Broederlijk Delen organiseerde op zaterdag 29 april voor de zevende keer Dwars door de Boerenbuiten. Dat betekent fietsen en wandelen langs Vlaamse bioboeren voor de boeren in de partnerlanden van Broederlijk Delen. Dit jaar verzamelden 29 teams met een totaal van 101 deelnemers vanuit heel Vlaanderen in Oudenaarde. Ook vanuit onze parochie trok een team wandelaars en een team fietsers naar Oudenaarde.
Enkele indrukken van de stevige wandelaars
Voor dit sportief evenement van Broederlijk Delen waren 12 “stevige stappers en fietsers” op de afspraak. Een voorwaarde echter om te kunnen deelnemen is 150 euro sponsorgeld per deelnemer verzamelen. Voor onze groep was dat geen probleem o.m. door het organiseren van een spaghettiavond, wat zo stilaan de gewoonte is.
We werden verwelkomd in het atheneum van Oudenaarde waar we de gelegenheid kregen een croissant te verorberen en een tas koffie te nuttigen. Een tocht door de Vlaamse Ardennen stond op het programma! Iedereen had er zin in en het weer was ons goed gezind: bewolkt maar droog! Het begon al goed. We waren nog maar net gestart en het tempo moest al worden gedrukt. We dienden ons immers een weg te banen in een uitgestrekte rommelmarkt langs ons uitgestippeld parcours. Sommigen waren wat minder bij de les en hadden meer oog voor de vele tweedehands voorwerpen die werden aangeboden.
Bij een eerste tussenstop na 3 km, “Kleinigeitje”, werd ons de nodige uitleg gegeven bij een zelfplukbed van duurzaam en lokaal geteelde snijbloemen. Men streeft naar meer biodiversiteit en wil een alternatief zoeken voor de klassiek geteelde sierbloemteelt. Achteraan in de weide liepen een 10-tal angorageitjes maar hier is ook uitbreiding voorzien.
Met een wat strakker tempo wandelden wij door glooiend landschap in de buurt van de Edelare met zijn vele mooie vergezichten. Het bedevaartsoord Kerselare ontsnapte niet aan onze aandacht. Onderweg zouden wij nog vele kapelletjes voorbijgaan…waar men ook gaat langs Vlaamse wegen overal komt men kapelletjes tegen! Na 6,5 km werden wij op de flanken van de Edelare verwelkomd door de bosgroep “Vlaamse Ardennen” in hun demobos. Het is beplant met een grote verscheidenheid van boomsoorten en inheemse struiken. De bosgroep geeft advies bij bosaanplantingen.
De lunch na 15 km in Horebeke was meer dan welkom. De lekkere soep en broodjes werden met veel appetijt binnen gewerkt en brachten ons op kracht om de laatste 12 km tot een goed einde te brengen. De sfeer onderweg was opperbest: er werd veel verteld en af en toe galmde een luide lachbui na in het pittoreske landschap. Het bos ’t Ename had, zoals vaak, enige verrassingen in petto. Het parcours was al wat aangepast maar gevaarlijke en natte plekken waren nooit ver weg. Het verstand op nul en de blik op de modderpaden hield ons alert. Met veel solidariteitszin en teamspirit kwamen we er heelhuids door. Onze wandelschoenen waren wel de stille getuigen van het heuse ploeterwerk. De laatste tussenstop was voorzien op de abdijsite van Ename. Hier bouwde de graaf van Vlaanderen in 1050 een Benedictijnenabdij. Daar ontmoetten wij ook onze fietsers zodat een gezamenlijke foto kon worden genomen. In de tuinen wachtten ons de “Loose Hoveniers” op. De vormgeving van de tuinen is gebaseerd op de 17de eeuwse tekeningen die werden gemaakt in opdracht van de abt de Loose vandaar de naam van de groep. De klemtoon ligt op het kweken van vergeten en oude groenten met respect voor de aanpalende abdijsite. Bij de heraanleg van de groentetuinen werd beroep gedaan op geïnteresseerde inwoners. Samen tuinieren bevordert immers ook het sociaal contact.
Bij het afhaspelen van de laatste kilometers was de Schelde onze metgezel. We moesten wel nog door de drassige weiden maar dat had ook een positief gevolg… onze schoenen werden ontdaan van de modder! Bij aankomst in het atheneum wachtte ons nog een drankje en het avondmaal. Dit werd afgerond met een geuteling (soort pannenkoek). Het is een streekproduct uit de Vlaamse Ardennen. Elst, deelgemeente van Brakel, is de promotor. “Wie een geuteling eet in Elst, is een jaar gevrijwaard van tandpijn” is daar een gekend gezegde.
Met een dankbaar gevoel werd afscheid genomen van de groep en stilletjes werd gehoopt er volgend jaar terug bij te zijn. Een woordje van dank ook aan Maria Roete voor de puike organisatie.
Wilfried
Enkele indrukken van de stevige fietsers
De 7de editie van ‘Dwars door de Boerenbuiten’, een sponsortocht voor Broederlijk Delen, ging door in de Vlaamse Ardennen. Naast de Stevige Stappers waren we er ook terug met de Stevige Fietsers. We waren met zijn drieën: Eddy, Ludwina en ikzelf en we kozen voor de 75 km-route. Dit jaar was het landschap serieus glooiend. Er zaten wel een paar stevige kuitenbijters in het parcours, gelukkig geen Oude Kwaremont, Koppenberg, Berendries of Molenberg. Het weer viel eigenlijk best mee, het was wat frisjes, maar gelukkig niet teveel wind.
Onderweg waren een paar tussenstops bij bedrijven die aan biologische landbouw deden. Er was het Kleinigeitje: een zelfplukveld van lokaal geteelde snijbloemen, bessen en mohair (= wol van de angorageit of mohairgeit). Verderop was er de agro-ecologisch bioboerderij Modest & Kamiel in Mater. Hier worden speciale varkens gekweekt op diervriendelijke wijze, ze lopen er tussen bedden van veldbloemen en fruitbomen. Je kunt er ook glamperen (= wat luxueuzer kamperen) De laatste tussenstop was bij het bedrijf Ourobouros in Dikkele: een kleinschalig biodynamisch tuinbouwbedrijf met zorg voor bodem, plant, dier en mens.
En zo fietsten we verder richting Oudenaarde, waar we alle deelnemers terugzagen. Er was voor iedereen een vegetarische maaltijd voorzien die we nog samen buiten konden opeten. De duur van onze fietstocht was ongeveer 6.30 u. Dank aan Eddy, die met de GPS, ons veilig door het landschap loodste. Toch was er een kleine euvel op het einde: een platte band bij Eddy, maar Eddy had zijn gerief mee om dit te herstellen!
Het was een fijne dag, waar we als groep van de parochie Sint-Franciscus van Assisi opkwamen voor de mensen uit het Zuiden. Dank ook aan de sponsors die het mogelijk maakten dat we allemaal konden meestappen of meefietsen.
Marc
De 29 teams brachten tot op vandaag 26.721 euro samen voor de partners van Broederlijk Delen. De Stevige Stappers en de Stevige Fietsers van onze parochie konden hier 2.117 euro in bijdragen, dankzij de opbrengst van de spaghettiavond (1.020 euro) en de sponsoring van vele sympathisanten. Van harte dank!