Onze orgels en piano | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochie Onze-Lieve-Vrouw Middelares en Heilige Lodewijk - Berchem

Parochie Onze-Lieve-Vrouw Middelares en Heilige Lodewijk - Berchem

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Alle contactgegevens Parochiekalender 2025 Lief en leed delen: familienieuws We gedenken in het bijzonder Onze orgels en piano Pianiste-organist-componiste Nicole De Paepe Cd's en optredens van Nicole De Paepe Doopsel, 1ste communie, vormsel, huwelijk, verzoening Uitvaarten, ziekenzalving, communie thuis Parochiefeesten Ontmoetingscentrum Bergheem Voor mensen zorgen: Sint-Vincentius & Brody Parochieblad Pastorie & parochiesecretariaat De kerkraad KSA Striideburgh Onze kerk: beschrijving, bereikbaarheid en parochiekerkenplan Geschiedenis parochie en kerk in een notendop Onze patroonheiligen: Maria Middelares en H. Lodewijk Het grondgebied van onze parochie De parochieraad (1969-2018) Terugblik op de jubelviering 90-80 in 2016 We maken deel uit van de Pastorale Eenheid Heilige Damiaan Liturgische vieringen in de pastorale eenheid Damiaan Onze buurparochies Ter verdieping Bisdom Antwerpen
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Alle contactgegevens Parochiekalender 2025 Lief en leed delen: familienieuws We gedenken in het bijzonder Onze orgels en piano Pianiste-organist-componiste Nicole De Paepe Cd's en optredens van Nicole De Paepe Doopsel, 1ste communie, vormsel, huwelijk, verzoening Uitvaarten, ziekenzalving, communie thuis Parochiefeesten Ontmoetingscentrum Bergheem Voor mensen zorgen: Sint-Vincentius & Brody Parochieblad Pastorie & parochiesecretariaat De kerkraad KSA Striideburgh Onze kerk: beschrijving, bereikbaarheid en parochiekerkenplan Geschiedenis parochie en kerk in een notendop Onze patroonheiligen: Maria Middelares en H. Lodewijk Het grondgebied van onze parochie De parochieraad (1969-2018) Terugblik op de jubelviering 90-80 in 2016 We maken deel uit van de Pastorale Eenheid Heilige Damiaan Liturgische vieringen in de pastorale eenheid Damiaan Onze buurparochies Ter verdieping Bisdom Antwerpen

Onze orgels en piano

Laatste aanpassing op woensdag 21 augustus 2024 - 18:53
Afdrukken
Onze kerk beschikt over drie instrumenten: een Alfons Jorispijporgel boven, een elektronisch Johannusorgel beneden en een buffetpiano.

Het grote pijporgel boven

In 1947 begon Leo Leysen zijn 21ste jaar als pastoor van Onze-Lieve-Vrouw Middelares. Op 22 april 1946 was hij 40 jaar priester gewijd. De parochiegemeenschap bood hem, ter gelegenheid van zijn priesterjubileum, een orgel voor zijn parochiekerk aan.

Het instrument werd gebouwd door het Huis Alfons Joris uit Hasselt. Alfons Joris, geboren in Zichem op 6 december 1907, leerde het orgelbouwersvak bij zijn vader Felix en zijn oom Leonard in Averbode. Hij was naast orgelbouwer ook onderwijzer. Bij zijn overlijden in 1975 werden de activiteiten van de familie Joris in de orgelbouw beëindigd.

Het orgel in onze kerk had 18 spelen, 25 handregisters, 2 voettreden, 7 koppelingen aan de voeten en 1079 pijpen.

Op 19 oktober 1947 werd het instrument plechtig gewijd en ingehuldigd door E.H. Emile De Winter, pastoor-deken van Berchem, bijgestaan door pastoor Leo Leysen. Dat gebeurde “onder het roerend gezang van de gregoriaanse psalm 150”, zoals het Handelsblad op 21 oktober 1947 berichtte.
Daarop volgde een plechtig lof “waarin het parochiaal zangkoor zich onderscheidde bij de wel verzorgde uitvoeringen van Planus-Cantusmotetten (d.i. eenstemmig gregoriaans) onder begeleiding van orgelist-titularis Jos Joris die ons tevens de edele klanken van het nieuwe speeltuig deed waarderen in keurbladzijden van Johan Sebastian Bach, Heinrich Scheidemann en Wilhelm Friedrich Bach”, zo verslaat journalist E. Painparé het gebeuren in dezelfde krant. Dat wordt bevestigd door een recensie in La Métropole van daags erop. Het parochiale zangkoor zong “Oculi omnium”, het graduale van Sacramentsdag, en “Benedicta est Tu”, het graduale van het feest van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen. Het lof werd afgesloten met een samen gezongen “Tantum ergo”.

Daarop volgden nog twee recitals, verzorgd door eminente organisten als Albaan de Witte, verbonden aan Sint-Joriskerk en leraar, en Clement D’Hooghe, verbonden aan Sint-Pauluskerk, leraar aan het Koninklijk Conservatorium en directeur van de Berchemse Muziekacademie. Clement D’Hooghe (Temse, 21/04/1899-Wilrijk, 01/04/1951) woonde in de parochie aan de Elisabethlaan.
Albaan De Witte bracht drie stukken ten gehore: de Prelude en de Fuga in Es van Johan Sebastian Bach, de “Prière à notre Dame” van Léon Boëllman en het Derde Koraal van César Franck.

Clément D’Hooghe speelde de Toccata en Fuga in d van Johan Sebastian Bach, “De Beiaard van Westminster” van Louis Vierne, de Toccata uit de 5de Symfonie van Charles-Marie Widor en bracht uit eigen werk zijn Elegie (een in memoriam van de slachtoffers 1940-1944), een stuk uit zijn 2de Symfonie en een Allegro assai.

Jos Joris was titularis-organist van onze kerk van 1944 tot 1964. Voor hem speelden August Beyens, koster-organist van december 1926 tot bij zijn overlijden in oktober 1934, en Emiel van den Buys, koster-organist van februari 1935 tot oktober 1944. Jos Joris werd in september 1964 opgevolgd door Paul Matthyssens.

Luc Thiessen die sinds 2015 regelmatig op dat orgel speelt, kwam erop uit dat die beschrijving niet meer klopt en dat het orgel vandaag geen 18, maar 22 registers heeft.

De uitbreiding van het orgel

Om meer te weten te komen over die uitbreiding, raadpleegde Luc op zijn speurtocht organist Jan Van Mol die ons orgel ook vaak bespeeld heeft.
Jan bezit het boek “De inventaris der orgels van 1983”.
De schrijver daarvan baseert zich op een referentielijst van Orgelbouwer Stevens uit Duffel.
De voormalige orgelmakerij van de familie Stevens, is één van de oudste en vermaardste orgelbouwers van België. De zaak was in 1822 gesticht door orgelbouwer Th. Smet Van Thienen; het bedrijf is vermoedelijk circa 1892 overgebracht naar de Leopoldstraat in Duffel.

Zo werd duidelijk dat ons groot orgel in 1962 verbouwd werd door Orgelbouwer Stevens uit Duffel.
De speeltafel is van Jos Stevens, en waarschijnlijk ook de orgelkas.
Jos Stevens zal dus waarschijnlijk de dispositie uitgebreid hebben.
De dispositie is het geheel van registers, speelhulpen, manueelverdeling en technische details van een pijporgel. Elk orgel heeft zijn eigen dispositie, en die maakt het karakter van het orgel uit. Een dispositie wordt voor elk te bouwen orgel apart door de orgelbouwer in ruggenspraak met de opdrachtgevers vastgesteld. Factoren die de keuze voor een dispositie beïn-vloeden zijn de omvang van het instrument, de beschikbare ruimte, de akoestiek en de financiële mogelijkheden.

Het is wel eigenaardig dat er nergens melding gemaakt wordt van het (plechtig) inspelen van het vernieuwde orgel.
In het parochieachief is daarover niets te vinden. Misschien in dat van de kerkfabriek? Dat wordt nog opgezocht.Wordt vervolgd

Het instrument wordt nagezien en hersteld door orgelmaker de Munck-Claessens uit Sint-Niklaas.

Het elektronische Johannusorgel beneden

Jaren heeft het grote orgel boven ferme dienst gedaan. Kerken vroeger waren trouwens akoestisch geconcipieerd met een doksaal en een orgel boven. De vernieuwde liturgie sinds Vaticanum II bracht voorgangers, gelovigen en zangers samen rond het altaar. Toen we in 2008 van de paters jezuïeten op de Frankrijklei gratis een Johannusorgel kregen, was dat een groot geschenk.

Dit instrument is een elektronisch kerkorgel met de klank van een pijporgel: 3 klavieren met 5 octaven en een 30-tonige pe-daalomvang, volledige manuaal- en pedaalkoppels, en 24 vrij programmeerbare registercombinaties.

Het orgel werd gebouwd door het familiebedrijf de Weerd uit Ede.
En onderhouden door het Orgelhuis Delobelle uit Kortrijk.

De piano op het hoogkoor

Toen de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw hun huis in de Leopold de Vriesstraat in 2018 hun huis verlieten en leegmaakten, kregen we een en ander ten geschenke voor onze kerk en pastorie.

Zo stond er ook al een tijdje – met instemming van de Kerkraad – een piano van het merk Rippen in de kerk. Wie langs de Jozef Wautersstraat binnen- en buitenging of zich naar de sacristie begaf, zag ze zeker staan, beneden tegen de reling van het hoogkoor.

Sinds vrijdagavond 26 april 2019 staat ze op het hoogkoor. Vier stevige KSA-ers hebben ze op haar bestemming gebracht. De getalenteerde Mathias heeft ze eerst ingespeeld en dan hebben Jan, Matthias, Bram en Sabrina de klus geklaard. Ze was niet licht, de piano. Met vereende krachten hebben de jongens haar de trappen op gedragen. En nu staat ze boven op het hoogkoor.
Wouter was net te laat en zag dat het goed was zo. Jozefa coördineerde de geslaagde operatie.

De piano staat van dan af aan op haar plaats. Ze kreeg nog wieltjes zodat ze verrijdbaar werd en ze wachtte ongeduldig om gestemd te worden.

Nicole De Paepe heeft op 19 mei 2019 de kinderen van de eerste communie op de piano begeleid.
En intussen heeft ze de piano al heel vaak bespeeld.

Dimitri Proost kijkt de piano jaarlijks na en stemt het instrument.

 

Foto's en nog meer informatie volgen!

 

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook