Sint Martinuskerk – Erpe (J-B. Beeckman en L. Minard, ca.1828)
De parochiekerk van Erpe heeft een lange bouwgeschiedenis achter de rug. Tijdens de 12de eeuw had de abdij van Drongen het tiendrecht over de parochie. Later, in de 13de eeuw, krijgt de vrouwenabdij van Prémy in Noord-Frankrijk het patronaatsrecht over Erpe. De huidige kerk krijgt pas vele jaren later vorm, wanneer er tijdens het Hollands Bewind (1814-1830) geopperd wordt voor een grotere parochiekerk.
In 1827 tekent architect Jean-Baptist Beeckman (1785-1870) uit Dendermonde een ontwerp voor een volledig nieuwe kerk. Een jaar later, in 1828, wordt de eerste steen van het koor gelegd. Alle restanten van de oude kerk uit de 14de-16de eeuw zijn hierna afgebroken. Het huidige gebouw wordt ca. 1835 afgewerkt door de Gentse architect Louis Minard (1801-1875). In 1863 worden de sacristieën gebouwd.
De kerk is opgetrokken uit baksteen, met plinten en hoekstenen uit zandsteen onder een zadeldak. De stijl is neoclassicistisch en het kerk-type een pseudobasiliek. De westgevel met de vierkanten, ingebouwde geveltoren is eerder sober.
De kerk ligt op een hoogte en wordt omringd door een deels bewaard kerkhof en een kerkhofmuur. De ingang is georiënteerd op het noordwesten en wordt gesierd door twee siervazen en een trap.
De parochiekerk is genaamd naar de patroonheilige Sint Martinus van Tours (ca. 316-397n.c), beter gekend als Sint-Maarten. Zijn beeltenis vind je terug op het hoogaltaar binnen in de kerk. Het schilderij ‘De Manteldeling van Sint-Martinus’ is een kopie uit 1852 van het gelijknamige schilderij van grootmeester Antoon Van Dyck (1599-1641), geschilderd door een zekere Ponnet.
In het interieur zijn nog enkele schatten te ontdekken zoals de koperen kandelaars uit de 17de en 18de eeuw, een 17de eeuws Mariabeeld, de 18de-eeuwse kroonluchter, verschillende werken van J. De Somer en de kruisweg van A. Ysabie (ca.1919). De preekstoel door J.P. Pouliart is een kopie van de stoel uit de kerk van Ternat en dateert uit 1836.
Bronnen
Vandeputte, O., 2007, Gids voor Vlaanderen: Toeristische en culturele gids voor alle steden en dorpen in Vlaanderen, Tielt: Lannoo.
BEZIENSWAARDIGHEDEN:
Schilderij van Sint-Martinus: Dit schilderij stelt de meest bekende scène uit het leven van Sint-Maarten voor: de manteldeling. Het werd in 1852 vervaardigd door schilder Ponnet uit Gent. Het is een kopie van het beroemde schilderij van Antoon Van Dijck uit 1621 dat bewaard wordt in de parochiekerk van Zaventem. Het doek evenaart niet de kwaliteit van Van Dijck, maar geeft vanop afstand toch een impressionante indruk.
Beelden van Jozef De Somer: De Erpse beeldhouwer Jozef De Somer (1879-1946) was afkomstig uit een familie van schrijnwerkers en meubelmakers. Hij was tijdens zijn leven een gevierd kunstenaar, die heel wat opdrachten kreeg, zowel voor burgerlijke als voor religieuze omgevingen. Hij maakte meubels en beeldend werk in alle formaten. Voor de kerk van Erpe maakte hij beelden van Sint-Lutgardis, Sint-Benedictus en Bernardus, Sint-Jozef met Kind en het grote Christus Koningbeeld vóór de kerk.
Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed, https://inventaris.onroerenderfgoed.be