De vastentijd is een tijd van grote soberheid voor de christenen. Reeds in de liturgie komt deze soberheid tot uiting: er staan geen bloemen op het altaar en het Gloria wordt niet gezongen, evenals het alleluja. Deze soberheid helpt de christen om het proces van bekering naar God toe, aan te vatten. Het is alsof we naar de woestijn gaan om onze innerlijke ruimte te ontdekken. Het opleggen van de as bij de aanvang van de vastentijd duidt het begin aan van deze 40 dagentijd, van meditatie en het vaste voornemen dat we maken, voor onze terugkeer naar de Heer. De as wordt dikwijls in verband gebracht met stof. De as symboliseert dus de zonde en de kwetsbaarheid van de mens. Het hart van de zondaar is vergelijkbaar met as. (Jes 44.20 noemt afgoderij " een liefhebber van as"). Het is daarom dat het loon van de zonde alleen maar as kan zijn. (Ez 28,18: de hoogmoedigen zullen op aarde, tot stof worden herleid; Mt 3, 3,21: De bozen zullen vertrappeld worden als as, door de rechtvaardigen. Zich met as bedekken, betekent dus een openbare biecht en de erkenning van de eigen broosheid, door de barmhartigheid van God aan te roepen.
Tijdens de vastentijd is het vasten, de oefening bij uitstek die ons toelaat om de essentiële waarden in het mensenleven, een plaats te geven.
In een tijd waarin we overmatig consumeren en we overspoeld worden met informatie, indrukken en een haast voortdurende communicatie, is het moeilijk om een innerlijk vrije ruimte te behouden. Veel christenen vasten op een of andere manier, in de loop van deze periode: ze willen zich minder aan luxe overgeven in hun dagdagelijks bestaan of houden er geheel mee op om vlees te gebruiken en alcohol. Tegenwoordig zijn er ook mensen die het gebruik van sociale media, internet en videospelletjes aan banden willen leggen.
De vasten is een soort opleiding, een spirituele oefening, een methode om ons geestelijk een beetje onder druk te zetten opdat we zo, onze zoektocht naar spirituele verdieping zouden verhogen. Dus langs de ene kant handelt het om wilskracht, maar aan de andere kant en nog belangrijker zelfs, gaat het om engagement, om onderzoek.
De vasten is bestemd om ons open te stellen en om ons kwetsbaar te maken - kwetsbaar voor onszelf en voor God, zodat hij ons kan veranderen en omvormen tot een beter persoon dan voorheen. De vastentijd is een periode van geestelijke reiniging, een omvorming, in dewelke God ons helpt om innerlijke spinnenwebben weg te vegen, om stof en afval in ons hart en onze ziel uit te wissen en een nieuwe start te nemen. We verkrijgen een tweede, derde, vierde, tiende, honderdste, duizendste, zelfs miljoenste kans. Het is belangrijk om zich te herinneren dat deze vastentijd niet eindigt in de 5 weken die komen. In ons dagelijks leven ervaren we ook moeilijkheden op persoonlijk vlak, op emotioneel en financieel vlak, in relatie met een dierbaar iemand, met een familielid of kennis, waarbij we op elk moment ons persoonlijk vastenmoment beleven.
Pater Guillaume