Sint-Lambertuskerk Vlekkem | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Parochie H. Damiaan Erpe-Mere

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Sint-Bavo Mere Sint-Niklaas Aaigem Sint-Martinus Bambrugge Sint-Martinus Burst Sint-Pietersbanden Erondegem Sint-Martinus Erpe Sint-Paulus' bekering Ottergem Sint-Lambertus Vlekkem Vieringen Doopsel Eerste Communie Vormsel Huwelijk Ziekenzalving Uitvaarten en Rouwzorg - Overlijdens Jokri Activiteiten kerkplekken Fotoverslagen Parochieblad Kerk en Leven Parochieploeg Erpe-Mere Verenigingen en links Dekenaat Aalst

Sint-Lambertuskerk Vlekkem

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zaterdag 9 december 2017 - 21:27
Afdrukken

Bezienswaardigheden:

https://www.kerknet.be/parochie-erpe-mere/artikel/bezienswaardigheden-sint-lambertuskerk-vlekkem

Over onze kerkplek:

De kerk en de parochie van Vlekkem hebben de H. Lambertus als patroon. Lambertus van Maastricht was met Willibrordus in de zevende eeuw  missionaris van de Kempen en Noord-Brabant. Hij werd bisschop van Maastricht, was daar de voorganger van de H. Hubertus. Zijn naamdag is op 17 september en dan is het kermis in Vlekkem.
Vlekkem is een oude parochie: we vinden ze al in 1117 vermeld, wanneer de benedictinessenabdij van Vorst het patronaatsrecht erover kreeg.
Vlekkem is een kleine parochie, soms waren er maar 12 gezinnen. Toch had ze alle kenmerken van een volwaardige parochie (een kerk, een pastorie, pastoorsgoed, kerkeigendommen, armengoederen, processies, een schooltje, later een parochiezaal … ). Een pastoor van Burst-Bambrugge en Vlekkem uit de 18de eeuw schreef ooit vol lof over wat eendracht in zulke kleine geloofsgemeenschap vermocht. Doordat het zo klein is, moest het ook vroeger al vaak zijn pastoor delen met een of meer naburige parochies: Erondegem, Zonnegem en lange tijd met Burst-Bambrugge. In 1993 verliet de laatste residerende pastoor Vlekkem en werd het verbonden met Erondegem en Ottergem. Sinds 2009  is E.H. Vinck er pastoor, in combinatie met Aaigem en Burst.
In 1858-1860 werd de oude kerk op de Benedendries afgebroken en de huidige kerk werd gebouwd, in eenvoudige neogotische stijl. Het omliggende kerkhof en de bakstenen kerkhofmuur maken deel uit van het dorpsgezicht.
Altaren, biechtstoel en marmeren doopvont dateren uit de 18de eeuw. De glasramen met heiligenbeelden werden geplaatst in 1929. Er zijn drie klokken, Maria, Lambertus en Ludovica.  Opvallend is de kruisweg van de Vlekkemse beeldhouwer-kunstenaar Herman De Somer. Het orgel is een beschermd monument: het is 17de-eeuws en komt oorspronkelijk uit de Katelijnekerk van Brussel, waar de componist Abraham Van den Kerckhoven het bespeelde. Daarnaast is er ook een elektronisch orgel met veel mogelijkheden.
Recent werd de verwarming vernieuwd en werd het kerkinterieur  opnieuw geverfd.
De kerk is een plaats van stilte, inkeer en gebed. De wekelijkse eucharistieviering is op zaterdag om 17.00 u. Verder zijn er begrafenissen, huwelijksinzegeningen en doopselvieringen. Op aanvraag is er ook op donderdagavond een eucharistieviering.
De Kerkfabriek zorgt zo goed als het kan voor het onderhoud van de kerk.

Parochiezaal Vlekkem

Voor communiefeesten, familiefeesten, barbecue, babyborrel …? Welkom in Parochiezaal Vlekkem!
Info: tel 053 80 47 99 of e-mail: pwstlambertus@telenet.be

Sint-Lambertuskerk – Vlekkem (1848-)

Op parochiaal vlak is Vlekkem zeer lang verbonden geweest met de parochies van Burst en Bambrugge. In 1803 werd de parochie zelfstandig, na de patronage van de abdij uit Vorst. De pseudo-basilicale kerk is neogotisch en is gebouwd tussen 1858 en 1860 ter vervanging van een oudere, lager gelegen kerk. De huidige kerk is gelegen op een kleine hoogte en wordt aan de zuidelijke kant begrensd met een deels bewaard kerkhof en omringende muur.
De altaren, de biechtstoel en de marmeren doopvont dateren uit de 18de eeuw, net als een beeld van de patroonheilige Sint-Lambertus en een Onze-Lieve-Vrouwbeeld.
In 1992 maakte de regionale kunstenaar Herman De Somer een nieuwe kruisweg, een reliëf uit Canadees kersenhout.
Bronnen

Vandeputte, O., 2007, Gids voor Vlaanderen: Toeristische en culturele gids voor alle steden en dorpen in Vlaanderen, Tielt:  Lannoo.
Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed, https://inventaris.onroerenderfgoed.be

 

 

Sint-Lambertuskerk Vlekkem
Kerk Vlekkem '18 © ADV
Kerk Vlekkem '19
Vorige Volgende

Gepubliceerd door

Parochie H. Damiaan Erpe-Mere

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Een beeld uit de aangrijpende film ‘A tale of three sisters’. © rr
readmore

Onze 5 tv-tips voor de komende dagen (vanaf zaterdag 1/4/2023)

icon-icon-artikel
Eén van de begeleiders legt uit wat de bedoeling is van het ‘escape game’. © Patrick Verstuyft
readmore

Dit spel laat je voelen wat dementie is, en hoe je communiceert

icon-icon-artikel
Paus Franciscus tijdens de algemene audiëntie van woensdag 29 maart 2023 © VaticanMedia
readmore

'Geloven is een ontmoeting met Christus die het hart verandert'

icon-icon-blog

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook