Sefanja 3, 14-18 / Lucas 3, 10-18
Zondag 15 december 2024
Vandaag is het zondag Gaudete wat betekent dat het een blijde dag is. De lezingen die we vandaag hoorden sluiten daar goed bij aan.
In de eerste lezing gaat het over het geloof in Gods trouw en liefde voor het volk dat hem tijdens de regering van de koningen Manasse en Amon, die de religie en het moreel van Juda naar een dieptepunt hadden geleid, trouw waren gebleven.
Sefanja’s onwankelbare geloof maakt dit volk duidelijk, dat ze verheugd mogen zijn en wij met hen, want God beloont degenen die zijn wetten, zoals zorg voor onze maatschappelijk achtergebleven medemensen respecteren.
In het evangelie van Lucas wordt ons uitgelegd wat het betekent ‘vruchten voort te brengen die een nieuw leven waardig zijn’. Zo wordt het joodse volk door Johannes de Doper gemaand om ruimhartig vriendelijk en begripvol te zijn door de helft van hun kleding te delen met de armen, die niets hebben.
Dit wil zeggen dat ook wij vandaag op Welzijnszondag de gelegenheid hebben om ons net zo ruimhartig, vriendelijk en begripvol te tonen tegenover de arme mensen in onze stad Antwerpen, want Welzijnszorg Vlaanderen spoort ons vandaag op Welzijnszondag aan, ons hart te openen voor onze medeburgers, die de pech hebben in de armoede terecht te zijn gekomen.
Het thema dit jaar is ‘samen voor waardig werk’, want om armoede tegen te gaan moet werk ‘waardig’ zijn. Dit wil zeggen dat mensen een voldoende hoog inkomen uit werk moeten kunnen halen met goede arbeidsomstandigheden en aangepast aan hun mogelijkheden en persoonlijke situatie.
Er zijn alleenstaanden en gezinsverantwoordelijken die om rond te komen meerdere jobs moeten doen met lange werkdagen. Dat gaat ten koste van het welzijn van die werkende mens en van zijn gezinsleven.
Welzijnszorg vraagt ons speciaal vandaag ons hart te openen voor de noden van drie Antwerpse organisaties die zich dagelijks inzetten voor mensen in armoede.
Het zijn:
- Open kamp Antwerpen dat is opgericht om kinderen en jongeren uit maatschappelijk kwetsbare gezinnen een scoutskampervaring te geven door de sociale, culturele en financiële drempels van de scouting te verlagen, zodat ook die kinderen de weldoende werking van het scouten kunnen ervaren. Open Kamp organiseert daarvoor elk jaar in augustus een scoutskamp voor kinderen en jongeren vanaf zes jaar.
- Sering vzw Antwerpen is een vereniging die zich toespitst op het steunen van alleenstaande moeders die leven in armoede. Sering wil op die manier een interactie aangaan met zoveel mogelijk kwetsbare moeders, zodat hun moedernetwerk verder uitgerold kan worden en ze zoveel mogelijk alleenstaande moeders in nood kunnen helpen.
- Ten slotte vragen wij uw aandacht voor de organisatie ’t Vlot Antwerpen, een project dat zich richt op het ondersteunen van straatbewoners, door hen laagdrempelige diensten aan te bieden en hen een stem te geven in het beleid. Het initiatief helpt ongeveer 500 mensen, waaronder daklozen, mensen met verslavingsproblemen of geestelijke gezondheidsproblemen en mensen zonder legale verblijfsstatus.
Een onderdeel van ’t Vlot, het project BBB ondersteunt mensen zonder wettig verblijf door hen Bed, Bad en Brood te bieden bij het zoeken naar het voor hen zo nodige toekomstperspectief.
De lezingen van vandaag herinneren ons eraan dat wij iets kunnen betekenen voor de armoede in onze eigen stad Antwerpen. De organisaties die deze armoede proberen te lenigen zijn afhankelijk van onze bereidwilligheid om een bijdrage in de omslagen te doen, of een bedrag over te schrijven op het rekeningnummer dat u op de omslagen vindt. Giften vanaf 40 euro geven een belastingvermindering van 45%.
In het kader van ‘soep op de stoep’, bieden vrijwilligers u na de mis achteraan in de kerk een beker warme soep aan.
Alvast hartelijk dank voor uw gulle bijdrage.
Marjo Perry