Bezinningsteksten
Witte Donderdag
Dit feest wil gewoon zeggen
hoe ongewoon de liefde is.
Dat de meester zich buigt voor de knecht
die zich met verbaasde ogen afvraagt:
“Gebeurt dit echt?
Zien mijn ogen werkelijk wat ze zien?
Is dit de nieuwe orde?”
De wereld op zijn kop.
Liefde heeft geen troon en geen kroon,
liefde staat gebogen.
Met het hoofd naar het stof op onze voet,
met de handen in het wasbekken,
bereid om ze te leiden naar de voet van de ander.
Bereid om de eigen handen vuil te maken
aan mensen die met vuile voeten door het leven gaan.
Goede Vrijdag
Halt houden.
Het werk onderbreken.
Even stil vallen,
van buiten en van binnen.
Een krachtig teken
van solidariteit
met al de slachtoffers
van zinloos geweld.
Een daad van verzet
tegen alle systemen
die mensen verhinderen
zichzelf te ontwikkelen
hier en in het zuiden.
Een teder gebaar van liefde
voor mensen die pijn hebben;
die ziek zijn
die de dood in de ogen kijken.
En als de vraag in ons opkomt
“Waar zijt Gij, God?”
laten we dan de ogen openen
en kijken naar Jezus op het kruis.
Daar zijt Gij!
Uit de vastenkalender van 2008
Stille Zaterdag
Zij legden Jezus daarin neer.
Hij boog het hoofd
en gaf de Geest
Alles is volbracht
Uit zijn geopende hart
vloeide een stroom van leven.
Liefde overwint.
Ze zullen opzien naar Hem,
staat in de Schrift geschreven.
Het uur van Gods waarheid
breekt aan.
Hij wordt begraven,
neergelegd in een graf.
Aarde en hemel worden stil.
De steen wordt voor het graf gerold.
De sabbat begint.
Nu is het wachten op de nieuwe morgen ...
Pasen
’t Is Pasen
niet omdat de vogels weer zingen,
niet omdat de bloemen weer bloeien,
niet omdat de dagen weer lengen.
’t Is Pasen
omdat God in Jezus
zijn belofte heeft gehouden,
omdat God de dood
niet laat heersen over het leven,
omdat God het leven
boven alles plaatst.
’t Is Pasen
ook dit jaar
voor ieder van ons,
omdat God deze belofte
opnieuw waarmaakt.
Een zalige en levendige Pasen!
Toon Vandeputte
Bij de vieringen
Het paastriduüm loopt vanaf de avondmis op Witte Donderdag, over Goede Vrijdag en Stille Zaterdag naar het avondgebed, de zogenaamde vespers, van paaszondag. Het is een intense week waarin we het lijden, de dood en de verrijzenis van Jezus herdenken.
Witte Donderdag
Op Witte Donderdag herdenken we het Laatste Avondmaal van Jezus met zijn apostelen.
Voor de maaltijd wast Jezus zijn apostelen de voeten en vertelt elkaar trouw te blijven. Judas verraadt Jezus door hem een kus te geven op de olijfberg, daarna wordt Jezus gearresteerd. Bij het einde van de viering gaan we naar de Hof van Olijven en wordt de monstrans met hostie overgebracht naar de weekkapel. Daar heeft tot 22 uur de gedurige aanbidding plaats in de weekkapel. De Schola gregoriana begeleidt de aanbidding met aangepaste gezangen. U mag vrij binnen en buitenlopen.
De naam Witte Donderdag komt van het gebruik om crucifixen en andere beelden met een wit kleed te bedekken. De eucharistieviering van Witte Donderdag 13 april begint bij ons om 20 uur. Het parochiekoor verleent zijn medewerking.
Kruisweg en -hulde op Goede Vrijdag
De dag na Witte Donderdag wordt Goede Vrijdag genoemd. Het is de dag waarop Jezus op de Calvarieberg nabij Jeruzalem gekruisigd werd. Pilatus ziet aanvankelijk geen reden om Jezus ter dood te brengen, maar wordt daartoe opgeroepen door het volk waarop hij zijn handen in onschuld wast. Vroeg in de ochtend wordt Jezus gekruisigd, tussen twee moordenaars in. Het lijden van Jezus, met wie de spot wordt gedreven door Romeinse soldaten, en zijn uiteindelijke dood is het centrale thema. Jozef van Arimathea zorgt er uiteindelijk voor dat Jezus in een graf wordt gelegd.
We volgen Jezus langs de veertien staties van de kruisweg en brengen dan hulde aan zijn kruisdood. De dienst vangt aan om 15 uur. Het parochiekoor en de Schola gregoriana werken mee.
Stille Zaterdag of Paaszaterdag
Stille zaterdag, ook wel paaszaterdag of Sabbatum Sanctum, is de zaterdag die volgt op Goede Vrijdag en voorafgaat aan paaszondag. Het is ook de laatste dag van de vastentijd.
De naam Stille Zaterdag is afgeleid van het feit dat op die dag de klokken niet worden geluid en de kerken niet worden versierd. Op Stille Zaterdag herdenken we immers het feit dat Jezus dood in het graf lag.
Na een dag van rouw en stilte houden we ’s avonds de paaswake, een feest van licht en water. We vieren dan dat Jezus Christus is opgestaan uit de dood. De viering begint, zoals op Witte Donderdag, om 20 uur. Het parochiekoor verleent zijn medewerking.
Pasen!
Pasen is het belangrijkste christelijke feest. Drie dagen nadat Jezus gekruisigd is, stond Hij op uit de dood. De viering heeft plaats op zondag om 10 uur en het parochiekoor is weer present.
Pasen heeft een sterke link met het Joodse lentefeest, de Pesach waarmee de Joden de uittocht uit Egypte en de bevrijding uit de slavernij vieren. Pasen werd oorspronkelijk op dezelfde dag als de Pesach gevierd, maar tijdens het Eerste Concilie van Nicea in het jaar 325 na Christus is besloten Pasen op een andere dag te vieren, namelijk op de zondag na de eerste volle maan in de lente.
De lente valt meestal op 21 maart, maar ook regelmatig op 20 maart. Voor de berekening van Pasen gaat men uit van 21 maart. Paaszondag valt volgens de regels van de Westerse kerk altijd in de periode tussen 22 maart en 25 april.
Bij het paasontbijt worden paaseieren gegeten. De symboliek is die van nieuw leven. Christenen vieren met het ei het wonder van de opstandig uit de dood van Jezus. Uit ogenschijnlijk dode eieren worden kuikentjes geboren. Heel vroeger werden eieren uit steen en hout gebruikt. Later kwamen vogeleieren in zwang en de laatste jaren worden er met Pasen ook chocolade eieren gegeven. In een aantal landen kent met de traditie van de paashaas die de eieren verstopt. Die traditie werd voor eerst in de zeventiende eeuw beschreven en stamt uit de Franse Alsace. Net als eieren is de paashaas een vruchtbaarheidssymbool.
We nodigen u van harte uit voor alle vieringen van de Goede Week!
De Werkgroep Liturgie