Onze patroonheiligen: Maria Middelares en H. Lodewijk | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochie Onze-Lieve-Vrouw Middelares en Heilige Lodewijk - Berchem

Parochie Onze-Lieve-Vrouw Middelares en Heilige Lodewijk - Berchem

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Alle contactgegevens Parochiekalender Lief en leed delen: familienieuws Wij gedenken in het bijzonder Ontmoetingscentrum Bergheem Uitvaarten, ziekenzalving, communie thuis Doopsel, 1ste communie, vormsel, huwelijk, verzoening Parochiefeesten Voor mensen zorgen: Paro-Sol, St-Vincentius & Brody Pastorie & parochiesecretariaat De kerkraad KSA Striideburgh Het grondgebied van onze parochie We maken deel uit van de Pastorale Eenheid Heilige Damiaan Liturgische vieringen in de pastorale eenheid Damiaan Onze kerk: beschrijving, bereikbaarheid en parochiekerkenplan Geschiedenis parochie en kerk in een notendop Onze organisten, orgels en piano Onze patroonheiligen: Maria Middelares en H. Lodewijk De parochieraad (1969-2018) Terugblik op de jubelviering 90-80 in 2016 Ter verdieping
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Alle contactgegevens Parochiekalender Lief en leed delen: familienieuws Wij gedenken in het bijzonder Ontmoetingscentrum Bergheem Uitvaarten, ziekenzalving, communie thuis Doopsel, 1ste communie, vormsel, huwelijk, verzoening Parochiefeesten Voor mensen zorgen: Paro-Sol, St-Vincentius & Brody Pastorie & parochiesecretariaat De kerkraad KSA Striideburgh Het grondgebied van onze parochie We maken deel uit van de Pastorale Eenheid Heilige Damiaan Liturgische vieringen in de pastorale eenheid Damiaan Onze kerk: beschrijving, bereikbaarheid en parochiekerkenplan Geschiedenis parochie en kerk in een notendop Onze organisten, orgels en piano Onze patroonheiligen: Maria Middelares en H. Lodewijk De parochieraad (1969-2018) Terugblik op de jubelviering 90-80 in 2016 Ter verdieping

Onze patroonheiligen: Maria Middelares en H. Lodewijk

Laatste aanpassing op maandag 20 augustus 2018 - 17:30
Afdrukken
De parochie en de kerk zijn toegewijd aan twee heiligen: Onze-Lieve-Vrouw Middelares en de Heilige Lodewijk, koning van Frankrijk.

Onze-Lieve-Vrouw Middelares

Tik je op Google "Maria Middelares" in, dan krijg je pagina's ziekenhuizen, scholen en rusthuizen met die naam. Kies je voor "Onze-Lieve-Vrouw Middelares", dan staat onze parochie in de lange lijst in de 'top vijf'.

Middelares is één van de eretitels van Maria. In de Katholieke Katechismus (blz. 218) staat het zo: "...door haar menigvuldige voorspraak blijft zij voor ons de gaven van het eeuwige heil verwerven. Daarom wordt de heilige maagd Maria in de kerk aangeroepen met de titels voorspreekster, helpster, bijstand en middelares." Ze wordt dus gezien als middelares tussen haar zoon en de gelovigen. Als moeder is Maria immers het beste geplaatst om in de relatie van de christenen met Jezus te bemiddelen. 'Via Maria naar Jezus', zo luidt het oude adagium.

Maria als Middelares wordt vaak ook voorgesteld zonder Kind, in de zogenaamde ‘orante-houding' met gespreide armen; zo laat Maria de gelovigen naar zich toekomen.

De kalender van de Belgische bisdommen spreekt op 31 augustus van "Maria, Moeder en Middelares van genade". Omdat onze kerk aan Onze-Lieve-Vrouw Middelares is toegewijd, maken we er telkens een feestelijke viering van. Het parochiekoor werkt dan mee om de viering een feestelijk tintje te geven.

Wellicht ken je het middeleeuwse Maria-antifoon "Salve Regina", een oud populair Marialied dat Maria als voorspreekster bezingt.

 

De heilige Lodewijk van Frankrijk

Leven en werk

Als jongen van 12 kwam hij, na de dood van zijn vader, op de troon. Zijn moeder fungeerde als regentes. Toen hij twintig was, huwde hij met de 14-jarige Margaretha van Provence. Ze kregen elf kinderen.
Lodewijk was een diplomaat van Europees formaat en in zijn koninkrijk wist hij het interne evenwicht te verzekeren, o.m. door de hervorming van de rechtspraak en het muntwezen. Hij richtte hospitalen en andere liefdadigheidsinstellingen op en bevorderde kunsten en wetenschappen. Hij stichtte de Sorbonne en het was ook onder zijn regering dat de Gotiek in Frankrijk tot volle bloei kwam.

Hij was een diepgelovig man en een van de eersten die toetrad tot de Derde Orde van Sint-Franciscus. In 1248 vertrok hij mee op de zevende kruistocht naar Jeruzalem (1248-1250). Hier werd hij gevangen genomen en pas vrijgelaten na de betaling van een gigantisch losgeld. Op de terugtocht kreeg hij van koning Boudewijn van Constantinopel de doornenkroon van Christus. Daarna verwierf hij nog andere relikwieën. Bij wijze van reliekschrijn liet hij hiervoor in Parijs de Sainte Chapelle bouwen.

Rond 1270 ondernam hij nog een kruistocht tegen de islamitische landen in Noord-Afrika. Onderweg stierf hij aan de pest dichtbij Tunis. In 1297 werd hij door paus Bonifatius VIII heilig verklaard.

Verering en cultuur

Zijn feest valt op zijn sterfdag, nl. op 25 augustus (dat van Maria Middelares op 31 augustus).

Hij is patroon van het Franse koningshuis; van vele steden in Frankrijk en elders, van de Derde Orde van Franciscus en van pelgrims en soldaten (vanwege zijn kruistochten). Ook van rechtsdienaren (vanwege zijn rechtvaardig beleid) en van wetenschap (vanwege de stichting der Sorbonne), van bouwvakkers, metselaars, timmerlieden, steen- en beeldhouwers, stukadoors, wevers en behangers, van juweliers, kooplieden, knopenmakers, boekbinders en -drukkers, borstelbinders, hoefsmeden, kappers, bakkers en vissers. Hij wordt aanroepen tegen blindheid, oorziekten en de pest.

Enkele wetenswaardigheden

Zijn naam: Louis, in het Dits Ludwig, betekent ‘beroemde krijger'.

Er bestaan enkele grappige weerspreuken in het oud-Frans:

  • A la Saint-Louis, le foin non rentréest à moitié gâté.
  • Met Sint Lowie het hooi nog buiten, dan kun je naar het meeste fluiten!
  • Al Sint-Louwis l'osté va fini. Met Sint-Lowie is de zomer fini.
  • Si la lune de la Saint-Louis se fait en beau, sois réjoui.
  • Staat de maan er mooi bij met Sint-Lowie: wees blij!

Wil je nog meer over hem weten, surf dan naar Heiligennet of naar Wikipedia

Glasramen in onze kerk

In onze kerk bevinden zich twee glasramen met episodes uit het leven van de Heilige Lodewijk van Frankrijk.

De H. Lodewijk, koning van Frankrijk
links vooraan - ingezegend op 1 november 1938

De H. Lodewijk als kind met zijn moeder, de H. Blanca van Castilië
links achteraan - in de weekkapel - dateert van 8 december 1938
 

glasraam de Heilige Lodewijk links vooraan in onze kerk
glasraam de Heilige Lodewijk met zijn moeder Blanca van Castilië - links achtera
Vorige Volgende

Lees meer

Woorden van bemoediging voor intern ontheemden © Vatican Media
readmore

Zuid-Soedan: paus ontmoet intern ontheemden

icon-icon-nieuws
Zicht op het middeleeuwse astronomisch uurwerk in hartje Praag. © Pexels / Andrea Piacquadio
readmore

Vooruitblik continentale synode Praag: wie, wat, waar, hoe?

icon-icon-artikel
Als een stad op een berg © Valérie Kabergs
readmore

Woordkracht - Als een stad op een berg

icon-icon-blog

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook