Trefdag Attent 2016 - Verslag uit de keuzewerkwinkels | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Attent

Attent

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wat is Attent? Presentie
      Werkgroep presentie: visie en doelstellingenMeer weten over Presentie
      Migratie Diversiteit Gastvrijheid
      Werkgroep Migratie Diversiteit Gastvrijheid: visie en doelenMeer weten over MiDiGa
      Ecokerk Bisdom Antwerpen
      Ecokerkraad: Nieuwe samenkomsten en verslagenActiviteiten, aanbod en terugblik Ecokerk & Laudato Si Werkgroep Ecokerk: visie en doelen
      Rouwzorg Attent
      Werkgroep Rouwzorg Attent: visie en doelenMeer weten over verlies, rouw en verdriet
      Project Levensbeschouwingen over "Gastvrijheid" Project Levensbeschouwingen over "Zorg voor de aarde" Trefdagen - Terugblik sinds 2014 Andere thema's en publicaties door Attent
      Andere thema's AttentBoek 2023: Presentie. Samen mens wordenBoek 2017: Kerk, eigendom en de woonnood - Lees onlineWebinar diakonia in Boek Handelingen
      E-Brief van Attent E-Brief in jouw mailbox?

Trefdag Attent 2016 - Verslag uit de keuzewerkwinkels

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 7 december 2016 - 17:15
Afdrukken

Op de Trefdag van Attent, 25 november 2016, konden de deelnemers kennismaken met tal van initiatieven en groepen. Naast drie doorboomwerkwinkels, kon men kennismaken met twee initiatieven nar keuze uit een reeks van 7 werkwinkels. Hieronder vindt u wat in de werkwinkel aan bod kwam en het bijhorende ondersteunende materiaal.

“Dan weet ik dat ik thuis ben”

Radio Gaga (TV- programma op Canvas)  trok naar acht locaties in België om er samen met bewoners en passanten enkele dagen bijzondere lokale radio maken. Eén van de locaties is het Psychiatrisch Centrum Bethanië in Zoersel, één van de grootste psychiatrische centra van Vlaanderen.  Er is plaats voor zo’n 850 personen met psychische problemen, zowel voor mensen met een acute problematiek als voor wie nood heeft aan langdurige zorg. In de volledige uitzending worden verschillende patiënten gevolgd.

Eén van hen is Johnny. Zijn verhaal stond centraal in de werkwinkel. Johnny is een jongeman van 34 jaar oud (hij heeft dus Jezus overleefd) en verliet een dik jaar geleden het psychiatrisch ziekenhuis waar hij 8 jaar geleden opgenomen werd. Hij neemt ons mee in zijn leven – nu hij alleen woont, vlakbij het ziekenhuis dat hij zeker de eerste jaren als een soort gevangenis beleefde. Hij toont ons wat zijn leven vorm geeft. En op welke manieren hij dat leven wat kleur, betekenis probeert te geven. In kleine zinnen toont hij hoe hij zich verbonden weet met anderen.

Johnny is een van de meer dan 150 mensen die momenteel begeleid worden door het team van de Psychiatrische Thuiszorg De Sprong. Een team dat bescheiden, in het nabij zijn, in het “er zijn” maar ook in het erg concreet helpen, samen met vaak erg kwetsbare mensen op zoek gaat naar wat hun leven nog betekenis kan geven, naar wat hen nog verbindt met de ander. Dat werd in de werkwinkel toegelicht.

Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

Fototentoonstelling “Wat als…”

WAT ALS..., de fototentoonstelling naar aanleiding van het 10 jaar bestaan van Het Lichtpunt geeft een kijk op het leven van mensen die ervaring hebben met armoede.

We verzamelden uitspraken die mensen nauw aan het hart liggen. Hobbyfotograaf Carla Broux maakte foto's die bij deze gezegden passen. Verschillende aspecten kwamen, aan de hand van de tentoonstelling, aan bod in de werkwinkel:  eenzaamheid, financiële- en gezondheidsproblemen. Maar ook de kracht en het doorzettingsvermogen van mensen werden mooi in beeld gezet.

Klik om de PowerPoint bij deze werkwinkel te openen.

Els legt de werking van het Lichtpunt toe © JG
Stevige doordenkers over armoede © JG
Vorige Volgende

Woning gezocht, buren gevonden

Asielzoekers die erkend worden als vluchteling of subsidiair beschermde mogen in België blijven. Maar dan begint de klok pas écht te tikken. Wie erkend wordt moet de asielopvang binnen de twee maanden verlaten. Hun eerste en grootste nood is het vinden van een eigen woning. Wie niet tijdig een woning vindt riskeert dakloosheid, kan niet starten aan gezinshereniging en kan geen integratiecursus beginnen. De overheidsondersteuning in deze zoektocht is minimaal. Een heel aantal Vlaamse burgers nam daarom zelf het heft in handen. Ze richtten lokale werkgroepen op rond huisvesting voor erkende vluchtelingen.

Medewerker Nils Luyten van ORBITvzw ging in op de laatste cijfers omtrent erkende vluchtelingen en huisvesting en ging in op enkele inspirerende lokale initiatieven.

Klik hier om de Powerpoint te openen

Klik hier voor een exemplaar van de inspiratiekrant

Cijfers en voorbeelden over woningen voor vluchtelingen © JG

Caritas Housing Café

De toegang tot huisvesting is zeer moeilijk voor een vluchteling die net zijn erkenning heeft gekregen: hij/zij heeft immers slechts twee maanden om de opvangstructuur te verlaten en moet verschillende obstakels  overwinnen (taalbarrière, huurwaarborg, tekort aan goedkope woningen op de huurmarkt, discriminatie,…). Nochtans is huisvesting de conditio sine qua non om het integratieproces te kunnen starten. 

In deze werkwinkel werd het “Housing Café” – team van Caritas voorgesteld. Het is een groep van zeer gemotiveerde vrijwilligers die erkende vluchtelingen begeleiden in hun zoektocht naar huisvesting, vanaf het eerste contact met de eigenaar tot de installatie en de eerste administratieve stappen.

Klik hier om de Powerpoint te openen.

Vluchtelingen vinden moeilijk een woonst © JG

Samana en Kazou

Vroeger Ziekenzorg en Jeugd & Gezondheid - grote verenigingen met een jarenlange traditie. In deze workshop gaan we op zoek hoe we in een snel veranderende omgeving (multiculturaliteit, armoede, individualisering, afbrokkeling van gekende structuren zoals de parochie,….) uitgedaagd worden om met nieuwe inhoud en werkvormen hierop in te spelen.

Klik hier voor het inhoudelijk schema bij de werkwinkel

Nieuwe accenten bij klasieke grote verenigingen © JG

Anderstalige nieuwkomers op school

De komst van vele vluchtelingen uit conflictgebieden zoals Syrië, Afghanistan, ... heeft heel wat uitdagingen met zich meegebracht. Eén van die grote uitdagingen is terug te vinden in het onderwijs. Asielzoekers tussen 11 en 18 jaar komen in het Vlaamse onderwijs in de eerste plaats terecht in OKAN (OnthaalKlas Anderstalige Nieuwkomers). Daar krijgen zij gedurende één schooljaar een taalbad Nederlands aangeboden om later de overstap te maken naar het reguliere onderwijs.

De voorbije jaren heeft de OKAN-afdeling van HIVSET hard gewerkt om deze jongeren alle kansen te bieden in de school en daarbuiten. Tijdens de workshop werd ingegaan op drempels, successen en ervaringen van de school.

Klik hier om de Powerpoint te openen

Wereldspelers

De jeugdsector in Vlaanderen startte in april 2016 het project ‘Wereldspelers – jeugdwerk zonder grenzen’. Jeugdwerk is een plaats waar je onbezorgd jong mag zijn, plezier maakt, contacten legt. Die sterktes wil Wereldspelers voortaan ook inzetten voor jonge vluchtelingen, die hier een plaats vonden. Contact met andere jongeren in hun nieuwe omgeving is van cruciaal belang. Spelen, hangen, gewoon ‘kind of jongere’ mogen zijn. Het helpt hen integreren enerzijds, en het opent de blik van jongeren hier anderzijds.

Er gebeurt al veel: lokale jeugdwerkgroepen trekken spontaan naar asielcentra in hun buurt en gaan er aan de slag met de kinderen en jongeren. Wereldspelers geeft deze initiatieven graag de verdiende aandacht, maar doet meer. Dit project, dat gecoördineerd wordt door De Ambrassade, geeft de jeugdsector de kans dit structureel en op lange termijn te organiseren. Doel is om tegen 2020 een sterke structurele samenwerking te realiseren tussen jeugdwerk en plaatsen (opvangcentra, instellingen, lokale opvanginitiatieven,…) waar nieuwkomers wonen.

Klik hier om de Powerpoint te openen.

Jeugdwerk wil ook wereldspeler zijn © RB, Attent

Gepubliceerd door

Attent

Meer

Solidariteit
Artikel
trefdag
Netwerkdag
keuzewerkwinkels
solidariteitsnetwerk

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Bisschop Lode Van Hecke © Bisdom Gent, foto Kristof Ghyselinck
readmore

Solidariteit volgens: bisschop Lode Van Hecke

icon-icon-artikel
Mgr. Lode Van Hecke, bisschop van Gent en referent diaconie voor de Bisschoppenconferentie van België  © IPID
readmore

‘Mensen zonder papieren niet vergeten!’

icon-icon-persbericht
Bisschoppenconferentie van België © IPID
readmore

Oekraïnecrisis: bisschoppen roepen op tot maximale solidariteit

icon-icon-persbericht

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook