Als iemand overleden is | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochie in Assenede-Evergem-Zelzate

Parochie in Assenede-Evergem-Zelzate

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Sacramenten & vieringen Doopsel Eerste communie Vormsel Huwelijk Uitvaarten Gedachtenisvieringen en misintenties Fotoreportages Godly Play Kindernevendienst Maak kennis met onze parochie
      Wie is wie?Administratief centrum en secretariatenParochiezalenPrivacyverklaring
      Naar de website van het dekenaat Eeklo
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Sacramenten & vieringen Doopsel Eerste communie Vormsel Huwelijk Uitvaarten Gedachtenisvieringen en misintenties Fotoreportages Godly Play Kindernevendienst Maak kennis met onze parochie
Wie is wie?Administratief centrum en secretariatenParochiezalenPrivacyverklaring
Naar de website van het dekenaat Eeklo

Als iemand overleden is

Laatste aanpassing op woensdag 20 mei 2020 - 23:50
Afdrukken
De uitvaartliturgie is een gelovig afscheid nemen. Hoe ga je te werk om alles te regelen?

Bij het overlijden van een dierbaar familielid ervaren we de grens van het leven. We moeten afscheid nemen en willen nog zoveel zeggen. Afscheid nemen roept misschien vele vragen en gevoelens op.

De kerkgemeenschap wil u nabij zijn met haar boodschap: "De Heer gaat zorgzaam om met elk van ons. Hij laat onze overledene niet los. De dood is niet het definitieve einde. Omdat Jezus Christus is opgestaan uit de dood, geloven we dat ook wij eens verrijzen met Hem."

De uitvaartliturgie is een gelovig gebeuren, een viering waarin het gebed en het lied, het Bijbelwoord en de geëigende symbolen bij het afscheid hun plaats moeten krijgen. Het is een gebeuren waarin sereniteit en ingetogenheid belangrijk zijn.

Klik hier voor meer informatie over een kerkelijke uitvaart.
Klik hier voor artikel ICL: 'Kies jij voor een kerkelijke uitvaart?'
Klik hier voor standpunt Vlaamse bisschoppen tov funeraria

Het aanvragen van een kerkelijke uitvaart

Gebruikelijk neemt de familie contact op met de begrafenisondernemer. Er wordt dag en uur afgesproken na overleg met de parochie waar de uitvaartliturgie zal plaatshebben. De familie kan ook zelf contact nemen met de parochie om dag en uur van de uitvaart af te spreken. Dit kan via de uitvaargsm:

  •  gsm 0496 20 05 05

De voorganger neemt vóór de uitvaartdienst contact op met iemand van de familie voor een rouwbezoek. Er kan iets over de overledene worden verteld. Er worden afspraken gemaakt over het verloop van de viering. Mogelijks zijn er kinderen of kleinkinderen die een tekst willen brengen of zijn er bepaalde vragen of verwachtingen die kunnen verwoord worden. Een groep vrijwilligers - parochiekoor, lectoren,... - staan in om de uitvaartliturgie mee te verzorgen.

Gedachtenisviering

De geliefde die gestorven is verdwijnt niet zomaar uit ons leven. Het is een lofwaardige traditie onze overledenen te gedenken met een eucharistieviering. Door deze eucharistie mee te vieren getuigt de familie van haar geloof en hoop dat de overledene verder leeft in de gemeenschap van de Heer.

Ter intentie van de overledenen van de voorbije maand wordt in de kerk waar de uitvaartliturgie plaats had, samen met de gemeenschap, de zondagseucharistie gevierd. Voor een overzicht van de concrete data van de gedachtenisvieringen in de verschillende gemeenschappen verwijzen we graag naar de kalender.

Uiteraard kunnen familie of vrienden ook zelf een misintentie aanvragen. Voor de aanvraag van een intentie kan u altijd terecht in de secretariaten, maar ook voor of na de zondagsvieringen bij de priesters en medewerkers. Klik hier voor informatie over de secretariaten.

Allerheiligen - Allerzielen

Met Allerzielen worden alle overledenen van het voorbije jaar herdacht tijdens een bijzondere viering. Na elke uitvaartdienst wordt het gedachteniskruisje, met de naam van de overledene, aan het herinneringsbord van de overledenen in de kerk opgehangen. De families ontvangen een uitnodiging in welke viering het gedachteniskruisje uitgereikt wordt om mee te nemen naar huis.

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook