WIJZIGING VAN HET KERKENPLAN
Eén van de materiële aspecten van de pastoraal bestaat uit de gebouwen, onder andere de kerken. In 2019 werd een eerste kerkenbeleidsplan voor Lommel opgesteld. Daarin werd ervan uitgegaan dat alle kerken, behalve die van Stevensvennen, nog een aantal jaren in gebruik zouden blijven, en dat enkele kerken intussen in aanmerking komen voor een nevenbestemming. Een nevenbestemming kan op twee manieren gebeuren. Ofwel verandert aan het gebouw niets, maar wordt de kerk op sommige momenten voor de liturgie en op andere momenten voor een andere activiteit gebruikt, bijvoorbeeld voor concerten, tentoonstellingen,… Ofwel wordt het gebouw opgedeeld in een gebedsruimte en – in een afgescheiden deel – een ruimte voor een andere activiteit, bijvoorbeeld een vergaderlokaal, een bibliotheek,… Tijdens de voorbije drie jaar bleek echter dat het niet gemakkelijk is om een nevenbestemming te vinden voor de kerken, ook omdat hieraan een hoge kost is verbonden. Om ze in gebruik te houden, zijn in sommige kerken grote herstellingen nodig, bijvoorbeeld een renovatie van het dak of de vervanging van de centrale verwarmingsinstallatie. Daarbij komt nog dat het aantal kerkgangers geleidelijk vermindert en dat er minder voorgangers zijn. Voor sommige kerken zijn de kosten niet meer te verantwoorden in verhouding tot het aantal vieringen en het aantal kerkgangers. Daarom werd beslist dat er in de kerken van Balendijk, Barrier en Kattenbos geen vieringen meer plaatsvinden en dat in de kerken van Kolonie en Lutlommel nog tot ten laatste einde 2025 vieringen kunnen plaatsvinden. In Kattenbos kunnen mensen nog wel terecht in de Eymardkapel en in Kolonie is er een winterkapel die voor de eredienst in gebruik blijft. De kerken van Lommel Centrum, Heide-Heuvel, Heeserbergen en Kerlhoven blijven wel in gebruik voor de eredienst. In de kerk van Werkplaatsen vinden geen zondagsvieringen en doopvieringen meer plaats, maar ze blijft wel in gebruik als bedevaartkerk in aansluiting met het Mariapark. Voor de kerken die niet meer in gebruik zijn, wordt gezocht naar een herbestemming. Voor die kerken zal ook aan de bisschop gevraagd worden om ze te onttrekken aan de eredienst (“ontwijden” in de volksmond).
Het gewijzigde kerkenbeleidsplan werd intussen goedgekeurd door de bisschop van Hasselt en wordt einde februari ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad van Lommel.
ANDERE GEBOUWEN
Naast de kerken zijn er in Lommel vele kapellen. De drie grootste kapellen zijn het Hei’s Kapelleke, de Eymardkapel en de winterkapel van Kolonie. Het behoud van deze kapellen en dus ook het openstellen ervan voor de mensen die er willen komen bidden, is belangrijk. Het Mariapark ontvangt elk jaar groepen van bedevaarders. We hopen dat dit nog zal toenemen na de renovatie van het park en dat in de kerk van Werkplaatsen in dat verband een ruimerebetekenis krijgt, bijvoorbeeld via lezingen en tentoonstellingen.
In vele parochies is er geen pastorie meer en ook geen lokaal meer voor een parochiesecretariaat. Het parochiesecretariaat van Lommel Centrum (in de Kloosterstraat) zal op termijn worden afgebroken. In de plaats daarvan is er nu het Franciscushuis. Hier huist niet enkel het parochiesecretariaat van Lommel Centrum, maar er is ook een winkel met onder andere religieuze boeken en wenskaarten, én er is een zaal voor samenkomsten. Het Franciscushuis opent zo nieuwe kansen voor pastorale activiteiten en voor het verenigingsleven van heel Lommel. Daarnaast blijft ook de pastorie van Heide-Heuvel open als parochiaal secretariaat, als archiefruimte en als vergaderruimte voor pastorale groepen.
In Lommel zijn nog enkele parochiezalen en er zijn tal van jeugdhemen. Aan de parochieteams wordt gevraagd om contact te houden met de beheerders van deze gebouwen en hen zo nodig te ondersteunen in het verwerven van de nodige financiële middelen voor het onderhoud en voor de eventueel noodzakelijke renovaties van deze lokalen.
Wegens het wegvallen van de ‘dekenale poets- en klusjesdienst’ moeten financiële middelen voorzien worden voor het onderhoud van de kerken, parochiezalen en jeugdlokalen.
SECRETARIATEN, FINANCIËN EN COMMUNICATIE
In parochies waar geen lokaal meer is voor het parochiaal secretariaat zijn er nog wel plaatselijke contactpersonen. Zij zijn belangrijk want bij hen kunnen mensen terecht voor het aanvragen van misintenties en voor inlichtingen over doopsel, eerste communie, vormsel, huwelijk, uitvaart, enzovoort. De pastorale eenheid wil daarom goed contact houden met deze lokale contactpersonen. Er zullen met hen ook afspraken worden gemaakt over de taakverdeling tussen de plaatselijke secretariaten en het secretariaat van de pastorale eenheid.
Het pastoraal plan voorziet in stappen om de regelgeving in verband met de privacy en het vrijwilligerswerk toe te passen. Er zal ook nagegaan worden of de verzekeringen alle noodzakelijke risico’s dekken.
In verband met de parochiefinanciën moeten de parochies waar er geen zondagsvieringen meer plaatsvinden afspraken maken om de gestichte jaargetijden (via de kerkfabriek) en de stichtingen (via het bisdom) in een andere kerk uit te voeren.
Aan een goede communicatie wordt veel belang gehecht. Naast kerkelijke kanalen (parochieblad, mededelingen in de vieringen en pastorale samenkomsten) worden meer en meer andere kanalen gebruikt zoals de website en sociale media. Ten slotte zullen een aantal informatieve flyers en folders geactualiseerd worden.