Thuis komen bij de kerststal | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale eenheid Anderlecht

Pastorale eenheid Anderlecht

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Vieringen in Anderlecht Vorming en spiritualiteit Catechese Zorg voor zieken Kalender Fotoreportages Artikels Kerk & Leven 2025 Artikels Kerk & Leven 2024 Artikels Kerk & Leven 2023 Artikels Kerk & Leven 2022 Artikels Kerk & Leven 2021 Artikels Kerk & Leven 2020 Links La Pastorale Francophone

Thuis komen bij de kerststal

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 21 december 2020 - 21:02
Afdrukken

Morgenavond is het Kerstavond. Normaal een heel bijzondere avond voor ons christenen, met het vieren van de Kerstwake en daarna (of ervoor) samen met de familie het feest verder zetten. Of al uitkijken naar Kerstdag om met hen die ons nauw aan het hart liggen, samen te komen. Het Coronavirus dat ons nu al 9 maanden in de ban houdt, komt dit feest ‘verstoren’ en maakt dat Kerstmis heel anders zal verlopen dan we ons hadden voorgesteld.
Dat maakt ook dat heel wat mensen al vroeger dan gewoonlijk hun woning of appartement hebben versierd met kerstverlichting en de kerstboom en kerststal hebben gezet. We hunkeren met zijn allen naar gezelligheid en geborgenheid in deze donkere en moeilijke periode en we vinden als het ware troost in deze tastbare tekenen van Kerst. Nu we als geloofsgemeenschap niet samen kunnen vieren in de kerk krijgt ons eigen stalletje thuis nog meer betekenis en zin dan normaal. Ik nodig je uit om alle figuren eens wat nader te bekijken en stil te staan bij hun diepere betekenis. Beginnen doen we bij de ster om straks te eindigen bij het kerstekind.
 

De ster
Als je een plek zoekt heb je richtingsaanwijzers nodig. Eeuwenlang helpen sterren mensen om hun weg te vinden. De ster vormde voor de wijzen het teken om op weg te gaan, weg uit het vertrouwde en het oude bekende. Ook ons nodigt ze uit om te speuren naar tekens waarin God aan het licht komt vandaag en waar Hij aan het werk is. We worden wat spoorzoekers, padvinders, altijd op tocht met open ogen en een ontvankelijk hart.
Wie of wat zijn jouw sterren die je op weg hielpen?

Engel
Telkens er in de bijbel een engel verschijnt staan we aan een nieuw begin, nieuw leven. Jezus’ geboorte werd aangekondigd door een engel en ook in het kerstevangelie vinden we ze terug als verkondigers van een vreugdevolle boodschap: ‘de Redder is geboren’.  Hun lofzang schalt aan de hemel. Ze brengen ‘goed nieuws’, ‘blijde boodschap’.
Waar zie jij sporen van nieuw leven in je omgeving of in de grotere wereld; hoopvolle tekenen om toch verder te doen vandaag?

Herders
De engelen richten zich tot de herders. Zij waren helemaal niet voorbereid op die ontmoeting. Te midden van hun dagelijkse bezigheden gebeurt het onverwachte. Niet de hogepriesters of Schriftgeleerden mogen het blijde nieuws als eerste vernemen maar eenvoudige herders. Zij leven in open lucht bij hun schapen en dragen hun geur. Armen en kleinen krijgen bij Jezus de meeste aandacht en het gebeurt al van bij zijn geboorte. De herders zijn niet sceptisch of wantrouwig, ze geven gehoor aan de boodschap en gaan op weg. Bij een herder kan je ook terecht. Hij is als een vriend waarbij je je veilig weet, zelfs te midden van de nacht, van je verdriet, van je alleen voelen in deze Coronatijd. Jezus zal dat beeld van de herder later ook voor zichzelf gebruiken. Hij waakt over ons en houdt ons bijeen.
Welke mensen zijn voor jou als een herder? Ben jij het voor iemand anders?

Os en ezel
Van bij de herders is het maar een kleine stap naar de dieren in de stal: de os en de ezel. Ze staan er vaak maar wat verloren bij, achter de kribbe. Om Jezus warm te houden met hun adem? Wat komen ze eigenlijk doen in de kerststal? Men verwijst vaak naar een citaat uit de profeet Jesaja: ‘Een os kent zijn eigenaar, een ezel de krib van zijn meester’ (Jesaja 1,3)
De os is het beeld van hen die dienen, die stil en verborgen de grond klaarmaken voor het zaad. De os verwijst zo zonder het te weten naar Jezus die als zaad in de akker zal sterven om vrucht te dragen. Hij draagt ook het juk en werkt meestal samen, in een tweespan: hij kan samenwerken.
Zie je rondom jou zulke stille dragers en trekkers?
De ezel, hij gaat vaak door voor een dom en koppig dier. Maar hij is veel meer dan dat. De ezel is één en al oor en daarom kan hij goed luisteren. Hij kan ook zware lasten dragen, verdragen. Hij droeg Jezus ook als een koning Jeruzalem binnen op Palmzondag. Wat hij ons kan leren is zijn koppige trouw bij onze inzet, in onze familie, in een beweging, in de geloofsgemeenschap, in …, om te blijven luisteren, om te dragen en te verdragen. En misschien zegt men dan achter je rug: ‘daarvoor  met je een ezel zijn’ maar wat zouden we zijn zonder mensen die luisteren en dragen?
Waar zie je mensen rondom jou die voortrekkers zijn, die luisteren en dragen?

Jozef en Maria
Jozef, al even bescheiden bij de kribbe, wat terzijde, hij heeft getwijfeld maar is trouw. Zijn naam betekent: ‘dat God toevoege’. Zo stond Jozef er bij, wat terzijde, onhandig zoals dat wel meer gebeurt bij mannen en een geboorte. Jozef is er bij als symbool voor al wie het opnemen trouw te zijn hoewel ze de schijn tegen hebben, trouw zonder te eisen of beslag te willen leggen, zonder te begrijpen vooral. Die beminnen en durven loslaten.
Zo komen we bij Maria, die niet veel anders gezegd heeft, haar hele leven, dan dat ene woord: ‘ja, het is goed’. Ze heeft ook niet altijd begrepen wat God met haar voorhad. Maar ze was er, ook al alles lijkt mis te gaan, onder het kruis. Zonder veel lawaai, er zijn en beschikbaar zijn. Bij de kribbe kijkt ze vooral, vaak met open handen naar die kleine Jezus. Wat zal er worden van dit Kind?
Waar kwamen we zelf tot die houding van trouw en overgave zoals bij Jozef en Maria?

Kind Jezus
Mocht het er nog niet in liggen, leg dan op kerstavond maar heel voorzichtig het Kerstekind in zijn kribbe. Jezus is het sluitstuk van het Kerstgebeuren of zoals Hij later zelf zal zeggen: de hoeksteen van het gebouw van ons leven als christen. Hij komt midden in onze stal te liggen, ieder beeldje gericht naar Hem. Het gaat om Hem, in Hem komt God naar ons toe. Kan dat in een hulpeloos en kwetsbaar mensenkind? Is het niet ongezien en ongehoord? Maar zijn naam, Jezus, zegt reeds alles: ‘Hij die redt’, Hij die ruimte geeft, vrij maakt en verlost. Of nog ‘Immanuël’, God met ons.
Wanneer voelde jij je kwetsbaar en toch gedragen, gered door de Heer?


Herkennen
In welke figuur herkennen wij ons? Hoe zijn we er vandaag bij betrokken? Als een lichtende ster die de weg wijst, als de engel van het nieuwe, als een onthalende herder, als de voorttrekkende os, als de dragende ezel, als de trouwe Jozef, als de beschikbare Maria of als het weerloze Kind maar vol toekomst? In wie je je ook herkent, Jezus wordt mens voor jou, voor elk van ons, ook in volle Coronatijd.

We wensen u en uw familie en vrienden van harte een Zalig Kerstmis toe!
Moge het Kerstekind in ons komen wonen met zijn licht, zijn vrede en zijn hoop!

Uw pastores Tite en Guido en heel de pastorale ploeg

kerststal in Onze-Lieve-Vrouw van Vreugde © Manuel Morre

Gepubliceerd door

Pastorale eenheid Anderlecht

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook