Doelgroep
Trouwkoppels die ernaar verlangen om hun kind(eren) bij de huwelijksvoorbereiding en de -viering te betrekken en zo samen toe te leven naar de huwelijksdag.
Mits kleine aanpassingen kunnen de drie uitgewerkte modellen (De zaadjes – De parel – De rots) ook gebruikt worden om bijvoorbeeld doopkinderen, bruidskindjes en/of neefjes en nichtjes van het trouwkoppel te betrekken bij de huwelijksvoorbereiding en de huwelijksviering.
Deze modellen kunnen ook inspiratie bieden voor een trouwkoppel zonder kinderen.
Context
Het is een één-op-één gebeuren, waarbij de catechist of huwelijksvoorbereider samenkomt met één gezin. Bij voorkeur bij het gezin aan huis omdat dit een vertrouwde omgeving voor de kinderen is. Deze samenkomst kan als een aanvulling beschouwd worden bij het traject van huwelijksvoorbereiding in de geloofsgemeenschap. Deze samenkomst kan over twee ontmoetingsmomenten gespreid worden, wanneer dat beter past binnen de concrete gezinscontext.
Werkvorm: drie uitgewerkte modellen
Je vindt deze modellen door op de afbeeldingen of de titels eronder te klikken.
Onder de afbeeldingen lees je meer over de opbouw van deze modellen.
Deze modellen zijn opgebouwd volgens eenzelfde stramien:
- Een Bijbelverhaal staat centraal. Dit Bijbelverhaal zal ook een van de lezingen in de huwelijksviering zijn, zodat er een band én herkenbaarheid is tussen de voorbereiding in gezinsverband en de huwelijksviering.
- Een beeld – genomen uit het Bijbelverhaal – is de rode draad in de voorbereiding. Het gebruik van een beeld is erg dankbaar omdat het een centrale gedachte heel tastbaar en zichtbaar maakt. Enkele creatieve, eenvoudige rituelen brengen het beeld tot leven. Het beeld komt ook terug in de huwelijksviering. Zo blijft het veel langer in het geheugen en in het hart gegrift. Je kan er ook gemakkelijk met kinderen op terugblikken: “Weet je nog, de viering van de zaadjes?” of “de viering van de parel” of “de viering van de rots” of …
- Ook bij de verwoording of vormgeving van het engagement van de geloofsgemeenschap naar het koppel en hun gezin toe wordt het beeld gebruikt.
- Het beeld komt ook terug in de suggestie om het bruidspaar en hun gezin te inspireren om het beeld aanwezig te houden in hun verdere huwelijks- en gezinsleven.
Wie namens de geloofsgemeenschap met het gezin van het trouwkoppel op weg gaat, is vrij om de suggesties in deze uitgewerkte modellen aan te passen aan de inbreng van het trouwkoppel en aan hun concrete situatie.
Varianten
Heel wat Bijbelverhalen kunnen uitgewerkt worden volgens dit stramien.
De catechist of huwelijksvoorbereider kan zelf een gelijkaardig model met een sprekend beeld uitwerken op basis van een door het trouwkoppel gekozen Bijbelverhaal en een gesprek met hen over dit verhaal, over de fundamenten van hun relatie en hun dromen voor de toekomst.
Een dergelijk model op basis van een Bijbelverhaal en een beeld is mogelijk voor elk trouwkoppel, met of zonder kinderen.
Nawerking
Bij elk model staat er een suggestie om ‘het beeld uit het Bijbelverhaal’ een plaats in huis te geven en om elk jaar opnieuw, op de huwelijksverjaardag van het koppel, iets met dat beeld te doen, zodat het aanwezig blijft in het verdere huwelijks- en gezinsleven.
Probeerde je een van deze modellen uit? Heb je een suggestie voor ons? Jouw feedback is welkom op idgp@kerknet.be |