Oei? Wat heeft dat te betekenen, spreken over een revolutie in Kerk en Leven? Hebben we al niet genoeg aan een oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de vele andere conflictgebieden in onze wereld? En toch lanceerde Broederlijk Delen onder deze slogan zijn 61e campagne. Wat bedoelen ze dan als ze spreken over zo’n revolutie?
Een andere koers varen
Vorige week schreven we al over de persoonlijke ommekeer waartoe we uitgenodigd worden tijdens de veertigdagentijd. Binnen- en buitenkant van ons leven staan niet los van elkaar en beïnvloeden mekaar. Hoe we met zijn allen op deze wereld leven en omgaan met de goederen van de aarde heeft een onmiskenbare invloed op de natuur, op ons klimaat, op de economie, op migratie en zo vele dingen meer. De extreme weersomstandigheden, denk aan de watersnood van het voorbije jaar, de recente stormen Eunice en Franklin tonen aan dat er iets mis loopt met onze moeder aarde. Hoog tijd dus om het roer om te gooien en een andere koers te varen.
Delen
Broederlijk Delen wil daarom het systeem veranderen. Een groots plan dat begint met delen en herverdelen. Zij pleiten al meer dan zestig jaar hiervoor. Zij willen werk maken van een duurzame wereld zonder ongelijkheid. Door samen te werken, overal ter wereld, is dat perfect mogelijk. Want wist je dat als 25% van de mensen ervoor kiest om te delen en herverdelen, dat genoeg is om het 100% anders te doen? Een ambitieus plan maar geen onhaalbare kaart. In Afrika, in Zuid-Amerika, maar ook hier bij ons tonen velen hoe het anders kan. Zij maken al deel uit van de 25%-revolutie. We worden uitgenodigd om mee de verandering in gang te zetten. Wij mensen zijn geboren delers. Als je er eens goed over nadenkt, delen we veel meer dan we denken. We delen voorspoed en geluk, maar ook tegenslag en verlies. Delen en herverdelen is broodnodig in onze strijd voor een betere wereld waarin iedereen mee is. Zeker vandaag! En daarvoor heeft Broederlijk Delen iedereen nodig. Jij kan vandaag nog verandering brengen in het leven van talloze mensen.
Leven met genoeg
“De aarde kan in ieders behoeften voorzien, maar niet in ieders hebzucht.” Mahatma Gandhi, 1947. Verrassend dat Gandhi dit 75 jaar terug al schreef en zei. Het wordt met de dag meer en meer actueel. Onze wereld wordt grotendeels geregeerd door de economie. In het model van de laatste honderd jaar is dat gebaseerd op groei. Steeds meer produceren en dus ook consumeren. Dat is zowat de motor. Maar we zien al een hele tijd dat er grenzen zijn aan die strategie: sociale en ecologische grenzen.
Sociale grenzen aan de economische groei
De afgelopen eeuw is de wereldeconomie verslaafd geraakt aan groei. Groei van het Bruto Nationaal Product (BNP), van de arbeidsproductiviteit, van de winst. Financiële en economische crisissen verstoren om de zoveel tijd het ideale groeiscenario. Telkens weer doet het economische en financiële beleid van overheden in de hele wereld er alles aan om de groei opnieuw aan te zwengelen. Besparingen op sociale voorzieningen en publieke diensten, in combinatie met belastingverlagingen voor bedrijven en investeerders vormen het beproefde recept. Dit resulteert in een steeds grotere inkomens- en sociale ongelijkheid binnen landen maar ook tussen landen. Deze groeiende ongelijkheid blijft niet zonder gevolgen. Op sociaal vlak leidt dit onder meer tot meer armoede, tot het in stand houden van deze ongelijkheid en het ondermijnt de democratie en de samenleving zelf.
Hoe zou het dan wel kunnen? Het Donutmodel
Broederlijk Delen zegt dat het anders kan en gaat te rade bij Kate Raworth, een Britse econome. Voor haar is de eigenlijke kerntaak van de ‘economie’, niet de oneindige groei maar simpelweg de organisatie van het huishouden en de samenleving. Ze gebruikt het model van een donut om de economie weer te geven. De binnengrens, de ‘sociale drempel’, bestaat uit de basisvoorwaarden die het toelaten aan ieder mens om goed te leven (water, voedsel, vrede, politieke stem, gendergelijkheid,…). De buitengrens wordt gevormd door een ‘ecologisch plafond’ dat de limieten van de aarde voorstelt. Tussen deze grenzen, in de donut zelf, kunnen we als mensheid veilig en rechtvaardig leven. Een beetje ingewikkeld wellicht voor ons leken maar je kan er meer over lezen in het campagnedossier op de website van Broederlijk Delen.
Ecologische grenzen aan de economische groei
We beseffen stilaan ook dat we niet eeuwig de aarde kunnen uitputten zoals we nu bezig zijn. De manier waarop we beslag leggen op hernieuwbare en niet-hernieuwbare rijkdommen, zoals fossiele brandstoffen, mineralen, grond en water is begrensd. Het ecosysteem van onze planeet geraakt overbelast. Landen die de kleinste verantwoordelijkheid dragen in het ontstaan van deze mondiale crisis, ondervinden vandaag al de grootste gevolgen. Het Westen moet het voortouw nemen in een overgang naar een economie die de ecosystemen weer optimaal laat functioneren.
Verandering begint bij jezelf
Laten we dus werk maken van die ommekeer en als christen niet achterblijven. Alles begint bij ons zelf, hoe wijzelf met de dingen omgaan. Kan deze Veertigdagentijd voor ons het begin zijn van een ommekeer, van leven met wat we nodig hebben en het daarbij laten? Van delen van wat we hebben, van sober omgaan met de rijkdommen van onze aarde? Paus Franciscus schreef er een hele encycliek over met Laudato Si. Nog een stukje daaruit: “Soberheid die bewust en in vrijheid beleefd wordt, werkt bevrijdend. Het is geen minder leven, het is geen lage intensiteit, wel totaal het tegengestelde. Geluk vereist dat we sommige behoeften, die ons hoofd op hol jagen, weten te beperken, om zo beschikbaar te blijven voor de veelvuldige mogelijkheden die het leven biedt.” Paus Franciscus, 223
Tot slot nog een paar doordenkertjes
“We spenderen geld dat we niet hebben aan goederen die we niet nodig hebben om indrukken achter te laten die er niet toe doen.” Tim Jackson, 2009
“Een ontwikkeld land is geen plaats waar de armen auto’s bezitten, het is een plaats waar de rijken het openbaar vervoer gebruiken.” Enrique Peñalosa, ex-burgemeester Bogota
“Eerst negeren ze je, dan lachen ze je uit, dan bevechten ze je en dan win je.” Citaat vaak toegewezen aan Mahatma Gandhi
Pastor Guido
met dank aan de site van de campagne van Broederlijk Delen www.broederlijkdelen.be
DE 25 %-REVOLUTIE MANIFEST: MET 25 % KUNNEN WE HET 100 % ANDERS DOEN.
MENS EN PLANEET ZIJN IN GEVAAR.
De onstilbare honger van het economische model waarin we vandaag leven, slaat diepe wonden. Het blinde geloof in oneindige groei pleegt roofbouw op onze planeet en vuurt sociale ongelijkheid aan. Het gaat de verkeerde kant op, en het zal alleen maar erger worden.
DAT IS GEEN MENING, DAT IS EEN FEIT.
De vraag is: hoe gaan we daarmee om? Wie gelooft dat het vanzelf goed komt, of wie denkt dat het te laat is om het tij te keren, moet wakker worden. Het is tijd voor actie.
WEES GEEN PESSIMIST OF OPTIMIST, MAAR EEN ACTIVATOR.
We moeten vol aan de bak om de situatie te doen kantelen. Nu kan het nog: er is genoeg voor de huidige en toekomstige generaties, waar ook ter wereld, om goed te leven binnen de grenzen van onze planeet.
Hoe dan? DOOR TE DELEN EN TE HERVERDELEN, is het perfect mogelijk om het onevenwicht te herstellen. En door te leven met genoeg, kunnen we opnieuw verbinding maken met elkaar.
We verdelen de ecologische voetafdruk.
Van groei naar duurzaamheid. Zodat de onstilbare honger van de economie de natuur niet zo sterk aantast dat onze toekomst gevaar loopt; maar zodat iedereen kan genieten van een eerlijk aandeel in grondstoffen, water, gronden, natuur, biodiversiteit… ook de generaties die na ons komen.
We herverdelen de macht.
Van machtsmonopolies naar participatie. Zodat niet alleen een kleine groep beslist ten koste van miljarden mensen, maar zodat ieders stem telt en gehoord wordt, ook en vooral die van minderheden.
We herverdelen de welvaart.
Van de happy few naar iedereen. Zodat kwetsbare mensen niet worden uitgebuit om de welvaart van enkelen in stand te houden; maar zodat iedereen zijn basisrechten kan realiseren, zoals voldoende en gezond voedsel, goed onderwijs, gezondheidszorg, ontspanning, huisvesting of toegang tot technologie. Overal ter wereld.
DE REVOLUTIE START VANDAAG.
Willen we die duurzamere wereld zonder ongelijkheid realiseren? Dan moeten we nu in actie schieten! Een echt verschil maken: kan dat? Jazeker.
WANT 25% IS GENOEG OM HET 100% ANDERS TE DOEN.
Als 1 op 4 mensen ervoor kiest om te delen en te herverdelen, dan is dat genoeg om de samenleving te heroriënteren.
ZET MEE DE VERANDERING IN GANG.
Sluit je aan bij de 25%-revolutie.
• Zo bundelen we de krachten met gelijkgezinde mensen, groepen en organisaties, overal ter wereld, die nu al werk maken van een duurzame wereld zonder ongelijkheid.
• Zo zetten we samen onze beleidsmakers onder druk om te kiezen voor een andere economische realiteit en voor duurzame oplossingen.
• Zo inspireren en motiveren we anderen om te leven met genoeg en te kiezen voor eenvoud, zingeving en verbondenheid. Doe mee met de 25%-revolutie en zet de verandering in gang. Want 25% is genoeg om het 100% anders te doen
DOE MEE OP www.revolutie.broederlijkdelen.be