Zorgpastores behoren tot de groep spirituele zorgverleners die tewerkgesteld worden in diensten van pastorale en spirituele zorg in de zorgvoorzieningen. Wie zijn ze? Waar komen ze terecht? Hoe dragen zij op hun manier zorg voor mensen? Antwoorden op deze vragen vind je als je doorklikt op pastorale zorg in beeld. Je treft hier een waaier aan filmpjes, getuigenissen, pakkende verhalen van en over zorgpastores. Je leert ze kennen als “mensen van het huis”, én tewerkgesteld door de voorziening, én gezonden door de kerk. In navolging van Christus geven zij gestalte aan Gods menslievendheid in het bijzonder bij hen die zich in uiterst kwetsbare situaties bevinden, zoals armoede, onoplosbaar lijden en eenzaamheid. Hun kerntaken omvatten onder meer het voeren van pastoraal gesprekken, voorgaan in gebed en rituelen, leiderschap opnemen in het pleiten voor spirituele en pastorale zorg binnen de voorziening.
Heb je vragen, wens je meer informatie, twijfel je of zorgpastor iets voor jou kan zijn, aarzel niet en ga in gesprek. We zoeken graag met je mee, in alle vrijblijvendheid. Neem contact op met de dienst zorgpastoraal bisdom Gent en maak een afspraak. Stafmedewerkers Frieda Boeykens en Anja Lombaert zijn graag tot je dienst.
Opleidingsmogelijkheden
Wil je een opleiding volgen tot zorgpastor? Heel goed! Je kan hiervoor terecht aan de faculteit theologie en religiewetenschappen van de KU Leuven of kiezen voor de opleiding pastoraal werk in de zorg aan het hoger diocesaan godsdienstinstituut (HDGI) in Gent.
Wat voor jou de beste keuze is hangt heel sterk samen met je beginsituatie. We helpen je graag wegwijs in de opleidingsmogelijkheden. Maak hiervoor best een afspraak met de directeur van het HDGI, mevr. Kathleen Martens.
Het volledige opleidingsprogramma aan het HDGI kan je in een driejarige cyclus doorlopen in weekend- en avondonderwijs. Je volgt een theologische basisopleiding en een pastorale praktijkvorming met stages, seminaries en vormingsnamiddagen. De opleiding richt zich op het behalen van basiscompetenties (kennis, vaardigheden en attitudes) om als zorgpastor aan de slag te gaan. Bij het succesvol afleggen van het opleidingsparcours verwerf je een getuigschrift van pastoraal werk in de zorg. De gemiddelde tijdsinvestering voor het volledige programma is één dag per week gedurende het schooljaar.
Afgestudeerden van de bisdomopleiding aan het woord
(volgt later)
Zorgverlener in de ouderenzorg met een passie voor pastorale en spirituele zorg?
Werk je in de ouderenzorg als zorg- of verpleegkundige, ergotherapeut of kinesist? Ben je gegrepen door religie, spiritualiteit, zingeving? Word je geraakt door levensverhalen en -vragen van bewoners, hun vreugde en verdriet, hun verlangens en hoop, eenzaamheid en wanhoop? Wil je daar mee aan de slag? Neem dan zeker een kijkje op deze pagina over (doorklikken, zie bijlage 5) de pastoraal animator of maak kennis met de opleiding tot (doorklikken, zie bijlage 6) referent eerstelijns pastorale en spirituele zorg.
Heb je vragen, twijfels, nood aan meer informatie? Aarzel niet en ga in gesprek. Maak een afspraak met Anja Lombaert. Zij zal je graag wegwijs maken.