Bezinning
Goede God,
geef ons de kracht die nodig is
om staande te blijven
in het krachtenveld dat de wereld is.
De kracht om te kiezen voor die krachten
die positief zijn
en onszelf en anderen verder helpen.
Goede God,
geef ons de kracht om ons te verzetten
tegen alle krachten
die de wereld de verkeerde kant willen opsturen
en die uw Rijk van vrede in de weg staan.
En als onze batterij even op is, Heer,
en onze motor hapert,
weest Gij dan de kracht,
die ons draagt en ons weer op gang helpt.
Greet Brokerhof-van der Waa
Commentaar bij de lezingen
De eerste lezing (Genesis 2,7-9; 3,1-7) tekent de liefelijke tuin van Adam en Eva. We zien er de mens, geboetseerd uit de aarde, als het ware uit de klei getrokken zoals een pottenbakker doet, gevuld met levensadem, vol levenskansen.
In het evangelie (Matteüs 4,1-11) wijkt Jezus uit naar de woestijn, gedreven door de Geest van God. Hij is er alleen, en hij vast, veertig dagen. Het getal veertig komt ook voor in andere grote Bijbelse verhalen: Mozes verbleef veertig dagen vastend op de berg Sinai voor hij de Tien Woorden van God ontving; de profeet Elia kreeg honger in de woestijn en werd er door raven gevoed; het volk Israël trok veertig jaren lang door de woestijn.
Als Jezus honger krijgt, verschijnt hem de ‘beproever’. Deze test hem. Jezus moest in het reine komen met zichzelf, met zijn opdracht, met de verleiding naar macht en invloed. Hij moet keuzes maken.
Vasten is bewuste keuzes maken, is richting kiezen. Kiezen doen we niet altijd tussen zwart en wit. Het is vaak het ene doen en het andere niet laten. Het is meestal en/en, in plaats van of/of … Hoe gaan we bv. om met de aarde?
Verbonden met het Zuiden
Broederlijk Delen reikt ons een kieswijzer aan. Het neemt ons mee naar Burkina Faso, een land in het Sahelgebied van Afrika. Niet minder dan 80 % van de bevolking is er afhankelijk van familiale landbouw. Het is een droog land dat lijdt onder het onrecht van de wereldhandel die landbouwproducten onder de prijs dumpt. Een tekort aan voedsel is een jaarlijks terugkomend probleem, vooral in het noorden van het land. De klimaatveranderingen maken de regenval bovendien wispelturiger en het regenseizoen nog korter. Hevige stortbuien zetten hele dorpen onder water en spoelen de vruchtbare grond weg. Daarna houdt de droogte aan en doet de planten verwelken.
In Burkina Faso leven er vrouwen en mannen die niet bij de pakken gaan neerzitten, ze grijpen kansen om nieuwe sporen te trekken. Ze worden als het ware geboetseerd, uit de klei getrokken om terug macht te krijgen over hun eigen leven, om te werken aan een betere toekomst. Op de affiche zien we Amssetou, een sterke vrouw van 31 die ervoor kiest om zich in te zetten voor haar land en voor de rechten van de vrouw.
Ze leeft in Bourzanga, een boerendorpje in het noorden van het land, tussen rotsachtige heuvels.
Amssetou staat in voor het huishouden en de opvoeding van haar drie kinderen. Samen met haar man zorgt ze ervoor dat ook haar inwonende neefjes, nichtjes en schoonouders elke dag hun maag kunnen vullen.
Ze heeft nooit haar school kunnen afmaken omdat haar ouders, ook boeren, niet voldoende verdienden.
Nu werkt ze voor ADIF, een lokale vrouwenorganisatie die kan rekenen op steun van Broederlijk Delen. Samen met andere vrouwen kapt ze stenen en bouwt erosiedijken op de landbouwvelden. De schaarse regen wordt zo opgevangen en het water dringt dieper door in de bodem. Tegelijkertijd vermijden ze dat hevigere regenval later op het jaar de vruchtbare grond en zaden doet wegspoelen. De grond levert daardoor tot vier keer meer oogst op.
We horen er de volgende weken nog meer over. De veerkrachtige aanpak van de mensen uit Burkina Faso kan ook ons inspireren. We steunen hen alleszins in hun pogingen om van hun land een tuin van belofte te maken. Noteer nu al: op zondag 12 maart houden we onze Koffiestop ten voordele van Broederlijk Delen.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.