de Port naar Santiago de Compostela. Ik deed het niet maar ging naar Lourdes en San Sebastián de Garabandal.
 

Dit werd zo op mijn pad gezet en zo hebben wij elkaar leren kennen! … Het was toeval, maar voor mij bestaat dat niet, toeval is God die iets op je pad zet!
Tot hier de brief, …

Wie wil kan ik ook de YouTube lijst met mijn traject van bewustwording sturen! Je mag mij er altijd om vragen via mijn mail, die je vind op deze website.
 

Zij was samen met Hazel, een Amerikaanse, op 18 mei 2023, en met mij, die avond, aan het heiligdom toen twee Spaanse meisjes spontaan Marialiederen begonnen te zingen, zoals je hieronder kunt horen, …

Chris

Canto espontáneo para la Madre María, San Sebastián de Garabandal, … by ChrisDeGroote

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook