Vrienden,
Zo noemt Jezus ons in het Johannesevangelie (Joh15,15).
Kinderen vieren Lichtmis in de late middeleeuwen
(Bron: Interdiocesane Commissie voor Liturgie, 28/1/2017)
Vorige jaren vierden we met velen op of rond 2 februari “Onze-Lieve-Vrouw Lichtmis” in onze Sint-Godelievekerk en dit jaar, wegens de coronabeperkingen, kunnen we dit niet herhalen. Daarom dit schrijven en enkele foto’s om in verbondenheid met elkaar te blijven.
Onze-Lieve-Vrouw Lichtmis in de Sint-Godelievekerk, 2011
Misschien herinneren we ons nog – zovele jaren geleden – dat onze moeder, een tijdje na de geboorte van ons broertje of zusje, naar de kerk ging om hem of haar op te dragen aan God.
De opdracht aan God verwijst naar een Joodse wet die stelt dat een pasgeboren jongen 40 dagen na de geboorte naar de tempel moest worden gebracht om aan het volk te worden getoond en te worden toegewijd aan God. Voor een meisje was het 80 dagen na de geboorte.
Een andere benaming voor Maria Lichtmis is “Feest van de Opdracht van de Heer” omdat die dag meer in het teken van Christus dan van Maria staat.
Deze andere klemtoon vinden we terug in het evangelie van Lucas (Lc 2,29-32). Hij beschrijft hoe Maria en Jezus in de tempel worden opgewacht door Simeon en Hanna. Simeon had van de Heilige Geest de belofte gekregen dat hij niet zou sterven vooraleer hij de Messias had gezien.
“Nu laat u, Heer, uw dienaar in vrede heengaan, zoals u hebt beloofd. Want met eigen ogen heb ik de redding gezien die u bewerkt hebt ten overstaan van alle volken: een licht dat geopenbaard wordt aan de heidenen en dat tot eer strekt van Israël, uw volk.”
Het feest werd in 494 ingesteld door de toenmalige paus Gelasius.
Vanaf de 10de/11de eeuw wijdde men met Maria-Lichtmis kaarsen. Gelovigen kregen sommige kaarsen mee naar huis om hen te behoeden voor onheil. Vandaar de naam Lichtmis.
Traditioneel worden ter gelegenheid van deze dag pannenkoeken gebakken. Dat wordt op twee manieren verklaard. 2 februari was vroeger één van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen – de andere dag was 11 november (Sint-Maarten). Dat werd ’s avonds gevierd met een soort haardkoeken, die later evolueerden naar pannenkoeken. De vorm en kleur van de pannenkoeken worden ook gezien als een verwijzing naar de zon en het licht. De traditie zegt dat wie met Lichtmis pannenkoeken eet een voorspoedig jaar zal hebben.
En de zeer gekende volksspreuk mogen we niet vergeten:
“Er is geen vrouwtje zo arm, of ze maakt haar pannetje warm.”
Bronnen:
- ADW
- Kerknet 31/1/2018
Onze-Lieve-Vrouw Lichtmis in de Sint-Godelievekerk, 2020
Onze-Lieve-Vrouw Lichtmis in de Sint-Godelievekerk, 2020
Onze-Lieve-Vrouw Lichtmis in de Sint-Godelievekerk, 2020
Onze-Lieve-Vrouw Lichtmis in de Sint-Godelievekerk, 2020
Onze-Lieve-Vrouw Lichtmis in de Sint-Godelievekerk, 2020
Onze-Lieve-Vrouw Lichtmis in de Sint-Godelievekerk, 2020. Na de viering mochten alle aanwezigen hun kaarsje meenemen naar huis.