Broederlijk Delen 60 jaar | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Parochie H. Damiaan Erpe-Mere

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • H. Damiaanparochie Erpe-Mere Onze 8 kerkplekken:
      Aaigem - Sint-NiklaasBambrugge - Sint-Martinus Burst - Sint-Martinus Erondegem - Sint-Pietersbanden Erpe - Sint-Martinus Mere - Sint-BavoOttergem - Sint-Paulus' bekering Vlekkem - Sint-Lambertus
      Vieringen Doopsel Eerste Communie Vormsel Huwelijk Ziekenzalving Uitvaarten en Rouwzorg Jokri Activiteiten kerkplekken Fotoverslagen Parochieblad Kerk en Leven Parochieploeg Erpe-Mere Verenigingen en links Dekenaat Aalst
BD

Broederlijk Delen 60 jaar

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 24 februari 2021 - 17:42
Afdrukken

GEEN COLLECTES IN KERKEN VOOR BROEDERLIJK DELEN. WAT DAN WEL?

Voor het tweede jaar kan de grootste Vlaamse kerkelijke actie ‘Broederlijk Delen’ haar programma niet uitrollen. Een vastentijd zonder vieringen, zonder samenkomsten doet deze solidariteitswerking hinken.  Nu er geen collectes, geen ontbijtpakketten, geen sobere maaltijd, geen eerlijk ontbijt, geen ‘1 euro/dag-actie’ mogelijk is … wat kunnen we wel doen? 

Ik stel voor dat we samen, in deze vastentijd, 1 euro/dag opzij leggen. Tenminste aan hen die het financieel breed genoeg hebben (de meesten van ons dus).  Sommigen zullen in staat zijn tot meer dan een veelvoud  daarvan te delen!  Als we dat samen doen, breed dragen, moet het ons lukken als gemeenschap ons steentje bij te dragen.  Op het einde van de rit kan je dit bedrag overschrijven op de rekening van Broederlijk Delen. Eén euro/ dag opzij leggen zullen we amper voelen.

De voorbije jaren kennen de overschrijvingen een groeiend succes!! . Dan wordt het delen meer dan een aalmoes, meer dan symbolisch geven! Dit jaar werken we niet met het gebruikelijke kerkpleknummer. We tonen onze solidariteit als één gemeenschap van de  H. Damiaanparochie Erpe-Mere.  Gedurende de vasten zal dit bericht blijven verschijnen met  het rek. nr. van Broederlijk Delen. Als we één euro/dag solidair zijn hebben we minstens 40 euro.  Dit geeft recht (maar daarvoor doe je het natuurlijk niet) op een fiscaal (aftrekbaar) attest.  Alle beetjes helpen. Een gemeenschap die werkelijk in staat is te delen, is (een) geloofwaardig, getuigt van het evangelie, toont meer dan  mooie woorden. Delen doet goed.  Ook met het Zuiden.

Broederlijke Delen VZW
Huidevettersstraat 165
1000 Brussel

BE12 0000 0000 9292
Mededeling: +++201/1000/53628+++

Dank!! Pastoor Jan

ZESTIG JAAR BROEDERLIJK DELEN

Bijna zestig jaar.  Zo lang bestaat Broederlijk Delen al. Zestig jaar campagne voeren voor een betere wereld.  Je zou denken dat er sleet op zit maar niets is minder waar!  Broederlijk Delen is springlevend en broodnodig.  Ondanks de voortdurende coronacrisis zet de nieuwe campagne dàt in de verf.

Het thema voor de komende drie jaar? BROEDERLIJK DELEN!  Ofwel hoe wij delen als een hefboom zien naar een andere manier van samenleven.
Daarmee keren we terug naar de bron, naar de oorsprong van Broederlijk Delen.  We zetten de essentie van wat vasten is, in het centrum van ons handelen.  Met de uitdaging van de samenleving vandaag is dat meer dan nodig. 
Zestig jaar lang werken we aan een ideaal.  Een betere wereld, zonder ongelijkheid, waar iedereen mee is.  Voor ons start een betere wereld met delen en herverdelen. 

Deel jij deze actie met ons mee?
Ndeye, Alassane en Saratou uit Senegal, mamam Bienvenue uit Congo en de gemeenschappen van Herman en Maria José uit Colombia illustreren onze campagne.  Zij  zijn de mensen waarvoor we delen en herverdelen.  Een dynamische en inspirerende vastenactie!!!

BROEDERLIJK DELEN VIERT ZIJN 60STE VERJAARDAG. PAUS FRANSISCUS WENST DE ORGANISATIE EN ZIJN VRIJWILLIGERS HARTELIJK GELUK

In 1961 namen de bisschoppen van België het initiatief voor een campagne van 'vasten en delen'. Zij nodigden de katholieken uit om hun inkomen te delen met het pas onafhankelijk geworden Congo. Met dit doel stichtten zij uw organisatie en noemden haar ‘Broederlijk Delen’. Al zestig jaar organiseert en animeert in de veertigdagentijd de Broederlijk Delen-campagne. U heeft uw actieterrein uitgebreid tot landen over heel de wereld. In 1971 lanceerden de bisschoppen de actie Welzijnszorg als campagne in de advent ter ondersteuning van organisaties die strijden tegen de armoede in België zelf. Uw beide organisaties hebben als prioritair actieveld de steun aan de sociale inzet van partners zowel in het zuidelijk halfrond als in België zelf.

Ik feliciteer uw beide organisaties voor de trouw waarmee ze hun zending vervullen. Uit de grond van mijn hart dank ik al wie zich ervoor inzet als vrijwilligers, als professionelen of als weldoeners. Paus Franciscus

De uitdagingen die op u afkomen zijn toegenomen door de coronacrisis die de hele wereld treft, maar veel erger nog de armsten en al wie aan hun lot worden overgelaten. Het is daarom meer dan ooit belangrijk uw actie voort te zetten en verder uit te bouwen. Daartoe moedig ik van harte de werkgroepen van Broederlijk Delen en Welzijnszorg aan, maar ook de talrijke vrijwilligers die uw acties in de parochies en in de civiele samenleving ondersteunen. Ik moedig ook uw partners aan die dag na dag strijden tegen de onaanvaardbare armoede, en tevens ook de weldoeners die u met hun financiële bijdrage ondersteunen. Wij hebben allemaal hetzelfde objectief: bouwen aan een meer rechtvaardige en broederlijke wereld.

Ik schenk u van harte mijn apostolische zegen, samen met mijn aanmoedigingen om uw engagement op de weg naar sociale vriendschap en broederlijkheid onverdroten voort te zetten, met de genade van Christus, de barmhartige Samaritaan bij uitstek. En vergeet niet voor mij en voor de Kerk in heel de wereld te bidden.

Vanuit het Vaticaan, 11 januari 2021

 

 

 

 

Gepubliceerd door

Parochie H. Damiaan Erpe-Mere

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook