Welkom in de Kerkplek Sint-Pietersbanden Erondegem | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Parochie H. Damiaan Erpe-Mere

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Sint-Bavo Mere Sint-Niklaas Aaigem Sint-Martinus Bambrugge Sint-Martinus Burst Sint-Pietersbanden Erondegem Sint-Martinus Erpe Sint-Paulus' bekering Ottergem Sint-Lambertus Vlekkem Vieringen Doopsel Eerste Communie Vormsel Huwelijk Ziekenzalving Uitvaarten en Rouwzorg - Overlijdens Jokri Activiteiten kerkplekken Fotoverslagen Parochieblad Kerk en Leven Parochieploeg Erpe-Mere Verenigingen en links Dekenaat Aalst

Welkom in de Kerkplek Sint-Pietersbanden Erondegem

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zaterdag 9 december 2017 - 21:14
Afdrukken
Welkom

Bezienswaardigheden:

https://www.kerknet.be/parochie-erpe-mere/artikel/bezienswaardigheden-sint-pietersbandenkerk-erondegem

Kerkplek Sint-Pietersbanden Erondegem

Onze kerkplek in Erondegem heet: St.-Pietersbanden. De betekenis is ontleend aan het Nieuwe Testament (Handelingen 12) waarin we lezen dat Petrus gevangen werd genomen na Jezus’ dood en op een heel wonderlijke wijze werd bevrijd van zijn boeien en zo kon ontsnappen uit zijn gevangenschap.

De patroonheilige van onze geloofsgemeenschap is de heilige St.-Hubertus, patroon van de jacht. Hij wordt aanbeden tegen hondsdolheid. Zijn feest is op 3 november en dan is er de zondagmorgen volgend op zijn feest, een plechtige eucharistieviering gevolgd door de bekende ‘hazenverkoop’. Per opbod wordt het wild verkocht dat door de jagers werd aangebracht.

In Erondegem wonen 1677 mensen. Wij behoren samen met Aaigem, Erpe, Mere, Burst, Vlekkem, Ottergem, Bambrugge tot de nieuwe parochie Erpe-Mere. Wij maken deel uit van het dekenaat Aalst.

De kerk heeft een rijke geschiedenis: de oudste vermelding dateert van 1142. Het kerkgebouw is een lappendeken dat elementen bevat van verschillende periodes en bouwstijlen. (zie de beschrijving voor ‘open monumentendag 2000’ van Etienne De Wint op de website). Gedurende de laatste maanden van het jaar 2017 werd de kerk binnenin geschilderd en gerenoveerd.

In de kerkplek Erondegem is er elke week op zaterdagavond om 18.30u. een eucharistieviering. Op Kerstmis, St.-Hubertus is dit op het feest zelf om 10u. Ook de andere sacramenten: doopsels, huwelijken, eerste communies en uitvaarten gaan door in onze kerk. Sinds vorig jaar gaat het vormselsacrament door in de kerk van Mere.

Er is een kerkploeg die samen met de pastoor het beleid van de kerkplek bepalen, in samenspraak met de parochieploeg van de parochie Erpe-Mere. Er is een St.-Hubertus zangkoor, een lectorengroep, de werkgroep ziekenzorg, vormselcatechese, een vzw Parochiale werken, de kerkfabriek en verschillende bewegingen zoals Okra, KVLV en Chiro. Met deze bewegingen wordt jaarlijks een activiteitenkalender opgesteld om de activiteiten op elkaar af te stemmen.

Zoals vele andere kerkplekken bestaat onze geloofsgemeenschap uit weinig jonge gezinnen. Ondanks verschillende pogingen blijft hun aanwezigheid beperkt tot enkele hoogtepunten zoals Lichtmis, eerste communie en vormselviering. Misschien zouden wij nog meer mogen benadrukken dat deel uitmaken van een parochie ook betekent dat men zich hiervoor moet inzetten. Ik verwijs hiervoor naar ons schrijven ‘engagementsverklaring: aan de ouders van onze dopelingen, vormelingen en aan onze trouwers’. Wij presenteren hierin een waslijst van mogelijke kleine engagementen waaruit men een keuze kan maken.

Ook ‘De brief aan jonge gezinnen‘ en ‘Geloofsgemeenschappen waar iedereen welkom is’ zijn uitdrukkelijke pogingen om mensen uit te nodigen deel uit te maken van onze parochie-leven.

Toch vinden wij het belangrijk om de plaatselijke gelovige gemeenschap ook alle kansen te geven: dit door mooi verzorgde wekelijkse vieringen, zowel eucharistievieringen als gebedsdiensten. Ook de oudere en trouwe kerkgangers houden aan hun plaatselijke kerkplek, waarmee zij generaties lang een emotionele band hebben opgebouwd.

De samenwerking met andere kerkplekken binnen de nieuwe parochie Erpe-Mere kan ons daarin zeker versterken en bemoedigen.

 

 

Kerk Erondegem © ADV
Kerk Erondegem 2018 © ADV
Vorige Volgende

Sint-Pietersbandenkerk – Erondegem (1350 -)

De parochiekerk van Erondegem wordt voor het eerst vermeld in 1142. In die tijd behoorden de altaarrechten toe aan de Geraardsbergse Sint-Adriaansabdij.
De pseudo-basilicale kerk onthult verschillende bouwfasen doorheen de geschiedenis. In het koor zijn nog 14de-eeuwse elementen terug te vinden, zoals een dichtgemetseld gotisch deurtje aan de noordzijde. Op het koorgewelf staat het jaartal 1739 gegraveerd. De huidige kruisigingstoren komt uit de 16de eeuw en het schip is gebouwd tussen 1846 en 1847.

Verschillende eeuwen ontmoeten elkaar ook in het interieur. Eén van de zijaltaren en de marmeren doopvont zijn 17de-eeuws. Het reliëf van de patroonheilige Sint-Pieter op het hoofdaltaar, de biechtstoelen, de rococo-kerkmeesterbank en het zuidelijke zijaltaar, gewijd aan Sint-Hubertus, stammen uit de 18de eeuw. De spreekstoel is een 19de-eeuws werk (1860) van de bekende beeldhouwer J. Geefs (1808-1885). De 17de-eeuwse doopvont in de noordelijke doopkapel is opgenomen in een groot 19de-eeuws tochtportaal. In het portaal zijn enkele verweerde grafstenen terug te vinden. In 1992 werd het 19de-eeuwse Anneessenorgel gerestaureerd. 

Naast het reliekschrijn van de Heilige Sint-Hubertus is diezelfde figuur terug te vinden in een 17de eeuws schilderij dat zijn bekering voorstelt. De heilige werd in die tijd erg vereerd door de parochianen.
Kunstenaar Herman De Somer creëerde een zeer expressief Christusbeeld in 1989.

Bronnen

Vandeputte, O., 2007, Gids voor Vlaanderen: Toeristische en culturele gids voor alle steden en dorpen in Vlaanderen, Tielt:  Lannoo.

Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed, https://inventaris.onroerenderfgoed.be

BEZIENSWAARDIGHEDEN:

De Kruisweg: De kruisweg in deze kerk is gemaakt door de Zeelse kunstenaar Aloïs De Beule. In zijn atelier werden omstreeks 1900 verschillende kruiswegen gemaakt en vaak in grote hoeveelheden gereproduceerd. Dit exemplaar werd tussen 1893 en 1896 in Erondegem besteld. Het zijn 14 taferelen gegoten in gips en veelkleurig beschilderd. Rond de Christusfiguur staan telkens 7 à 8 figuren opgesteld in een levendige compositie.

Het orgel: Dit uitgebreid orgel werd rond 1846 gebouwd door P.H. Anneessens uit Ninove. Na talrijke verbouwingen werd het in 1990-92 opnieuw in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht door orgelbouwer G. Potvlieghe. Het orgel heeft thans 13 registers, het front is opgebouwd met een middenveld, 2 zijtorens en 2 zijvelden.

Gepubliceerd door

Parochie H. Damiaan Erpe-Mere

Meer

Artikel
welkom

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Paus Franciscus tijdens de algemene audiëntie van woensdag 22 maart 2023 © VaticanMedia
readmore

Paus Franciscus opgenomen in ziekenhuis met luchtwegeninfectie

icon-icon-artikel
Een beeld uit de aangrijpende film ‘A tale of three sisters’. © rr
readmore

Onze 5 tv-tips voor de komende dagen (vanaf zaterdag 1/4/2023)

icon-icon-artikel
Eén van de begeleiders legt uit wat de bedoeling is van het ‘escape game’. © Patrick Verstuyft
readmore

Dit spel laat je voelen wat dementie is, en hoe je communiceert

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook