Kerkelijke uitvaart
Er is in onze samenleving grote verscheidenheid gegroeid in de manier waarop mensen afscheid nemen van een overledene. Er spreidt zich een waaier van rituelen, gebruiken en zinzoekende teksten uit over de crematoria en funeraria, de begraafplaatsen en strooiweiden. Als christelijke gemeenschap willen we hierin onze positie bepalen met een eigen aanbod. Dit wordt gekenmerkt door een drietal karakteristieken. Wij kiezen, in de eerste plaats, voor een 'gelovige' viering van het laatste afscheid. Dit wil zeggen: we houden niet alleen een gedachtenis voor de overledene maar we bidden tot God en we gedenken Christus. We leven mee met de droefheid van de nabestaanden maar “niet als mensen die geen hoop bezitten''. We brengen het evangelie ter sprake en het geloof in verrijzenis.
Ten tweede: het gaat bij ons om een 'kerkelijke' uitvaart. Dit wil zeggen: het wordt niet louter professioneel afgehandeld door een begrafenisondernemer en de voorganger in de plechtigheid. De gemeenschap, vertegenwoordigd door een equipe van medewerkers, neemt afscheid van een van haar leden.
Een kerkelijke uitvaart kan twee vormen hebben: uitvaart in het kader van een eucharistieviering of een uitvaart in het kader van een woord- en gebedsdienst.
In het eerste geval ben je aangewezen op een priester en volg je de ritus van de klassieke eucharistieviering.
Een woord- en gebedsdienst kan voorgegaan worden door een priester, maar evenzeer door een gebedsleid(st)er. In de opbouw van deze viering is iets meer vrijheid mogelijk.
Tijdstip kerkelijke uitvaart
Een kerkelijke uitvaart kan plaatsvinden in principe elke voormiddag, behalve op zon- en feestdagen.
Op zaterdag kan het om 10u of 11u30.
Op weekdagen is een ander aanvangsuur mogelijk. Let op: in de kerk van Oostakker is er een uitzondering op donderdag: dan kan het niet eerder dan 10u30 omwille van een vroege dienst in die kerk elke donderdag.
Kerkelijke uitvaart aanvragen
U geeft te kennen aan de begrafenisondernemer of u een kerkelijke uitvaart wenst. Hij contacteert de parochie. De parochie zorgt ervoor dat een voorganger de familie contacteert om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek. In de eerste plaats is deze ontmoeting bedoeld als blijk van medeleven en steun in moeilijke ogenblikken van pijn en afscheid. In dit gesprek komt de uitvaart aan bod en eventueel enkele mooie herinneringen van de overledene die in de uitvaart ter sprake kunnen komen.
Alleen de afspraken voor de kerkelijke viering dienen met de pastoor of gebedsleid(st)er te gebeuren. Alle andere formaliteiten worden best via de begrafenisondernemer geregeld.
Meer info over kerkelijke uitvaarten lees je hier.