Kapel ter Warande in Sint-Kruis-Winkel
Wat de oudste geschiedenis van de kapel betreft moet men vele jaren teruggaan in de kerkarchieven en blijft het bij vermoedens en legenden. De oorsprong van een eerste kapelletje situeert zich rond 1200, vermoedelijk uit dankbaarheid voor een bekomen gunst.
Pastoor De Feyter (pastoor te Sint-Kruis-Winkel van 1855 tot 1880) schreef in zijn “handboek der Pastorij van Wynkel” onder het hoofdstuk “HISTORIEKS der Kapelle van O.-L.-Vrouw ter warande ofte “ad Silvam” te Wynckel”: “Den oorsprong of origine van deze alom vermaarde Kapelle of bidplaats in onbekend, en verliest zich in de oudheid.” De pastoor vervolgde: “Volgens een vulgaire traditie of legende, zoude een deel dezer Kapelle gebauwd zijn door eenen Spaanschen heer in dienst zijnde van den Koning van Spagnien, welke van zijne vijanden vervolgd zijnde, en komende voor de Moervaart, waarvan het water bevroren was; gedrongen door het perykel of gevaar, belofte deed, zoo hij, die te paard was, de riviere over het ijs konde passeren, hij op de eerstkomende bekwame plaats eene Kapelle zouden hebben doen bauwen ter eere van de heilige Moeder Gods Maria, wiens hulpe en bijstand hij verzocht hadde.
Dezen man, vol betrouwen op Marias bescherminge, passeerde de rivier over het ijs dat zeer licht bevroren was, maar eenen hond, welke hij bij zich had, viel door het ijs en verdronk. Deze heer dit bemerkende, en herkennende zijn miraculeuze overkomste, zoude niet uitgesteld hebben, zijne belofte te volbrengen.
Dezen wonderen voorval heeft in glas geschilderd geweest in eene der vensters, gestaan hebbende in de kerk naast de autaar van Onze Lieve Vrouwe.”
In 1583 werd de kapel verwoest door de bos- en watergeuzen, doch in 1635 verbouwd zoals vermeld door pastoor L. Imschoot (pastoor te Sint-Kruis-Winkel van 1821 tot 1855) in het “Stokregister” wanneer hij schreef over de “Kapelle ter Warande” :
“Den oorsprong hier van heb ik niet gevonden, maar is, zoo als zij nu bestaat, gedeeltelijk gebouwen ten Jare 1635 door d’heer Carolus Schoorman koninglijken ridder en daarbij vermeerderd door Z.h. Antonius Triest Bisschop van Gend (zie Sanderus Tom. III pag. 261 editio Hage-Comitis als ook de rekening van 1637)”.
Verder staat vermeld dat deze verbouwing “ten minste drijhonderd ponden groot” was en de vernieuwde kapel een lengte had van 9 meter op een breedte van drie en een halve meter. De verbouwing werd gerealiseerd door pastoor Everaert (pastoor te Sint-Kruis-Winkel van 1619 tot 1642) met de steun van de genoemde kapitein Carolus Schoorman en Bisschop Triest.
Aangezien de periode rond 1600 gekenmerkt werd door de Spaanse overheersing, denk maar aan Filips II, hertog Alva, Don Juan, Albrecht en Isabella ..., en bij verbouwing sprake was van een “kapitein” is het niet denkbeeldig dat de legende van de “Spaanse officier” hier haar oorsprong heeft gevonden.
In het jaar 1754 had op 24 mei om 3 uur in de namiddag een wonderbare genezing plaats. Judoca Dierckens van Stekene, welke samen met haar ouders in de kapel kwam bidden, werd er plots genezen van haar blindheid en etterende zweren. Ter herdenking en uit dankbaarheid hangt een geschilderd portret van het meisje aan de rechtermuur in de kapel. Dit schilderij was oorspronkelijk eigendom van de voorzitter van de kerkraad M. Albien Van Waes en werd door hem aan de kapel geschonken.
Op 12 juni 1797 werd de kapel verwoest en aangeslagen door de Franse Republiek. Ze behoorde toe aan het stadsbestuur van Gent onder de regie der domeinen en werd verkocht, samen met het bijhorend land, aan Paul de Turck uit St.-Amandsberg, destijds administrateur bij het Franse Gouvernement. Daar de verkoopprijs nooit werd betaald en bijgevolg geen bewijs van eigendom kon worden voorgelegd kwam de kapel terug onder de regie der domeinen.
Bij koninklijk besluit van 8 maart 1816 van zijne Majesteit Willem I werd de kapel met bijhorend land in volle eigendom teruggeschonken aan de kerkfabriek van Sint-Kruis-Winkel.
Door samenwerking tussen de pastoor Waterschoot (pastoor te Sint-Kruis-Winkel van 1809 tot 1819) en de toenmalige burgemeester Van Acker werd de kapel onmiddellijk hersteld en op 5 juni 1816 werd de herstelde kapel reeds ingewijd.
Op 9 oktober 1862 brengt Monseigneur Delebecque, Bisschop van Gent, een bezoek aan de kapel ter Warande om Maria te bedanken “voor zijne gelukkige wederkomst uit Roomen”. Op dezelfde dag, in de namiddag, heeft monseigneur de nieuwe brug van Terdonck over de vaart naar Terneuzen ingewijd.
“Het is ter gelegenheid van deze schoone feest, als hier voren gemeld staat, dat zijne hoogwaardigheid aan tafel, aan al de tegenwoordige, zijn begeirte heeft te kennen gegeven om de alomvermaarde en wonderbare Kapelle van O.L.Vrouw ter Warande merkelijk te zien vergrooten, of noch beter, indien het eenigzins mogelijk ware, de zelve te zien in het nieuw bauwen. En in eens uit zijnen zetel aan tafel recht staande, trekt zijne hoogwaardigheid uit zijne geldbeurs een TWINTIGFRANKSTUK, gevende aldus het initiatief zeggende : ‘Ik begeire dat het zoo zij’.”
Door de burgemeester Charles de Clerque Wissocq werd zijn kabinetorgel of “harmonium orchestrium” ter waarde van vijfduizend frank gegeven. Dit harmonium werd van 1863 tot 1865 in de kerk bewaard en daarna op het afgewerkte hoogzaal van de kapel geplaatst waar het zich nog steeds bevindt.
In zitting van de kerkraad op de eerste zondag van april 1863 wordt in intentie genomen de kapel te herbouwen : “zoo veel mogelijks op de zelve plaats van de oude kapelle, en zelfs voor zoo veel als het mogelijk is volbracht in den zelfden bauwtrand.” Dit initiatief werd door de Bisschop goegekeurd : “Dat ze mocht geschieden, deze herbauwinge te weten door vrijwillige giften en almoesen, immers de kerkfabriek daartoe geene beschikbare penningen bezittende”.
Nu gebeurde alles snel :
8 april 1863: goedkeuring door de gemeenteraad van Winkel;
27 april 1863: solemnele missen in de “af te brekene kapelle” waarna het miraculeus Mariabeeldje in processie naar het klooster werd gedragen;
13 mei 1863: wijding van de eerste steen;
4 juli 1863: “heeft het werkvolk den gekroonden meytak op de charpante der nieuwe aangeleide Kapelle gestoken, onder het luiden der klok op den toren der kerk, en de klokjens van het klooster en de Pastorye”.
14 augustus 1863: in stille processie en al biddend wordt het Mariabeeld teruggebracht en op een voorlopig altaar geplaatst in het midden van de kapel.
17 augustus 1863: wijding of zegening van de nieuwe kapel.
De nieuwe kapel was 21 m lang geworden en 7 meter breed.
In het jaar 1871 verscheen op 24 september een koninklijk besluit van koning Leopold II waarbij de kapel van O.L.Vrouw ter Warande officieel als annexe of hulpkerk werd erkend.
Ook in de volgende jaren werden nog regelmatig herstellingen en verfraaiingen uitgevoerd aan de kapel, o.a.: herschilderen van de muren in 1927.
Onder impuls van Pastoor Tourné wordt in 1979 voor de eerste maal een bloementapijt van begonia’s aangelegd naast de kapel, en dit ter gelegenheid van de jaarlijkse noveen van 15 tot 23 augustus. Deze traditie zet zich nog steeds voort. In datzelfde jaar wordt eveneens aangeknoopt met een oude traditie om op 15 augustus een processie te houden naar de Warandekapel. Uit die periode dateert ook het vernieuwen van de elektriciteit en de installatie van een deurportaal.
In de nacht van 13 op 14 oktober 1981 wordt in de kapel ingebroken en gaan dieven er van door met het zeer mooie 16e eeuwse gotische Mariabeeldje. Dank zij de giften van de parochianen kan reeds op 15 augustus 1982 een nieuw beeldje ingewijd worden door Z.E.H. Deken van Baevegem, toenmalig deken van Wachtebeke.
Dank zij een bijzondere gift van een vereerder van O.-L.-Vrouw kan de kapel in 1985 binnenin volledig herschilderd worden.
In 1994 wordt een volledige opkuis van de kapel gerealiseerd door vrijwilligers en gefinancierd door bijdragen van de parochianen. De werken omvattende vochtbeveiliging van de buitenmuren, herschilderen van de ramen, omlijstingen en beelden van de mysteries, alsook volledige herschildering binnenin.
Bij ministerieel besluit van 21 april 1994 wordt de kapel geklasseerd als monument om reden van historische, artistieke en documentaire waarde. De omgeving wordt daarenboven erkend als dorpsgezicht. In 2018-2019 werd de kapel volledig gerestaureerd, zowel van buiten als van binnen. De plechtige heropening vond plaats op zaterdag 4 mei 2019.
Welkom op 15 augustus 2019 om 15u: feestelijke viering in of aan de Warandekapel.
(Met dank aan Noël De Jaeger)