Iedere doopcatechist, diaken of priester zal het beamen: jonge ouders vragen voor hun kindje vaak iets anders dan wat de Kerk met het sacrament van de doop beoogt. Maar dit verschil is geen hindernis; het is een grote kans om met de ouders in gesprek te gaan over ons geloof, over de betekenis van de doop.
Wanneer we dit gesprek willen voeren met de ouders, vraagt dat om een bepaalde stijl: een stijl van spreken, van luisteren, van antwoorden op hun vragen of hun twijfels, een stijl van aanwezig zijn. De kern van ons geloof – met een moeilijk woord: het kerygma – is zo kostbaar en zo de moeite waard, dat het om een bijhorende stijl van spreken en luisteren vraagt. Paus Franciscus verwoordt die kern als volgt:
“Uit de mond van de catechist horen we altijd weer de eerste verkondiging: Jezus Christus houdt van jou, Hij heeft zijn leven gegeven om je te redden en Hij leeft iedere dag naast je om je weg te verhelderen, je te versterken en te bevrijden.” (Evangelii Gaudium, 164).
Catechese heeft te maken met de wijze waarop we met mensen omgaan en hoe we hen ontvangen. Mensen mogen zich welkom voelen, en bij ons echte interesse voor hun leven ervaren. We willen hen authentiek nabij zijn, beluisteren en waarderen. Het ambt van catechist is daarom ook een roeping, een zending, een manier van zijn (en geen job), waar je voor langere of kortere tijd tochtgenoot én leraar (je hebt m.a.w. ook iets te zeggen, iets nieuws aan te brengen) mag zijn. Dit niet met demper (zwijgen over het geloof om mensen niet te bruuskeren) noch met luidspreker (‘de catechismus voorlezen’, de mensen overdonderen). Kortom: met heel uw leven verkondigen, vriendelijk, met een nieuwe taal, nieuwe wegen openend.
Deze inzichten zijn belangrijk voor het geheel van een traject naar het doopsel toe in de parochie. Dit neemt niet weg dat ze van in het begin, zelfs online, al van belang zijn. Bij een eerste stap, aan het begin van het traject, is het daarom belangrijk de ouders op een goede manier te ontvangen én te informatie.
We onderscheiden vier momenten:
- Online communicatie door een goede website
- Aanmelding - Kennismakingsgesprek
- Onderscheidingstijd
- Inschrijving
Goede website
Vandaag gaan ouders van dopelingen voornamelijk op zoek naar informatie over de parochie en dopen via het internet. Een mooie en goede website van de parochie is dus cruciaal om ouders kennis te laten maken met wie we zijn. Klik hier voor enkele aandachtspunten.
Aanmelding & Kennismakingsgesprek
We onderscheiden twee momenten aan het begin van het traject: (1) ouders melden zich aan en (2) ze schrijven zich in en engageren zich. Het moment van aanmelden is dus niet automatisch ook het moment van inschrijving voor het doopsel. Wanneer ouders te kennen geven dat ze hun kindje willen laten dopen, nodigen we hen zo snel als mogelijk uit voor een kennismakingsgesprek. De focus ligt op de kennismaking: "Wie zijn jullie?" en "Wie zijn wij?". Dit gesprek loopt uit op een periode van onderscheiding.
Klik hier voor enkele tips over getuigend spreken.
We maakten ook een visitekaartje met een QR-code op. Ouders krijgen zo'n kaartje mee met de contactgegevens van de persoon waarmee ze het kennismakingsgesprek hadden. Wanneer de ouders de code scannen komen ze automatisch terecht op de website met het filmpje.
Klik hier voor het visitekaartje in pdf.
Klik hier voor het visitekaartje in word.
Onderscheidingstijd
We voegen er graag een element aan toe, dat voor het onthaalgesprek met ouders van een dopeling van groot belang is. We willen de ouders in dat gesprek namelijk uitnodigen tot onderscheiding. Dat is een groot woord voor iets dat eigenlijk eenvoudig is, maar wel van groot belang: we nodigen de ouders uit om zelf tijd te nemen, om verder na te denken over hun vraag om hun kindje te laten dopen, zodat het een bewust persoonlijk engagement kan worden.
Het zou jammer zijn dat de focus van het onthaalgesprek met de ouders helemaal op de praktische of administratieve kant van de zaak ligt. Laten we geen kansen liggen wanneer we ouders bijna automatisch laten inschrijven of aanmelden voor het doopsel? Zou het niet mooi zijn mochten ouders al van bij het eerste onthaalgesprek iets vernemen over de betekenis van het doopsel, en meteen ook uitgenodigd worden om er verder over na te denken en met elkaar over te spreken?
Klik hier voor de link naar het filmpje
Inschrijving
Na een (korte) periode van onderscheiding geven ouders te kennen dat ze zich willen engageren én op weg gaan naar het doopsel van hun kindje. Dit is het moment waarop concrete praktische afspraken kunnen worden gemaakt (waar en wanneer ouders worden verwacht ...) én alle persoonlijke gegevens nog eens gecontroleerd kunnen worden (+ GDPR).
Op dit moment kan de parochie de ouders ook inschrijven voor het digitale traject. Dat digitale aanbod loopt 10 weken lang. De ouders krijgen één mail per week. Een medewerker van de parochie geeft na het ‘ja’ van de ouders het mailadres via kerknet in. Wanneer het mailadres is ingegeven krijgen de ouders onmiddellijk een eerste mail met een welkomstwoordje. Daarna volgen acht mails met inhouden over: geloof en kerk. We hebben aandacht voor verschillende elementen zoals cultuur, muziek, geloofsverdieping en humaninterest. Ouders kunnen op deze manier zelfstandig en aan de hand van eigen interesses zich verdiepen en samen in gesprek gaan.
Wil je als parochie gebruik maken van dit digitale aanbod? Mail dan voor toegang naar catechese@bisdomgent.be of vorming.gent@ccv.be