Pinksteren! | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochie Onze-Lieve-Vrouw Middelares en Heilige Lodewijk - Berchem

Parochie Onze-Lieve-Vrouw Middelares en Heilige Lodewijk - Berchem

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Alle contactgegevens Parochiekalender 2025 Lief en leed delen: familienieuws We gedenken in het bijzonder Onze orgels en piano Pianiste-organist-componiste Nicole De Paepe Cd's en optredens van Nicole De Paepe Doopsel, 1ste communie, vormsel, huwelijk, verzoening Uitvaarten, ziekenzalving, communie thuis Parochiefeesten Ontmoetingscentrum Bergheem Voor mensen zorgen: Sint-Vincentius & Brody Parochieblad Pastorie & parochiesecretariaat De kerkraad KSA Striideburgh Onze kerk: beschrijving, bereikbaarheid en parochiekerkenplan Geschiedenis parochie en kerk in een notendop Onze patroonheiligen: Maria Middelares en H. Lodewijk Het grondgebied van onze parochie De parochieraad (1969-2018) Terugblik op de jubelviering 90-80 in 2016 We maken deel uit van de Pastorale Eenheid Heilige Damiaan Liturgische vieringen in de pastorale eenheid Damiaan Onze buurparochies Ter verdieping Bisdom Antwerpen
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Alle contactgegevens Parochiekalender 2025 Lief en leed delen: familienieuws We gedenken in het bijzonder Onze orgels en piano Pianiste-organist-componiste Nicole De Paepe Cd's en optredens van Nicole De Paepe Doopsel, 1ste communie, vormsel, huwelijk, verzoening Uitvaarten, ziekenzalving, communie thuis Parochiefeesten Ontmoetingscentrum Bergheem Voor mensen zorgen: Sint-Vincentius & Brody Parochieblad Pastorie & parochiesecretariaat De kerkraad KSA Striideburgh Onze kerk: beschrijving, bereikbaarheid en parochiekerkenplan Geschiedenis parochie en kerk in een notendop Onze patroonheiligen: Maria Middelares en H. Lodewijk Het grondgebied van onze parochie De parochieraad (1969-2018) Terugblik op de jubelviering 90-80 in 2016 We maken deel uit van de Pastorale Eenheid Heilige Damiaan Liturgische vieringen in de pastorale eenheid Damiaan Onze buurparochies Ter verdieping Bisdom Antwerpen

Pinksteren!

Laatste aanpassing op donderdag 20 mei 2021 - 17:21
Afdrukken

Coronaprikje voor Pinksteren

In vuur en vlam
staan de apostelen.
Ze durven nu uitkomen
voor hun overtuiging.
Gedreven zijn ze.
Bevlogen en gepassioneerd.
Vurig en geïnspireerd.
Enthousiast.
Geestdriftig.
Bezield.
De Geest werkt in hen.
Jezus is hun grote voorbeeld.
Ze kunnen over Hem
niet meer zwijgen.

In deze dagen komt 
het Licht van Betlehem
tot in onze huiskamers.
Geven we het pinkstervuur verder door?

Mia Verbanck                                       

Pinksterpreek van dominicaan Bernard De Cock

In zijn Lied van de vijftigste dag plaatst Huub Oosterhuis Pinksteren midden in de mislukking. Misschien kan je het lied eerst beluisteren voor je verder leest: https://www.youtube.com/watch?v=jvrRDLRvznk. De tekst begint met de ontstellende aanblik van de gefolterde en vermoorde Jezus. De kapotgeslagen goedheid, de geliquideerde keuze voor gerechtigheid en liefde. Idealen geplunderd. Als je het meest dierbare in je leven ziet vallen, denk je, totaal ontredderd: dit is het einde van alles. Niets heeft nog zin.

Zo kleurt de dood van een geliefde het leven zwart en uitzichtloos. Of een relatie die stuk loopt maakt alles donker. De tijd staat stil. En toch, zo merk je tot je ontsteltenis, de tijd staat niet stil, hij duurt voort. Sterker, het leven gaat verder, anderen blijven in leven. Nóg sterker, het land staat in bloei, men blijft verder feesten alsof er niets aan de hand is, de rozen over-bloeien elke vorm van dood. Wie van ons kent niet dat bevreemdende gevoel: je stelt vast dat het schone leven voor anderen gewoon doorgaat, terwijl jij zelf, platgeslagen, blijft neerliggen en niet rechtovereind komt – en dat kan lang duren: járen! Volledige lockdown in verdriet. In elk geval laat het gezegde ‘niets bij God is onmogelijk’ jou onthutst achter, want op zo’n moment van ontredderde sprakeloosheid ben jij zeker nog niet toe aan een dergelijke geloofsuitspraak.

Opdat jij zou kunnen geloven dat bij God alles mogelijk is, dat opstanding kan, ook uit de diepste kloof, moet er iets aan jou gebeuren dat van elders komt, zoals bij elke vorm van nieuw leven. Er is iets eigen en iets vreemd. Iets van mij en iets van een ander. Plantgoed heeft vruchtbare grond nodig. Een eicel heeft een zaadcel nodig, en omgekeerd. Het gaat hier om bevruchting door de Geest. Die gaat niet over jou als eenling, maar het gebeurt met ons, jij en ik en wij, nog beduusd samenzittend onder één dak, rondom één tafel. Er moet ons iets overkomen van elders, oneindigheid die in mijn menselijk project binnenvalt, zegt Levinas: windvlagen, stoten vurige adem, vlammentongen. God zelf als de hartstocht, de tegenkracht, het protest, de bemoediging, de volharding. De Geest. Ik merk plots dat ik nogal gemakkelijk het woordje ‘God’ in de mond neem. Ik heb een correctie nodig.

Ik krijg die van de Nederlandse theoloog Okke Jager. Hij heeft ooit op een humoristische manier betoogd dat God al lang genoeg ‘bestaan’ heeft. Het wordt tijd, zegt hij, dat het opperwezen zelf het onzekere voor het zekere neemt, dat God zelf wegloopt uit onze godsbeelden, uit onze gestolde gedachten, uit onze religieuze identiteiten. Dat Zij zich ook eens laat gaan. Dat Zij weer vlees en bloed wordt in ons. Maar als ons het vaste kader wordt afgepakt, en we moeten het zien te rooien met datgene wat beweegt en leeft in onszelf, dan worden wij mensen daar heel onzeker en zenuwachtig van. Nu is een kerk vol zenuwachtige en onzekere mensen – in corona-tijden voorlopig nog ondenkbaar – geen gezicht, en het wordt nog erger als ook het soort opperwezen niet past in een bepaald plechtig liturgisch theater. Het is geen gezicht als God de kerk in en uit stormt, als zij te dicht op de huid van de kerkbezoekers zit, hen doet blozen, hen met elkaar in gesprek brengt. Zowaar een heel lijfelijke aangelegenheid. En – o leuke paradox – precies in dat lijfelijke komt de Geest op de proppen. Eén en al lichamelijke beweging, dynamiek binnen een menselijke gemeenschap, toewending naar elkaar – als de wierook optrekt, zien we elkaar staan. De vaste orde kraakt. Zou God de heilige Geest daarachter steken?

Hier kom ik bij de prachtige gregoriaanse pinkstersequens ‘Veni Sancte Spiritus’. Daaruit het zinnetje: Flecte quod est rigidum. Iemand vertaalde dat ooit als: ‘Buig wat is verhard, versteend, verbeend’. In die vertaling hoor je de botten kraken. De starheid van mijn zekerheden moet verbogen worden. Ik moet soepel worden. Maar dat kan pijn doen. De angst voor die pijn doet me vluchten in het gesettelde gemak van mijn rigide opvattingen. Liever de pijn van de geestelijke sclerose dan de gevreesde pijn van het beweeglijk worden. Misschien wil de Geest – God als versoepelende kracht – helemaal niet dat ik haar benader als goddelijk. Misschien moet ik van een harde stelligheid genezen en helemaal leeg worden. Niet meer lijden aan eigen invulling van God. Dat is wellicht de leegte in zijn diepste betekenis. Namelijk een leegte waardoor ik verbonden word met de kwetsbaren en de slachtoffers naast en rondom mij en ook met al degenen die net als ik slachtoffer zijn van een hechting aan zekerheden. Zo leeg dat God zichzelf kan worden in mij, vleesgeworden liefde voor mijn naaste, geest als lijfelijke gave. Dit is mijn lichaam voor u. Concreter kan het niet. God, kom in mij. Amen.

Bron: website dominicanen

Jean-Paul Vermassen op zijn Facebookpagina op 20 mei 2021 - downloadbare pdf onder de tekst

15 graden, 70% neerslag.
Nog geen coronaversoepelingen.
Horeca nog steeds maar half open.
Zo kondigt Pinksteren zich bij ons aan dit jaar.
Op vele andere plekken in de wereld is het vuur van de vuurwapens
sterker dan de verenigende pinkstervlammen.

Je voelt het getemperd gemoed bij de mensen.
Overal is er de moeheid van de slepende coronatijd.
Het uitkijken naar de zomer blijft ingehouden.
De toekomst is wereldwijd met onzekerheid doortrokken.

Pinksteren vieren in 2021?
Nee, het zal niet uitbundig en met gezellige feestelijkheden gebeuren.
Een stil Pinksteren zal het worden.

Misschien was het die eerste keer ook wel ‘een stil Pinksteren’?
Was het eerste Pinksteren niet rechtstreeks gelinkt aan Goede Vrijdag?
De achtergrond van Pinksteren was de gruwelijke dood van Jezus, de leegte en het gemis.

Pinksteren is wezenlijk eerst een stil, innerlijk gebeuren.
Het heeft niet meteen vandoen met fantastische succesverhalen.
Het heeft niet direct te maken met grote organisatie en machtige structuren.
Het is eerder een kwestie van veerkracht en geestelijke stuwing.
Het begint met een gevoel van doorbraak van nieuw uitzicht en nieuwe energie,
met een ervaring van onverwoestbaarheid en onblusbare gedrevenheid.
Daarna gaat het ook uitwaarts verder. Mensen aanspreken en uitnodigen.
Samenkomen en uitwisselen van ervaringen en inspiratie.
Op weg gaan, andere wegen banen, nieuwe initiatieven nemen.
Misschien is het voor ons dit jaar zoals die eerste keer.
Er zijn nieuwe keuzes nodig in samenleving en wereld.
Er is een heel nieuwe fase in christendom en kerk(en) begonnen.
Er zal aanvaarding, moed en nieuwe creativiteit vereist zijn.
Het uur van innerlijk vuur is aangebroken.
Wie de confronterende lockdowntijd tot een stille retraite maakte,
die is opgeladen met andere inzichten en nieuwe vitaliteit.
Wie goed in de spiegel van corona - van onze tijd - heeft gekeken,
weet voor welke missie we staan.
Laten we ons openen voor het Pinksteren in de diepte:
een stil en tegelijk onweerstaanbaar Pinksteren.

Downloadbare pdf

Een tekst van Huub Oosterhuis op een folder van YOT in Brugge - downloadbare pdf onder de foto

Scan_20210519.jpg

Pinksteren Huub Oosterhuis

downloaden als pdf

Vertrouwen: de smalle brug naar de toekomst - een pinksterbeschouwing van Marinus Van den Berg

Lees de tekst op de website van de Bezieling

De beschouwing eindigt met dit pinkstergebed

Versoepel wat verstard is geraakt
Verruim onze geest
Schep  ruimte voor vernieuwend denken.

Versoepel ons met Uw Geest
Uw Geest die verbindt
Uw Geest die niet afschrijft
Uw Geest die toekomst ziet.

Versoepel onze geest
Als de dagen ons vervelden
Als het leven saai en klein is
Als we uitzien naar versoepeling.

Versoepel ons met Uw Geest
Uw Geest die veerkracht geeft
en vreugde brengt
Uw Geest die ons opzoekt
Uw Geest die in ons wil  doorbreken.

Vijftigdagentijd: onderweg van Pasen naar Pinksteren 2021

Een pagina vol materiaal op de website van het bisdom Antwerpen

Lees meer

Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie
De pijn van de slachtoffers van milieurampen
readmore

Gebedsintentie paus september 2024: voor de schreeuw van de aarde

icon-icon-inspiratie
gebedsintentie paus augustus 2024: politieke leiders
readmore

Gebedsintentie paus augustus 2024: voor politieke leiders

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook