Hoogdagen | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Legioen Kleine Zielen

Legioen Kleine Zielen

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Welkom Over onze profielfoto Marguérite Eilandjes Heilig Uur Agenda Nieuws Wie zijn we Thérèse van Lisieux Hoogdagen Contact Gebeds- en bijbelplaatjes Boodschappen Stella LKZ Nederland
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Marguérite tijdens de internationale bedevaart in de tent - 1990 © Chèvremont Jo Frederickx
Welkom Over onze profielfoto Marguérite Eilandjes Heilig Uur Agenda Nieuws Wie zijn we Thérèse van Lisieux Hoogdagen Contact Gebeds- en bijbelplaatjes Boodschappen Stella LKZ Nederland

Hoogdagen

Laatste aanpassing op zondag 22 juni 2025 - 15:06
Afdrukken
Is het een idee om zoals in de hoogdagen, dit terug vorm te geven maar ook de jongeren hierbij te betrekken? …

 

Reeds bij het begin van de boodschappen, in de boodschap "A25" in 1965 (de boodschap "A25" is één van de eerste boodschappen, die nog niet gedateerd waren).

Het is alleen zeker dat ze van 1965 was, van voor augustus want vanaf dan zijn ze gedateerd. "De boodschappen zijn bij het drukken van de boeken letterlijk overgenomen uit de schriften waarin Marguerite de boodschappen met de hand in optekende.". Blijkbaar had zij in het begin de datums er niet bijgezet."

Jezus heeft om een universele gebedsdag gevraagd:

"Ik verlang een universele dag van eerherstel voor de zonden van de wereld, van een wereld die zelf de wapens smeedt voor haar vernietiging".

Foto genomen tijdens de hoogdagen van weleer! ...
 

 

Marguérite houdt een toespraak tijdens de internationale bedevaart te Chèvremont - 1989 © Chèvremont Jo Frederickx


 

Toen het Legioen Kleine Zielen opgericht was in 1971, en het eerste deel van de Boodschap verscheen, werd er onmiddellijk begonnen met deze internationale gebedsdag, en de eerste gebedsdag had plaats in september 1971 op een weide vlakbij het Centrum, in een grote tent.  In de tent werden klapstoelen geplaatst en een podium, met daarop een verplaatsbaar altaar, ambo's, een kruisbeeld en beelden van Onze Lieve Vrouw en heiligen, versierd met bloemen.

Al snel werd de tent te klein en moest ze jaar na jaar vergroot worden. Men kon dat tellen aan de pilaren in het midden van de tent. Op het hoogtepunt moesten er 4000 stoelen geplaatst worden.  Na een paar jaar werd de internationale gebedsdag vastgelegd op de laatste zondag van augustus. Elk jaar kwam er een grote groep Duitse pelgrims, die hun eigen programma volgden in de basiliek van het Karmelklooster vlakbij, op de top van de heuvel.

Dikwijls was er één of andere bisschop van een bisdom in België, uiteraard vooral Luik, ook Monseigneur Léonard toen hij bisschop van Namen was en ook daarna, maar soms ook een buitenlandse bisschop die de plechtigheden kwam leiden.

 

Een jonge Monseigneur Leonard bij de ingang van de tent © Chèvremont Jo Frederickx


Vanaf het begin van de jaren '90 echter, begon het aantal deelnemers af te nemen en daarmee ook de inkomsten van het Legioen, dat vooral leefde van giften en van de inkomsten van de verkoop van de Boodschap en het tijdschrift. Ook mede door het overlijden van Marguerite in maart 2005 op 90-jarige leeftijd, die bijna altijd op de internationale gebedsdag aanwezig was, ging het aantal aanwezigen sterk achteruit.

Daar de kosten voor het plaatsen van een tent enorm opliepen, werd de jaarlijkse internationale gebedsdag onder tent in 2010 gestopt. Er ging nog éénmaal een grote plechtigheid in de basiliek van het Karmelklooster door, en dat was bij de 100ste verjaardag van de geboorte van Marguerite, op 14 maart 2014, waarbij Monseigneur Delville, de bisschop van Luik, de Heilige Mis opdroeg. Daar waren toen ongeveer 500 mensen.

De Belgische bisdommen en de buurlanden beleggen nu afzonderlijk een jaarlijkse gebedsdag en bedevaart naar het Internationaal Centrum te Chèvremont.

 

In de tent tijdens de internationale bedevaart Chèvremont rond de jaren '85 © Chèvremont Jo Frederickx


 

Marguerite zat op de eerste rij vóór het podium, met naast haar, haar geestelijke leidsman en de internationale Voorzitter, de heer Gerard De Winter uit Erpe-Mere, die vanaf het begin van de jaren 2000 opgevolgd werd door de heer Marcel Spreutels uit Sterrebeek. Na de Heilige Mis volgde een aanbidding van het Heilig Sacrament waaronder een rozenhoedje werd gebeden, met elk tientje gebracht door kleine zielen van andere landen, soms uit heel verre landen, zoals Viëtnam, Zuid-Korea enz.

Daarna volgde een plechtige processie met het Heilig Sacrament door de gangen van de tent, en een prachtig lof, waarbij iedereen uit volle borst het "Lauda Jerusalem" en het "Benedictus" meezong. Dan was het tijd voor de piknik die bij mooi weer buiten aan de tent doorging: men nam enkele stoelen uit de tent en zette die buiten of ging gewoon op het gras zitten.

Tijdens de middagpauze kon men boekenstanden bezoeken die in kleinere tentjes geplaatst waren. In de namiddag gingen er in de tent toespraken door, o.a. van Marguerite zelf. Rond 16u30 was de gebedsdag ten einde, en de mensen dromden dan samen rond Marguerite om haar tenminste te kunnen zien, een hand te geven of zelfs te omhelzen. Dan konden de soms 50 autocars die op de grote parking vlakbij geparkeerd stonden, langzaam één voor één vertrekken, wat een hele organisatie vergde. Veel groepen trokken dan nog naar Banneux, dat maar een 30 minuten rijden van Chèvremont verwijderd is, om de welgevulde gebedsdag te eindigen bij Onze hemelse Moeder vooraleer huiswaarts te keren.

 

Marguerite in de tent bij de internationale bijeenkomst 1993 © Chèvremont Jo Frederickx


Het verhaal van Jo Frederickx, onze diocesane afgevaardigde van Vlaams-Brabant.

Persoonlijk heb ik heel veel gehad aan deze internationale gebedsdag. Vanaf het eind van de jaren '70 woonde ik hem jaar na jaar bij. De klapstoelen stonden op het gemaaide gras in de tent, zonder bescherming tegen de vochtigheid wanneer het de dagen vóór de plechtigheid geregend had, noch tegen de broeierige hitte bij het warme zomerweer. Bovendien moest men uitkijken voor de koeienvlaaien !

Bij warm weer werden de zijkanten van de tent al gauw opengezet, zodat er toch een beetje lucht was.

Vóór de plechtigheid zaten er al veel priesters aan de zijkanten en ook buiten de tent om biecht te horen. De meeste pelgrims waren al niet zo jong meer, maar er was ook veel jeugd. In de tweede helft van de jaren '80 was er een jongerenkoortje, waar ik aan deelnam en veel mooie herinneringen heb overgehouden.

Jongeren speelden op de gitaar, blokfluit, dwarsfluit en zelfs een drumstel werd opgesteld op het podium. Toch bleef alles eerbiedig.

 

Vriendinnen buiten aan de tent internationale Gebedsdag Chèvremont begin jaren 90 © Chèvremont Jo Frederickx


 

Ik herinner me nog die éne keer toen Marguerite vlak vóór de gebedsdag in haar tuin gevallen was en heel veel pijn had. Toch hadden de verantwoordelijken, zonder dat zij en Marguerite zelf wisten hoe ernstig haar toestand was, haar meegetroond naar de gebedsdag, en haar in de wagen laten plaatsnemen die haar naar de heuvel zou voeren waar de tent stond, want zonder haar was die gebedsdag lang niet zo mooi.

Ik weet niet hoe zij het heeft kunnen uithouden die hele dag lang, maar op het einde hebben ze haar naar het ziekenhuis moeten brengen, en dan kregen we achteraf te horen dat haar heup gebroken was!

Zij was een echte offerziel, dat kan men duidelijk uit de Boodschap zelf opmaken.

 

Jo Frederickx, onze diocesane afgevaardigde van Vlaams-Brabant © Chris De Groote


Vele kleine zielen hebben sindsdien de wens uitgedrukt om opnieuw deze internationale gebedsdag in te voeren, en we hopen dat dit op een mooie dag waarheid mag worden.

Is het een idee om zoals in de hoogdagen, dit terug vorm te geven maar ook de jongeren hierbij te betrekken? …

 

Marguérite en P Legrain met de kinderen Hubin, V Hoorick en Suenens - 1998 © Chèvremont Jo Frederickx

Lees meer

Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie
De pijn van de slachtoffers van milieurampen
readmore

Gebedsintentie paus september 2024: voor de schreeuw van de aarde

icon-icon-inspiratie
gebedsintentie paus augustus 2024: politieke leiders
readmore

Gebedsintentie paus augustus 2024: voor politieke leiders

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook