Het bijbelse ‘ruach’ kan je vertalen met geest, wind, leven, adem, ruimte en je kan het verbinden met ademhalen en blazen. Denk maar aan de levensadem die in het tweede scheppingsverhaal in de mens wordt ingeblazen. Een adem die ontwart en rust brengt, die inspireert en opbouwt en in de vreugde en weerbarstigheid van elke dag omvormt. Een Tweede adem!
Ook dit jaar zetten we opnieuw de zeilen bij voor de vierde editie van de Ruachsessies. Tijdens vijf digitale bijeenkomsten kunnen vrijgestelden in de zorg- en parochiepastoraal en godsdienstleerkrachten een tweede adem vinden. De focus ligt op luisteren naar hoe God tot ieder spreekt en hoe God spreekt in de werk- en levensverhalen die in de groep worden gedeeld. We ontdekken samen hoe verschillend dat voor ieder is en we worden samen uitgenodigd om dit verschil toe te laten en ons er door te laten verrijken.
“Ruach betekent voor mij de tijd, om op ‘t einde van die week, tot rust te komen bij mezelf, mekaar en bij/met Hem. Die rust helpt om nederig stil te staan & om te landen bij de vraag: God, wilt U mij blijvend voorhouden “wat doe je hier op deze plek, in deze wereld”? Die Ruach-adem doet mij zo’n deugd.” Nadine
Elke sessie verloopt volgens een vast stramien. Eerst krijgen deelnemers voldoende tijd om te landen door even stil te staan bij hoe het op dat moment met hen gaat. We maken bij het begin van elke sessie ook altijd enkele afspraken. Zo vragen we de deelnemers elkaar niet te onderbreken, te bevragen of te adviseren. Gods woord klinkt immers in ieders verhaal weer anders. Elke ervaring is welkom, ook de tegendraadse. Tussendoor lassen we geregeld stille reflectiemomenten in. Vervolgens vormt een Bijbelverhaal de basis voor drie deelrondes, volgens de methodiek van de contemplatieve dialoog. In deze editie staan we stil bij vijf beklijvende verhalen uit het boek Exodus. Afsluiten doen we met een handritueel en gebed.
De ervaring leert dat deelnemers vrij vlug thuiskomen in de methodiek, die we trouwens ook bij elke sessie nog een keer toelichten. Het digitale concept hoeft geen belemmering te zijn voor een verdiepende en authentieke dialoog. Het voordeel van een digitale reeks is dat deelnemers zich niet hoeven te verplaatsen en net daardoor tijd kunnen vrijmaken.
“Ruach… ik voel me er telkens weer op adem komen als zorgpastor en gelovige vrouw omdat het telkens weer zo’n eerlijke en veilige ontmoeting is met anderen en met God. Ik merk ook dat het mijn werk als zorgpastor in de ouderenzorg verdiept: ik heb meer vertrouwen om biddende woorden te vinden en uit te spreken bij het einde van een gesprek als het past…” Kristien
Concreet
De ruachsessies verlopen digitaal via zoom en duren anderhalf uur. De uitwisseling in kleine groep (maximum acht deelnemers per groep) wordt stap voor stap begeleid in een sfeer van vertrouwelijkheid en rust.
Er worden vijf bijeenkomsten aangeboden. Je hebt de keuze om aan één, twee, …, of alle sessies deel te nemen. De begeleiding is in handen van Frieda Boeykens en Kathleen Martens.
Deelname is gratis.
"Ruach biedt een rustpunt aan. Tegelijk is het een luisterplek waar de Geest waait en deelnemers leren in het hier en nu vertrouwen te schenken aan elkaar. Zo wordt Ruach een waardevolle bouwsteen in de ontwikkeling van een synodale cultuur in onze kerk." Frieda
Ruach momenten
Vrijdag 11 oktober om 14.30u |
Inschrijven kan je via deze link |
Dinsdag 10 december om 19.30u |
Inschrijven kan je via deze link |
Vrijdag 21 februari om 14.30u |
Inschrijven kan je via deze link |
Dinsdag 29 april om 19.30u |
Inschrijven kan je via deze link |
Vrijdag 13 juni om 14.30u |
Inschrijven kan je via deze link |
Voor vragen kan je terecht bij Frieda Boeykens: frieda.boeykens@ccv.be
Materiaal
Op zoek naar inspiratie om in de eigen zorgvoorziening of geloofsgemeenschap aan de slag te gaan met Ruach? Hier vind je alvast materiaal dat je op weg kan helpen.
Lees ook in Kerk & leven
Zacht blazende adem. Ruachsessies bieden vrijgestelden in zorg- en parochie- pastoraal kans even op adem te komen bij God en bij elkaar.