Feest van Sint-Jozef, als bruidegom van de maagd Maria
Op 19 maart vieren we volgens de kerkelijke kalender Sint-Jozef “als bruidegom van de maagd Maria”. In onze gemeenschapskerk in Evere is er dan ieder jaar uitzonderlijk een tweetalige viering. Dat komt omdat Jozef de patroonheilige is van de kerk aan het de Paduwaplein in Evere. Zowel Franstaligen als Nederlandstaligen komen dan samen om de Heilige Jozef te vieren. Het is een mooie gelegenheid tot ontmoeting van de beide taalgemeenschappen.
Maar wie is deze patroonheilige eigenlijk? Daar had ik nog niet zo vaak bij stil gestaan moet ik eerlijk toegeven. Ik ken Jozef natuurlijk wel uit de Evangelieverhalen. Hij is timmerman en woont in Nazareth. Hij is een rechtschapen mens en hij zorgt goed voor Maria en haar kind.
De verering van Jozef van Nazareth zou ontstaan zijn in de 5e eeuw in het Oosten en heeft zich pas vanaf de vroege Middeleeuwen verspreid naar het Westen. In 1479 werd de viering van het feest van Sint Jozef ingevoerd in Rome op 19 maart en daarna in 1621 opgenomen in de universele Romeinse kalender als verplichte feestdag. Maar genoeg jaartallen! Wat vieren we eigenlijk?
Een kleine zoektocht leerde mij dat de heilige Jozef zelfs op verschillende dagen en in verschillende ‘hoedanigheden’ wordt gevierd. Sint Jozef is inderdaad een veelzijdig man! Dat vond ik een heel fijne ontdekking. Op 19 maart vieren we de heilige Jozef als bruidegom van Maria. We kennen Jozef ook allemaal als de timmerman, als patroon van meubelmakers, van opvoeders ook, bij oogaandoeningen en ja zelfs als patroon van hopeloze zaken! En misschien kent u er nog meer?
Zelf vind ik het feest van Jozef, als ‘voedstervader’ van Jezus nog mooier. Ik moet daaraan denken omdat ik mij een heiligenprentje herinner. Toen ik in de kleuterschool zat (dat is héél lang geleden) en ik ‘braaf’ was, dan kreeg ik van zuster Joanna een ‘prentje’. Misschien kreeg u dat ook ? Dan was u ook een ‘braaf’ meisje of een brave jongen. We noemden het dus een “prentje” omdat er altijd een mooie afbeelding van een of andere heilige op stond en op de keerzijde stond een mooi gebed. Al kon ik dat toen nog niet lezen, ik was altijd heel blij met een prentje en ik heb ze lang allemaal bewaard. Zonder twijfel was Sint Jozef daar ook bij en ik herinner mij heel goed dat hij meestal werd afgebeeld als “voedstervader” met het kindje Jezus op de arm.
Voedstervader is een oud woord. Pleegvader kennen we beter. Vandaag zouden we ook ‘pluspapa’ kunnen zeggen. Nu er zoveel nieuw samengestelde gezinnen zijn, is die naam bedacht voor de vaders die zorgen voor de kinderen (uit een vorig huwelijk) van hun partner. En dat lijkt me niet altijd gemakkelijk maar heel veel mannen doen het. En vaak héél goed zelfs.
Aangezien Sint Jozef gezien wordt als de ideale vader, vieren sommige landen op die dag, 19 maart dus, Vaderdag. Dat is vooral in de zuiderse landen zo. In Italië, Spanje, Portugal en sommige Midden- en Zuid-Amerikaanse landen vieren ze dan San Jose. Maar ook in ons land zou men in Antwerpen en in de Kempen op die dag Vaderdag vieren.
Maar ik vond een veel toffer initiatief terug in de Westhoek! Het stond zelfs aangekondigd in dit eigenste blad. Een Sint-Jozefstocht tussen abdijen! Op dinsdag 19 maart organiseren ze al de 14e editie! Ze gaan op stap onder mannen! Mannen die gelovig zijn, mannen die zoekend zijn, mannen die gewoon nieuwsgierig zijn. Het thema van dit jaar is ‘Zoek de Heer en zijn sterkte. Hij zegent en behoedt je’. Ze wandelen van de ene trappistenabdij naar de volgende. Start van de tocht aan de abdij van Westvleteren met de lauden en ze eindigen in de abdij van de Katsberg in Frankrijk. Wie wil kan ook aansluiten onderweg in Poperinge waar er om 10 uur een eucharistieviering is.
Jammer dat ik niet mee mag! Maar laat u niet tegenhouden! U bent zeker welkom. En de Heilige Jozef begeleidt u.
Ria V.A.