OVER ONZE KERKPLEK:
De kerk en parochie van Aaigem hebben Sint Niklaas en Sint Leonardus als patroon. Sint Niklaas van Myra is de bekende kindervriend. De grens tussen het gebied waar Sinterklaas op 6 december zijn goede gaven verdeelt en dat waar Sint Maarten de geefheilige is, loopt door Erpe-Mere; Aaigem is het enige dorp van Erpe-Mere waar op 5 december het schoentje moet gezet worden. De heilige Leonardus van Noblat is een eremiet en kloosterstichter uit de 6de eeuw, hij is patroon van boeren en vee, van gevangenen (letterlijk en figuurlijk) en van vrouwen in barensnood. Hij wordt afgebeeld met kettingen en boeien. Zijn feestdag is op 6 november. Tot in de 19de eeuw (en ook tijdens de oorlog) waren er veel bedevaarders. De geschiedenis van kerk en parochie gaat minstens terug tot vóór de tijd van de Noormannen en bestrijkt dus zeker 12 eeuwen. In de dertiende eeuw werd er een nieuwe kerk gebouwd, waarvan de toren er nu nog staat. In 1786 werden het schip, het koor en de kruisbeuken van de kerk gesloopt en verrees het huidige bouwwerk in classicistische stijl. De kerk en haar ruime omgeving zijn beschermd als monument en dorpsgezicht.
De kerk is dagelijks open voor een moment van stilte, inkeer en gebed. De eucharistieviering in het weekend is iedere zaterdag om 18.30 u. Ook iedere dinsdag- en donderdagavond is er eucharistieviering om 18.30 u. In de kerk ontvangen wij ook andere sacramenten: het doopsel, het vormsel (afwisselend met Burst), het huwelijk. Vier doopcatechisten begeleiden jonge ouders naar de dag van het doopsel. Onze vormelingen worden in een traject van twee jaar voorbereid door een team van catechisten, die zelf blijvend vorming krijgen. Ook voor de ouders worden avonden ingericht. De eerste communie van de kinderen vanuit de Sint-Vincentiusschool wordt door de parochie in een aantal instapmomenten en twee ouderavonden voorbereid. Ook voor andere kinderen is er een paar keer per jaar kindernevendienst. In de viering op Witte Donderdag hebben wij een boeteviering. Onze overledenen begeleiden wij met ons gebed, bij de uitvaart, de namis en in jaargetijden. Voor de ouderen en zieken en zeker voor de mensen in onze verschillende rusthuizen, is er communiebedeling. In het Woon-en Zorgcentrum Sint-Vincentius is er een tweewekelijkse eucharistieviering. De Samana-afdeling op de parochie is zeer actief.Ook Okra en KVLV zijn op onze kerkplek actief en verzamelen mensen vanuit de christelijke waarden en geven een geloofsgetuigenis.
Tweejaarlijks is er in de kerk een kerstevocatie “Kerstmijmeringen” en ook voor een muzikaal optreden, een spreekbeurt of tentoonstelling, die past bij het sacrale karakter van de kerk, is er gelegenheid. Het onlangs gerestaureerde en zeer authentieke (als monument beschermde) Van Peteghemorgel uit 1819-1820 verdient een intensiever gebruik.
Kermis is er op de zondag na 8 september, dag van de kerkwijding en op de zondag na 9 februari, feest van de H. Apollonia, die hier speciaal vereerd wordt.
In de namiddag van Hemelvaartsdag gaat de Ommegang uit, langs de kapellen ter ere van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, een traditie die in 1874 begonnen is. De plotse genezing van een meisje uit Kerksken in 1875 in de Grote Kapel vermeerderde het belang van de ommegang. Sinds 1994 is er vooraf een paardenommegang en worden paarden en ruiters gezegend.
Devotie voor Onze Lieve Vrouw is er in Aaigem altijd geweest. Zij is de oudst geattesteerde patroon van de kerk; op de Langemunt was er sinds onheugelijke tijden een grote kapel aan haar toegewijd met een kapelanij. Naast de ommegangkapellen ter ere van Onze Lieve Vrouw van Lourdes op Landries heeft de Moedergods in Aaigem nog verschillende andere kapellen. Ieder jaar wordt één kapel gekozen om er op een donderdagavond in mei eucharistie te vieren. Ook de H. Jozef, de H. Rochus, de H. Agatha, de H. Apollonia, de H. Livinus (ruïne), de H. Antonius (3 x) en de H. Lambertus hebben in Aaigem (nog) hun kapelletje. Op de Berg, op de Langemunt en op de (als monument beschermde) Dries is er een Kruislieveheer, een “kalvaar”. Ter meditatie de tekst op de kalvaar van de Dries:
Kristenmens, eert wat gij hier ziet, ’t Is Kristus’ beeld maar Kristus niet.
Daarom aanbid noch hout noch steen Maar Kristus, uwen God, alleen.
Wegens de verkoop van de (als monument beschermde) pastorie is de parochieadministratie uitgeweken naar het Parochie(t)huis, Opaaigem 70, een huis dat door de vzw’s Sint-Niklaasfonds en Sint-Martinusfonds aangekocht is en ter beschikking gesteld wordt. Het is het adres van het parochiesecretariaat en van de kerkfabriek. De pastoor kan er mensen ontvangen. De catechese wordt er gehouden, het is de plaats voor de vergaderingen van vele werkgroepen:
- De vzw Sint-Niklaasfonds zelf,
- De parochieploeg,
- De werkgroep liturgie,
- De doop- en vormselcatechisten,
- Een jaarlijkse vormingsdag voor liturgie, catechisten en geïnteresseerden
- Samenkomsten van de organisten, kerkversierders, lectoren ….
Velen hebben grote en kleine inspanningen gedaan om dit huis, met veel inzet en materieel werk, te maken tot een echte thuis: mensen mogen er altijd van een warme welkom genieten. De jaarlijkse Parochiedagen, samen met Burst, brengen elk jaar in oktober een pak mensen samen om te tafelen en elkaar te ontmoeten en op deze wijze bij te dragen aan de kosten voor onderhoud van ons Parochiethuis. Vanuit de vieringen en de werkgroepen beleven mensen een groeiende en levende kerkgemeenschap, met vallen en opstaan, die mensen enthousiast en wakker wil maken voor de levende Heer Jezus. Vieringen tijdens de Goede Week en tijdens de Gezinsvieringen maken mensen wakker voor een nieuwe toekomst. Het verleden is belangrijk, maar is voorbij. Wij moeten de moed hebben om te toekomst aan te gaan en niet bij de pakken te blijven zitten. In deze Pinksterdagen zijn er veel vlammetjes van hoop die boven onze hoofden hangen !
DE KERK VAN AAIGEM IS OPEN VOOR …….
Vanuit onze bekommernis om onze St.-Niklaaskerk in Aaigem open te stellen gedurende de week, heeft de Kerkfabriek besloten de kerk van Aaigem open te zetten voor bezinning, voor gebed, voor een rustplek, om zomaar eens binnen te stappen. De kerk is open elke dag van rond 09.00 – 17.00 u. in de winterperiode en tot 19.00 u. in de zomertijd. We hopen dat vele mensen van deze openstelling gebruik maken. Als wij onze kerk als enig geklasseerde van Erpe-Mere verder voor ons geloof en ons samenzijn open willen stellen, dan is het goed dat wij de deuren wijd open zetten. Er is ook beveiliging voorzien met detectie en camerabewaking: midden in de kerk is er een koord gespannen die je best niet overschrijdt. Wij danken de groep vrijwilligers die openen en sluiten dag na dag. Iedereen is dus van harte welkom !BEZIENSWAARDIGHEDEN