In de Gentse regio bestaat er sinds jaren reeds een werkgroep die de verschillende levensbeschouwingen bij elkaar brengt. Maandelijks komen afgevaardigden uit de verschillende geledingen samen. Uitgangspunt is elkaar beter te leren kennen en zo respect te laten groeien voor de pluraliteit die steeds meer een realiteit is in de samenleving van vandaag. Zoeken naar overeenkomsten en samen activiteiten dragen de van algemeen belang zijn is het constructieve gevolg van deze vormen van samenwerken.
Op zondag 18 maart kwam bij wijze van spreken in het verlengde van de werkgroep het initiatief “hier brandt de lamp” vanuit de stadsdienst tot stand. Verschillende Godsdiensten en levensovertuigingen stelden zich in de aula van de universiteit voor. Door middel van sprekers die een getuigenis gaven vanuit hun levensovertuiging. Wat hen ertoe inspireerde om zich te engageren, bewuste keuzes te maken en de visie op hun levensovertuiging. Verscheidenheid in een waaier van persoonlijk kijken en beleven van hun eigen leven en dat van de samenleving.
Voor de rooms-katholieke kerk gaf Joris Van Ael, icoonschilder, een getuigenis over zijn gelovig christen zijn. Andere getuigen kwamen ook aan het woord o.m. vanuit de orthodoxe, de boedhistische, de islamitische en de humanistische levensbeshouwing, telkens mensen vanuit de sociale, culturele of filosofische sector.
Er was mogelijkheid om in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van de gemeenschappen, mogelijkheid om een bredere kijk te krijgen over het eigene heen. Mogelijkheid ook om het eigene uit te diepen en het “andere” te respecteren. De opkomst die hoger was dan te verwachten geeft aan dat er een reële behoefte is om elkaar beter te leren kennen. Het is een weg om vooroordelen en onnodige angsten te neutraliseren en zo vrede te bewerken.
Elke levensbeschouwing had ook een stand in de aula. Ook aan de standen waren er diverse gesprekken.
Voor ons als christenen is het onze opdracht om naar onze naaste toe te gaan en hem in respect te begroeten, want zij zijn onze broeders. Het eigene te verdiepen en de andersdenkende of andersgelovige te ondersteunen en te bemoedigen. Pluraliteit en verbondenheid was dan ook de insteek die werd gehanteerd door de vertegenwoordigers van de Stad Gent.
We houden de lamp brandend voor (hopelijk!) een volgende uitgaven van deze dag, zodat zij die niet in de mogelijkheid waren aanwezig te zijn vooralsnog een kans krijgen…