Dit artikel verwoordt enkele tips om het project "Leven vanuit de doop" te organiseren in de parochie.
Voor Kerstmis brachten we de contactpersonen van het diocesane doopproject samen via zoom. Het was een vruchtbare samenkomst waarin we met elkaar konden delen hoe het project ‘Leven vanuit de doop’ vorm krijgt in de verschillende parochies. Dit document wil enkele tips en aandachtspunten vermelden die klonken op de vergadering.
Enkele tips
Het voorgestelde dooptraject hoeft géén extra organisatie met zich mee te brengen. Bestaande groepen binnen de parochie (GBL-, meditatie-, bijbelgroepen enzovoort) kunnen met het Tochtboek aan de slag. Misschien is dit wel een kans om zo’n groep nieuw leven in te blazen of enkele nieuwe leden te vinden?
Hetzelfde geldt voor de werkgroepen in de parochie. Zij kunnen voor of na de vergadering stilstaan bij de verschillende stappen in het tochtboek. Het verrijkt de vergadering!
Hebben jullie als parochie een maandelijkse catechesebijeenkomst? Dan helpt het tochtboek om dat moment inhoud te geven.
“Waar twee of drie vergaderd zijn…”. Niet het aantal deelnemers of het tochtboek op zich is belangrijk om het project van bezinning over het doopsel te doen slagen. Het belangrijkste is dat we met elkaar over ons doopsel en geloof leren spreken. Hoe groot of klein de groep ook is maakt op zich niet uit. Geef parochianen de kans om met elkaar in gesprek te gaan. Het tochtboek is hierbij enkel een hulpmiddel.
Fysieke bijeenkomsten zijn in deze corona-situatie wellicht een drempel voor velen. Raak daarom niet ontmoedigd. Probeer op een veilige manier samen te komen met in achtneming van de regels. Voel je je toch niet zeker genoeg? Via zoom is het ook mogelijk om met elkaar uit te wisselen. Dit hoeft niet moeilijker te zijn dan een fysieke samenkomst… Integendeel, de ervaring leert dat een vertrouwde setting en een scherm soms de innerlijke barrière doet verdwijnen!
Aarzel niet om nu pas te starten in de parochie. Enkele stappen zijn al gezet, maar er komen er nog. Probeer mensen vanaf nu warm te maken voor bijvoorbeeld stap 5 die we in de veertigdagentijd zetten. Dit kan door een folder te maken, bij de mededelingen te vermelden of in de liturgie aandacht te besteden aan het doopproject.
Hoe houden we het project levendig?
Laat parochianen kort getuigen. Dit kan via de parochiale website, parochieblad, tijdens de homilie… Er zijn veel mogelijkheden. Probeer wél telkens de link te leggen met de desbetreffende stap of het doopsel.
In de liturgie op zondag kan er telkens een vaste voorbede gebeden worden of kan er in de homilie verwijzen worden naar het project.
Zet de banner op een duidelijke en zichtbare plaats in de kerk. Dit kan bij de doopvont. De doopvont kan hierbij versierd worden en in de aandacht worden geplaatst.
Leg nog een aantal tochtboekjes en de parochiale folder achteraan in de kerk of bij de banner. Misschien krijgt een toevallige passant goesting om deel te nemen.
Breng de koren en de geïnteresseerde parochianen samen om eens een aantal doopliederen samen te zingen. Een kleine en korte geloofsduiding tussendoor helpt om beter te begrijpen wat het betekent om gedoopt te zijn
Een andere kans om het project zichtbaar te houden is een kindje te dopen in de zondagsviering. Het is een aanleiding om mensen te prikkelen om over hun eigen doopsel na te denken.
Hebben jullie nog andere tips of vragen over dit project? Aarzel niet om ons te contacteren: