Niet iedereen is mee
Bijna één op vijf mensen in België leeft in armoede, of net boven de armoedegrens met een groot risico op armoede. Dat is een hoog cijfer, dat aangeeft dat lang niet iedereen mee kan in ons welvarend land. Al te gemakkelijk veronderstellen mensen dat werken de oplossing is om armoede te verhelpen, want armoede is een tekort aan inkomsten, dus kan betaald werk dat inkomstentekort oplossen. Tot op zekere hoogte klopt dit, want in België zijn er relatief weinig ‘werkende’ armen, maar ze bestaan wel. Zo is er het armoede -‘risico’ waar alleenstaanden, laaggeschoolden en deeltijds werkende Belgen onder vallen. Om armoede tegen te gaan moet werk ‘waardig’ zijn. Dit wil zeggen dat mensen een voldoende hoog inkomen uit werk moeten kunnen halen met goede arbeidsomstandigheden en aangepast aan hun mogelijkheden en persoonlijke situatie. Er zijn alleenstaanden en gezinsverantwoordelijken die om rond te komen meerdere jobs doen met lange werkdagen. Dat gaat ten koste van het welzijn van die werkende mens en van zijn gezinsleven.
Daarom zou een combinatie van een uitkering naast het deeltijdswerken voor veel mensen in dat systeem een oplossing zijn.
Advent een tijd van wachten
Het liturgisch jaar begint met de advent. Eenvoudig gerekend valt het begin van de advent samen met de eerste van de vier zondagen voor Kerstmis ofwel op de eerste zondag na 26 november, de dag dat het feest van de heilige Siricius, gevierd wordt. Hij was de achtendertigste paus, die geboren werd rond 334 en na zijn dood op 26 november in het jaar 399 heilig verklaard werd. De advent eindigt op 24 december bij het avondgebed. Hierdoor verschilt de lengte van de advent per jaar maar hij telt altijd vier zondagen. In de rooms-katholieke kerk en ook in de anglicaanse en oud-katholieke kerken wordt vanaf 17 december tot 24 december de kerstnoveen gehouden. Er zijn dan geen herdenkingen van heiligen en ook de liturgische kleur is paars. Het is onduidelijk wanneer de advent voor het eerst in de kerk gevierd werd maar hij wordt wel voor het eerst vermeld in een boek van Gregorius van Tours, bisschop van de Franse stad Tours van 573-594. De wereld waarin hij leefde was die van het vroeg middeleeuwse Europa, van de overgang van de oudheid naar de nieuwe cultuur. Tours was in die dagen een belangrijk centrum van de populaire cultus van Sint-Maarten, een heilige die op 11 november gevierd wordt en zich onderscheidde door zijn houding ten opzichte van de naaste in armoede.
Werk maken van gerechtigheid
De advent begint met de overgang van herfst naar winter. Het is een tijd van duisternis, waarin we uitzien naar het licht. Advent is ook een tijd van wakker worden en waakzaam zijn. Ondanks onze dagelijkse zorgen wordt ons gevraagd extra oog te hebben voor de mensen rondom ons, vooral voor de zwakkeren, zoals degenen, die door een tekort aan middelen in de armoede terecht zijn gekomen. Welzijnszorg Vlaanderen vraagt met haar Adventscampagne onze aandacht voor personen en groepen, die op de een of andere wijze niet ten volle kunnen deelnemen aan het maatschappelijke leven. Laten we hen met onze aandacht een sprankeltje licht geven, want elke mens is beeld van God en in de goddelijke wereld van gerechtigheid is er plaats voor iedereen.
Aan het einde van de vier adventsweken wacht ons het feest van Kerstmis. We vieren op die dag dat de Mensenzoon telkens opnieuw zal komen en ons zal doen dromen van een wereld van gerechtigheid, een wereld, waarin ieder tot zijn recht kan komen, Ook in de lezingen worden wij als gelovigen geroepen om rechtvaardig te zijn en onrecht te bestrijden, want de advent is immers een tijd van bekering van zich naar binnen keren.
Warmste week
Naast de adventsactie van Welzijnszorg Vlaanderen organiseert de VRT in ons Vlaamse landsdeel de Warmste Week. Dit is een solidariteitsactie, die veel mediaaandacht krijgt en jaarlijks wordt georganiseerd in de week vóór kerstmis, van 18 tot en met 24 december. Het zijn vooral jongeren die zich tot deze actie aangetrokken voelen. Dit jaar is het thema ‘samen vlammen tegen eenzaamheid’, want de noden van mensen die in armoede leven zijn niet alleen een hoger leefloon, maar ook een warme betrokkenheid en bewogenheid van mensen onder elkaar. Het doel van het DWW (De Warmste Week)-fonds, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting is, al het geld dat tijdens de warmste week ingezameld wordt te gebruiken om concrete projecten mogelijk te maken binnen het thema ‘samen vlammen tegen eenzaamheid’. Deelnemers kunnen zelf een actie organiseren, waarmee ze geld kunnen inzamelen door te lopen, dansen, bakken, fietsen, enz. voor de Warmste Week.
Samen tegen armoede
Welzijnszorg Vlaanderen staat open voor mensen met andere geloofs- en levensovertuigingen, maar blijft haar programma stoelen op christelijke waarden. ‘Samen tegen armoede’ kan gaan van financiële steun aan de projecten, die dit nodig hebben, tot het aanbieden van voedselpakketten of een kop koffie, want de droom van Welzijnszorg Vlaanderen is een Vlaanderen zonder armoede. Voor ons gelovigen reikt Welzijnszorg Vlaanderen met haar adventsactie: samen tegen armoede en haar thema van dit jaar: ‘samen voor waardig werk’ ons de helpende hand in onze solidariteit met de achterblijvers in onze maatschappij.
Marjo Perry
Lees hier alles over de adventscampagne van Welzijnzorg.