OPDRACHT VOOR IEDERE CHRISTEN
‘Diaconie’ betekent: dienstbaarheid vanuit ons christelijk geloof. Het is Jezus navolgen in zijn nederige dienstbaarheid zoals bij de voetwassing van de apostelen: “Als Ik, jullie Heer en Meester, je voeten gewassen heb, moet je ook elkaars voeten wassen.” (Johannes 13, 14).
Elke christen kan in zijn omgeving en op zijn manier anderen nabij zijn, bijvoorbeeld door een luisterend oor te hebben, door buren behulpzaam te zijn, door solidair te zijn met armen in eigen land en in de wereld, door te spreken met anderen vanuit evangelische waarden, door zich in te zetten in sociale initiatieven of voor de bescherming van het leefmilieu.
OPDRACHT VOOR DE PAROCHIES
Parochies, onder andere catechesegroepen, hebben oog voor kinderen en jongeren uit maatschappelijk kwetsbare gezinnen door geen te hoge financiële bijdrage te vragen en door ervoor te zorgen dat deze kinderen en jongeren zich thuis voelen in de werking.
Ook de parochieteams en de plaatselijke verantwoordelijken in de parochies hebben aandacht voor de sociale dimensie: ze hebben aandacht voor ziekenbezoek en het brengen van de communie aan huis, ze zoeken mee naar vrijwilligers voor initiatieven zoals ‘Rouwenden nabij’, ze signaleren sociale noden aan het stadsbestuur.
Aan de bestuurders van kerkfabrieken en parochiezalen wordt gevraagd rekening te houden met het leefmilieu wanneer ze aanpassingen aanbrengen aan het gebouw in de mate dat dit financieel haalbaar is.
SOCIALE COHESIE
‘Sociale cohesie’ houdt in dat we als christen meebouwen aan gemeenschap en aan verbondenheid. We mogen niemand in eenzaamheid laten zitten. Iedereen hoort erbij. Jezus gaf het voorbeeld: “Jezus kreeg medelijden, stak zijn hand uit, raakte hem (de melaatse) aan en zei: ‘Ik wil het, wordt rein.’ En meteen verdween zijn ziekte en was hij rein.” (Marcus 1, 41-42).
Op dit vlak spelen de christelijke verenigingen en jeugdbewegingen een belangrijke rol door hun openheid voor elke persoon in de parochie en ze doorbreken eenzaamheid via huisbezoeken aan thuisgebonden personen. Van de parochies wordt daarom verwacht dat ze hun waardering tonen voor de inspanningen die bestuursleden van verenigingen en leiders van jeugdbewegingen leveren, onder andere door contact met hen te houden en door hen uit te nodigen op een waarderingsmoment.
DIACONIE IN DE PASTORALE EENHEID
Het pastoraal beleidsplan voorziet ook dat in de samenwerking van parochies van heel Lommel veel aandacht gaat naar sociale actie. We willen het daarom regelmatig op de agenda zetten en de sociale noden en goede praktijkvoorbeelden diepgaand bespreken. Het team van de pastorale eenheid zal ook aandacht blijven hebben voor de pastorale werking in de woonzorgcentra en in het ziekenhuis. We willen de communicatie bevorderen tussen de vele verenigingen en organisaties die in Lommel sociaal actief zijn. In samenkomsten van medewerkers van alle parochies (wat we ‘het pastoraal beraad’ noemen) zullen af en toe mensen uit het sociaal werkveld worden uitgenodigd om te komen getuigen over hun werk. In Kerk&leven en via andere kanalen wordt informatie gegeven over sociale initiatieven.
Vernieuwende initiatieven zijn er ook en worden verdergezet, bijvoorbeeld gebedsmomenten voor de vrede. Ten slotte – en heel belangrijk – is de intentie om een project op te zetten mét en voor jongeren rond een thema dat hen boeit, bijvoorbeeld milieuzorg of vrede. In dit project zal getracht worden de band te leggen met het geloof en de geloofsgemeenschap. Het mag niet blijven bij spreken, er zal ook een actie aan gekoppeld worden.