Sint-Paulus' bekeringskerk Ottergem | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Parochie H. Damiaan Erpe-Mere

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • H. Damiaanparochie Erpe-Mere Onze 8 kerkplekken:
      Aaigem - Sint-NiklaasBambrugge - Sint-Martinus Burst - Sint-Martinus Erondegem - Sint-Pietersbanden Erpe - Sint-Martinus Mere - Sint-BavoOttergem - Sint-Paulus' bekering Vlekkem - Sint-Lambertus
      Vieringen Doopsel Eerste Communie Vormsel Huwelijk Ziekenzalving Uitvaarten en Rouwzorg Jokri Activiteiten kerkplekken Fotoverslagen Parochieblad Kerk en Leven Parochieploeg Erpe-Mere Verenigingen en links Dekenaat Aalst

Sint-Paulus' bekeringskerk Ottergem

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zaterdag 9 december 2017 - 21:24
Afdrukken

Bezienswaardigheden:

https://www.kerknet.be/parochie-erpe-mere/artikel/bezienswaardigheden-sint-paulus-bekeringkerk-ottergem

Over onze kerkplek:

Klein maar dapper ...

Ottergem is de op één na kleinste kerkplek van de parochie Erpe-Mere en heeft als patroonfeest het feest van Sint-Paulus’Bekering, op 25 januari. De zondag erna (ook als 25 januari een zondag is) viert de kerkplek haar kermis, net zoals de laatste zondag van augustus. In tegenstelling tot vele parochies die vernoemd werden naar Sint-Paulus, werd Ottergem vernoemd naar het feest van Sint-Paulus’bekering. Als je weet dat in heel Vlaanderen enkel nog de parochies van Godveerdegem (bij Zottegem en intussen weekendvieringenloos) en Langemark (in West-Vlaanderen) dit feest als patroonfeest hebben, kan je alleen al daardoor zeggen dat Ottergem een merkwaardig dorpje is.

In de kerk verwijzen een fresco hoog in het schip, boven het altaar en een mooi glasraam in de linker kruisbeuk naar het bekeringsverhaal en achteraan, in het hoogkoor, bevindt zich een eenvoudig achttiende-eeuws houten beeld van onze patroonheilige. Daarenboven wijst het feit dat onze kerkplek de bekering van Sint-Paulus als patroonsfeest viert op een eeuwenoude aanwezigheid van een christelijke gemeenschap in ons dorp. Ook in ons kerkje kan je dat duidelijk zien. Zo werd het hoogkoor vele eeuwen geleden opgetrokken in laat-romaanse stijl, volgens sommigen ergens aan het einde van de 12e of eerste helft van de 13e eeuw. Het maakt dat dit deel van de kerk waarschijnlijk één van de oudste overeind gebleven gebouwen van de wijde omgeving zou kunnen zijn. De rest van de kerk (toren uit de 19e eeuw, schip, zijbeuken en sacristie, alles gebouwd rond 1900) zijn neoclassicistisch of neogotisch. Het geklassseerde kleine Van Peteghem-orgel op het doksaal, dat in de regel elke zondagsviering bespeeld wordt, werd gerestaureerd in 2004.

In 1992 viel Ottergem –als één van de eerste parochies in de wijde omgeving- zonder residerende priester. Dit zorgde er mee voor dat een enthousiaste groep vrijwilligers/leken reeds vroeg een groot deel van de pastorale zorg voor de gemeenschap op zich nam. Niemand zal het ons kwalijk nemen als we hierbij de bijzondere voortrekkersrol van wijlen Etienne Lepage vermelden. Tot op heden kan deze kerkplek steunen op een (in verhouding tot het aantal inwoners) omvangrijke groep vrijwilligers die samen met de pastoor(s) niet alleen zorgen voor de deugddoende vieringen op zondag, maar zich ook ontfermen over allerlei andere pastorale taken, zoals de ziekencommunie, doop- en vormselcatechese, onderhoud van de kerk,… Bijzondere vermeldingen verdienen ook de oecumenische viering die in principe op de woensdag van de Bidweek voor de Eenheid der Christenen wordt gehouden, de jaarlijkse Sobere Maaltijd ten voordele van Broederlijk Delen, alsook de tweejaarlijkse parochiale barbecue (volgende keer in 2020), waarvan we de opbrengst integraal in onze parochiewerking investeren.

We vieren graag samen met u de eucharistie op zondag om 9 uur. Op de tweede zondag van de maand houden we om 9 uur een gebedsdienst. Door de kleine ruimte, gecombineerd met de warme aankleding van de kerk, is het telkens een deugddoend samenzijn waarin je écht gemeenschap vormt en voelt. We zijn telkens blij mensen uit Ottergem én uit andere kerkplekken van onze parochie te mogen verwelkomen. Graag tot binnenkort !

 

Sint-Paulus Bekeringkerk – Ottergem (1250-)

De geschiedenis van de parochie Ottergem hangt nauw samen met die van Erondegem. Beide parochies vormden samen een heerlijkheid. Op parochiaal vlak waren ze eveneens verbonden. Net als Erondegem valt de parochie vanaf 1108 onder de patronage van de abdij uit Geraardsbergen.

Het oorspronkelijk kerkgebouw is laat-romaans, hiervan bleef enkel het koor uit de tweede helft van de 13de eeuw bewaard.
19de-eeuwse neo-stijlen wisselen zich af. De toren is neoclassicistisch en het schip, kruisbeuk en de zuidoostelijke sacristie zijn neogotisch. De neogotische elementen zijn ontworpen door de bekende architect en monumentenzorger Hendrik Geirnaert (1860-1928).

De oudste elementen, o.a. het laat-rommans koor, zijn opgetrokken in zandsteen, nieuwere elementen in baksteen. De plinten zijn vervaardigt uit zandsteen, het wordt veronderstelt dat dit materiaal doorheen de tijd werd hergebruikt.
In 1990 onderging de kerk een grondige restauratie.

Het interieur is voornamelijk neogotisch. De stijl kan onder meer teruggevonden worden in de spitsboogvormige scheibogen en de krulkapitelen. De sacristiekast  en de natuurstenen doopvont met koperen deksel zijn afkomstig uit de 18de eeuw. Ook een beeld van de patroonheilige Sint-Paulus is 18de-eeuws. Het Van Peteghem-orgel werd in 2004 grondig gerestaureerd.

Bronnen

Vandeputte, O., 2007, Gids voor Vlaanderen: Toeristische en culturele gids voor alle steden en dorpen in Vlaanderen, Tielt:  Lannoo.

Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed, https://inventaris.onroerenderfgoed.be

 

 

Kerk Ottergem 2018 © ADV
Sint-Paulus' bekeringskerk Ottergem
Vorige Volgende

Gepubliceerd door

Parochie H. Damiaan Erpe-Mere

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook