Reactie Belgische bisschoppen op de Congregatie voor geloofsleer | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Parochie H. Damiaan Erpe-Mere

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • H. Damiaanparochie Erpe-Mere Onze 8 kerkplekken:
      Aaigem - Sint-NiklaasBambrugge - Sint-Martinus Burst - Sint-Martinus Erondegem - Sint-Pietersbanden Erpe - Sint-Martinus Mere - Sint-BavoOttergem - Sint-Paulus' bekering Vlekkem - Sint-Lambertus
      Vieringen Doopsel Eerste Communie Vormsel Huwelijk Ziekenzalving Uitvaarten en Rouwzorg Jokri Activiteiten kerkplekken Fotoverslagen Parochieblad Kerk en Leven Parochieploeg Erpe-Mere Verenigingen en links Dekenaat Aalst

Reactie Belgische bisschoppen op de Congregatie voor geloofsleer

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zaterdag 27 maart 2021 - 19:04
Afdrukken

REACTIE BELGISCHE BISSCHOPPEN OP ‘RESPONSUM’ VATICAAN

In tempore non suspecto (onverdachte tijden) schreef ik vorige week een bijdrage tot de wekelijkse

“coronakroniek” onder de titel: “Aprilvis”.  De aandachtige lezer heeft ongetwijfeld mijn persoonlijke overtuiging onthouden waarin ik pleit voor een Kerk zonder uitsluiting. Ik citeer (context: argumentering waarom geen paasviering  met een te selecte groep): “Er is –wat mij betreft- geen goede kant aan. Dit voorstel verdeelt een parochiegemeenschap. Corona neemt ooit een einde, wie uitgesloten wordt vergeet dat nooit!  

Ik sluit geen deur, portaal, poort, zet geen dranghek, afrastering … voor niemand. De  Kerk waartoe ik wil behoren kan enkel ‘inclusief’ zijn,  hanteert geen numerus clausus.” Einde citaat.

Toeval wil dat de Kerk de voorbije week volop in de aandacht kwam voor iets gans anders maar – zo voel ik het aan – een uitdrukkelijke vorm van uitsluiting betekent. Je kan opperen: “Het gaat niet over uitsluiting maar over niet toelaten van de “zegening van menselijke relaties van hetzelfde geslacht”. Stricto senso heb je gelijk, toch verraadt dit zgn. ‘responsum’  een niet mis te verstaan vooroordeel. De bisschop van Antwerpen, Mgr. Bonny, reageerde heel betrokken, ontgoocheld …  furieus!  Met zijn standpunt mag hij zijn kardinaalshoed voorgoed vergeten!  J. Hij klinkt verstandig en genuanceerd.  Het is geen pleidooi voor promiscuïteit  (hoe zou het?!) zoals sommigen zeggen.  Integendeel!  Het klinkt als een pleidooi voor erkenning.  Erkenning voor wat is, waar je niet voor kiest omdat je zo bent. Als het geen keuze is, hoe kan het dan als “zondig” worden gecatalogiseerd?   Nog dezelfde dag kwamen de Belgische bisschoppen met een officieel standpunt.  Die toon klinkt algemener, milder … Toch mag je het beschouwen als een uitdrukkelijke steun voor hun collega Bonny. 

Wat ik daarover te zeggen heb?  Het getuigt van moed van een bisschop om zijn nek uit te steken, zijn verantwoordelijkheid te nemen. Eindelijk durft iemand!  Al weet ik dat niet iedereen dezelfde mening deelt blijf ik bij mijn eerder standpunt: een Kerk kan geen mensen uitsluiten, niemand!! Ook homoseksuele en lesbische mensen niet! 

Beide reacties, deze van Mgr. Bonny’s in de Standaard  en deze van de  Belgisch episcopaat, laat ik integraal verschijnen. Het mag jullie, als christenen doen nadenken, helpen een gewetensvol standpunt in te nemen. Krijgt dit verder een staartje?  Ik mag het hopen!

Pastoor Jan

 

Mgr. Bonny - Uit De Standaard:

"Ik voel plaatsvervangende schaamte voor mijn Kerk"

Johan Bonny  (De Standaard, 17 maart 2021) Homoseksuele relaties kunnen nog altijd niet worden gezegend. Johan Bonny voelt mee met gelovige homoparen die teleurgesteld zijn. In oktober 2015 nam ik deel aan de synode over het huwelijk en het gezin, als vertegenwoordiger van de Belgische bisschoppen. Ik luisterde naar bisschoppen in het auditorium en in de wandelgangen, hoorde alle toespraken, nam deel aan de groepsgesprekken en aan de redactie van amendementen voor de eindtekst.

Deze week antwoordde de Congregatie voor de Geloofsleer negatief op de vraag of priesters verbintenissen tussen personen van hetzelfde geslacht mogen zegenen(DS 16 maart). Hoe ik me voel na het ‘responsum’? Slecht. Ik voel plaatsvervangende schaamte voor mijn Kerk, zoals minister Hilde Crevits (CD&V) op Twitter zei. En ik voel vooral intellectueel en moreel onbegrip. Ik wil mij verontschuldigen tegenover allen voor wie dit responsum pijnlijk en onbegrijpelijk is: gelovige en katholiek geëngageerde homoparen, ouders en grootouders van homoparen en hun kinderen, pastorale medewerkers en begeleiders van homoparen. Hun pijn om de Kerk is vandaag de mijne.

Het voorliggende responsum mist de pastorale zorg, de wetenschappelijke onderbouw, de theologische nuance en de ethische zorgvuldigheid die aanwezig waren onder de synodevaders die toen de eindconclusies hebben goedgekeurd. Hier is een andere procedure van besluitvorming en beleidsbepaling aan het werk. Als voorbeeld wil ik slechts drie onderdelen vermelden. Vooreerst de paragraaf die zegt dat er in Gods plan in de verste verte geen gelijkenis of zelfs maar een analogie mogelijk is tussen het hetero- en het homohuwelijk. Zelf ken ik homoparen, burgerlijk gehuwd, met kinderen, die een warm en stabiel gezin vormen, en bovendien actief deelnemen aan het parochiale leven. Enkelen van hen zijn voltijds actief als pastoraal of kerkelijk medewerker. Ik ben hen bijzonder erkentelijk. Wie heeft er belang bij om te ontkennen dat hier geen gelijkenis of analogie met het heterohuwelijk mogelijk is? Op de synode is de feitelijke onwaarheid van die stelling herhaaldelijk aangehaald.

Vervolgens het begrip ‘zonde’. De laatste paragrafen halen het zwaarste morele geschut boven. De logica is duidelijk: God kan geen zonde goedkeuren; homoparen leven samen in zonde; dus kan de Kerk hun relatie niet zegenen. Dat is juist de taal die de synodevaders níét wilden gebruiken, zowel in dit als in andere dossiers onder de titel ‘irreguliere’ situaties. Dat is niet de taal van Amoris laetitia, de pauselijke zendbrief uit 2016.

‘Zonde’ is een van de moeilijkste theologische en morele categorieën om te definiëren, en dus een van de laatste om te kleven op personen en op hun manier van samenleven. En al zeker niet op algemene categorieën van personen. Wat mensen willen en kunnen, op dit eigenste moment van hun leven, met de beste bedoelingen die ze hebben voor zichzelf en voor anderen, oog in oog met de God die zij liefhebben en die hen liefheeft, is geen eenvoudig raadseltje. Trouwens, zo simpel is de klassieke katholieke moraaltheologie nooit met deze vragen omgegaan. O tempora, o mores!

Ten slotte het begrip ‘liturgie’. Dat beschaamt me als bisschop en theoloog nog meer. Homoparen zijn onwaardig om aan een liturgisch gebed over hun relatie deel te nemen, of een liturgische zegen over hun relatie te ontvangen. Uit welke ideologische achterkamers komt die uitspraak over de ‘waarheid van de liturgische ritus’?

Ook dat was duidelijk niet de dynamiek van de synode. Herhaaldelijk werd er gesproken over passende rituelen en gebaren om ook homoparen te integreren, zelfs in het liturgische domein. Uiteraard met respect voor het theologische en pastorale onderscheid tussen een sacramenteel huwelijk en de zegening van een relatie. De meerderheid van de synodevaders koos niet voor een liturgische zwart-witbenadering of voor een-alles-of-nietsmodel. Integendeel, de synode gaf juist impulsen om wijselijk te zoeken naar tussenvormen, die recht doen zowel aan de eigenheid van deze personen als aan de eigenheid van hun relatie.

Liturgie is de liturgie van Gods volk en tot dat volk behoren ook de bedoelde homoparen. Bovendien klinkt het weinig respectvol om de vraag naar een mogelijke zegening van homoparen te benaderen vanuit de zogeheten ‘sacramentalia’ of de ‘Orde van dienst voor Zegeningen’, waar ook de zegening van dieren, auto’s en gebouwen voorzien is. Een respectvolle benadering van het homohuwelijk kan alleen plaatsvinden in de bredere context van de ‘Orde van dienst voor het huwelijk’, als een eventuele variante op het thema huwelijk en gezinsleven, met een eerlijke erkenning van zowel de feitelijke gelijkenissen als verschillen. God is met zijn zegen over mensen nooit gierig of belerend geweest. Hij is onze Vader. Dat was de theologische en morele mindset van de meeste synodevaders.

Kortom: in het voorliggende responsum vind ik de inhoudelijke krachtlijnen – zoals ik die heb ervaren – van de bisschoppensynode van 2015 over het huwelijk en het gezin niet terug. Dat is jammer voor gelovige homoparen, hun families en vrienden. Zij voelen zich door de Kerk niet rechtvaardig en niet naar waarheid behandeld. De reactie komt al op gang.

Het is ook jammer voor de Kerk. Dit responsum is geen voorbeeld van hoe we samen een weg kunnen afleggen. Het document ondermijnt de geloofwaardigheid van zowel de ‘synodale weg’ waarvoor paus Franciscus pleit, als van het aangekondigde werkjaar met Amoris laetitia. Wil de echte synode opstaan?

 

Een officiële brief van de Belgische bisschoppen:

De Belgische bisschoppen hebben kennis genomen van het ‘responsum’ van 15 maart 2021 waarmee de Congregatie voor de Geloofsleer herhaalt dat de zegening van de leefgemeenschap van ‘personen van hetzelfde geslacht’ niet mogelijk is. Zij beseffen dat dit bij vele homoseksuele gelovigen, hun ouders en grootouders, hun familie en vrienden bijzonder pijnlijk overkomt.

Sinds jaren werkt de katholieke kerkgemeenschap van ons land in al haar geledingen (bisschoppen, priesters en pastorale medewerkers, theologen, wetenschappers, politici en maatschappelijk werkers), samen met andere maatschappelijke actoren, aan een klimaat van respect, erkenning en integratie. Velen van hen zijn bovendien geëngageerd in een kerkelijk verband of een christelijke instelling.

De bisschoppen moedigen hun medewerkers aan om deze weg te blijven volgen. Ze voelen zich daarbij gesteund door de exhortatie Amoris Laetitia, De vreugde van de liefde, die paus Franciscus schreef na de bisschoppensynode van 2015: onderscheiden, begeleiden en integreren; dat blijven voor de bisschoppen de belangrijkste sleutelwoorden.  

Persdienst van de Bisschoppenconferentie

17 maart 2021

 

 

Gepubliceerd door

Parochie H. Damiaan Erpe-Mere

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie
De pijn van de slachtoffers van milieurampen
readmore

Gebedsintentie paus september 2024: voor de schreeuw van de aarde

icon-icon-inspiratie
gebedsintentie paus augustus 2024: politieke leiders
readmore

Gebedsintentie paus augustus 2024: voor politieke leiders

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook