Achtergrond, prikjes en meditatie bij De Goede Week | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochie Onze-Lieve-Vrouw Middelares en Heilige Lodewijk - Berchem

Parochie Onze-Lieve-Vrouw Middelares en Heilige Lodewijk - Berchem

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Alle contactgegevens Parochiekalender 2025 Lief en leed delen: familienieuws We gedenken in het bijzonder Onze orgels en piano Pianiste-organist-componiste Nicole De Paepe Cd's en optredens van Nicole De Paepe Doopsel, 1ste communie, vormsel, huwelijk, verzoening Uitvaarten, ziekenzalving, communie thuis Parochiefeesten Ontmoetingscentrum Bergheem Voor mensen zorgen: Sint-Vincentius & Brody Parochieblad Pastorie & parochiesecretariaat De kerkraad KSA Striideburgh Onze kerk: beschrijving, bereikbaarheid en parochiekerkenplan Geschiedenis parochie en kerk in een notendop Onze patroonheiligen: Maria Middelares en H. Lodewijk Het grondgebied van onze parochie De parochieraad (1969-2018) Terugblik op de jubelviering 90-80 in 2016 We maken deel uit van de Pastorale Eenheid Heilige Damiaan Liturgische vieringen in de pastorale eenheid Damiaan Onze buurparochies Ter verdieping Bisdom Antwerpen
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Alle contactgegevens Parochiekalender 2025 Lief en leed delen: familienieuws We gedenken in het bijzonder Onze orgels en piano Pianiste-organist-componiste Nicole De Paepe Cd's en optredens van Nicole De Paepe Doopsel, 1ste communie, vormsel, huwelijk, verzoening Uitvaarten, ziekenzalving, communie thuis Parochiefeesten Ontmoetingscentrum Bergheem Voor mensen zorgen: Sint-Vincentius & Brody Parochieblad Pastorie & parochiesecretariaat De kerkraad KSA Striideburgh Onze kerk: beschrijving, bereikbaarheid en parochiekerkenplan Geschiedenis parochie en kerk in een notendop Onze patroonheiligen: Maria Middelares en H. Lodewijk Het grondgebied van onze parochie De parochieraad (1969-2018) Terugblik op de jubelviering 90-80 in 2016 We maken deel uit van de Pastorale Eenheid Heilige Damiaan Liturgische vieringen in de pastorale eenheid Damiaan Onze buurparochies Ter verdieping Bisdom Antwerpen

Achtergrond, prikjes en meditatie bij De Goede Week

Laatste aanpassing op dinsdag 26 maart 2024 - 16:37
Afdrukken
verschijnt in het parochieblad in OLV Middelares

zondag 24 maart, Palmzondag

De laatste zondag voor Pasen heet Palmpasen of 'Palmzondag'. Het is de eerste dag van de Goede Week. Zeven dagen lang herdenken christenen dan de laatste week uit het leven van Jezus en bereiden ze zich voor op Pasen.
Op Palmzondag vieren christenen de intocht van Jezus in Jeruzalem. Hij reed op een ezel de stad in en de mensen wuifden hem juichend toe met palmtakken. In de katholieke kerk krijg je daarom tegenwoordig op deze dag 'palmtakjes' mee.

In de middeleeuwen trok men op Palmzondag in processie door de stad, waarbij een afbeelding van Jezus op de ezel werd meegevoerd. Na de Reformatie werd dat gebruik in de Noordelijke Nederlanden verboden, maar in het zuiden en het aangrenzende Duitsland bleef de traditie bestaan.

Sinds 1997 gaat er op Palmzondag in Tienen opnieuw een jaarlijkse Palmezelommegang uit. Na de palmwijding om in de Sint-Germanuskerk, trekt de processie door de binnenstad van Tienen. Het beeld van de zegenende Christus wordt hierbij omringd door twaalf apostelen en is vergezeld door de zonepastoor, de koster, de misdienaarsgroep, kinderen met palmtakken, de Koninklijke Harmonie Sint-Genoveva van Oplinter, het stadsbestuur en de kerkfabriek en vele gelovigen. De apostelen dragen een mooi rood gewaad. Ieder jaar trekt de ommegang door enkele straten van het oude stadscentrum van Tienen.
Het houten beeld werd ook in 1997 vervaardigd door beeldhouwer Frans Vandegaer. Pastoor Karel Loodts zegt in 2023: “Onze bedoeling met deze ommegang is dubbel. Wij willen zoveel mogelijk mensen biddend op weg zetten naar Pasen. Maar dit is ook een getuigenistocht. We willen tonen dat er voor ons, christenen, een speciale week volgt, de Goede of Heilige Week, waarin wij de gebeurtenissen rond de laatste levensdagen van Jezus van Nazareth gedenken en vieren. Dit zijn gebeurtenissen die ons niet loslaten en die te maken hebben met de kern van ons geloof: we zijn op weg naar Pasen.”

Op sommige plaatsen houden kinderen een optocht met palmpasenstokken. Een palmpasenstok heeft de vorm van een kruis als verwijzing naar de kruisiging van Christus op Goede Vrijdag. De stokken zijn versierd met groene takken, slingers en snoep. Boven op de stok zit een haantje van brood. Dat verwijst naar de apostel Petrus. Terwijl Jezus gevangen zat, loog Petrus door maar liefst drie keer te zeggen dat hij Jezus niet kende. Toen kraaide er een haan, zoals Jezus hem had voorspeld. Petrus kreeg onmiddellijk spijt.
De palmpaasstok lijkt wel een beetje op een boom en herinnert aan de nieuwe lente.

De liturgie begint deze zondag achteraan in de kerk. Eerst komt de lezing van de blijde intocht in Jeruzalem en worden palmtakjes gewijd. In processie gaan we dan naar voor.
Als evangelie horen we het hele lijdensverhaal of passieverhaal van Jezus. Dit jaar in de versie van Marcus.

Op Palmzondag 24 maart, is er een tweede extra collecte voor Broederlijk Delen.

Mia Verbanck en Jozefa Vangoidsenhoven, teamleden liturgie en gebed in OLV Middelares, Berchem

palm © Mia Verbanck
Palmezelommegang in Tienen. Het houten beeld werd ook in 1997 vervaardigd door beeldhouwer Frans Vandegaer. © Mia Verbanck
detail van het beeld © Mia Verbanck
Palmezelommegang in Tienen © fotograaf onbekend
palmpasenstok © fotograaf onbekend
Vorige Volgende

Prikje van de PE Damiaan bij Palmzondag 24 maart 2024

Zijn opgang naar Jeruzalem

Op gejuich en
met palmtaken in de hand
onthalen ze Hem
als Hij Jeruzalem
binnenrijdt op een ezel.
De Koning van de Liefde.

Maar al snel slaat het verhaal om.
Judas verraadt Hem.
In de Hof van Olijven
vallen de apostelen in slaap.
Hij wordt opgepakt, ondervraagd,
gefolterd,
verraden door Petrus
en tenslotte terechtgesteld.

Na de kruisdood
wikkelt Jozef van Arimatea
het lichaam in linnen,
legt het in een rotsgraf
en rolt er een steen voor.

Dat hele lijdensverhaal horen we
op Palmzondag voorlezen.
Later die week zoomen we in
op speciale momenten.

Heden hosanna,
morgen kruisig Hem!

Mia Verbanck

Meditatie in beeld en woord - in het parochieblad van OLV MIddelares, Berchem

F0078s12 bis.jpg

Een ezel ben ik ... © Mia Verbanck

Palmzondag

Een ezel ben ik en zal ik altijd blijven, maar
wat vanmorgen gebeurde, zal ik niet gauw vergeten:
een heel zachte en lieve man heb ik gedragen naar
de stad die hem ontving vol vreugde.

Er werd geroepen: “Hosanna, Hij komt in de naam
van de Allerhoogste, Hij zal zijn volk bevrijden”.
Er werden klederen op de weg uitgespreid en palmen.
Zelfs kinderen juichten en riepen Hem toe.

Nu is weer alles stil en ik voel dat er drama’s
zullen volgen, want zoiets kan toch niet!
Hij is geen koning als al die andere koningen;
Hij heeft geen leger en geen macht!

Je zult het zien: heel gauw komt nu een zwarte nacht,
al zijn er nog de palmen die de straten sieren.
Een ezel ben ik, maar dit weet ik zeker:
heel gauw gaan wij nu Pasen vieren.

Adeleyd, schuilnaam van zuster Rosa Olaerts, 17 april 2011

De Goede Week

F0078u13.jpg

kunstenaar onbekend

De Goede Week telt de zeven dagen van Palmzondag tot en met Stille Zaterdag. De Goede Week staat in het teken van het lijden en sterven van Jezus Christus, en eindigt tijdens de paaswake.

Op Witte Donderdag gedenken christenen het Laatste Avondmaal van Jezus met zijn leerlingen. Daar waste Hij de voeten van de leerlingen, brak Hij het brood en deed de beker rondgaan. Voor katholieken betekent dit de instelling van het sacrament van de eucharistie. Jezus spreekt daarbij de woorden uit die in elke eucharistieviering klinken. Het tabernakel wordt volledig leeggemaakt. Daarom is ook de godslamp gedoofd. Dat zal zo blijven tot aan de paaswake. Tijdens het Gloria luiden de klokken en altaarbellen nog even op volle kracht. Daarna blijven ze, net als het orgel, stil tot Pasen.
Tot op Goede Vrijdag worden na de mis alle kruisbeelden uit het kerkgebouw verwijderd of bedekt.
De naam Witte Donderdag komt van het gebruik om het kruisbeeld in de kerk met een wit kleed te bedekken.

Op Goede Vrijdag gedenken christenen de kruisdood van Jezus. De evangelies en de liturgie vertellen over de veroordeling van Jezus, zijn marteling, zijn weg naar Golgotha met het kruis op zijn schouders, zijn kruisiging, zijn laatste woorden aan het kruis en uiteindelijk zijn sterven. De liturgische kleur is rood. Om 15 uur houden we in Middelares een kruisweg, gevolgd door een kruishulde.

Stille Zaterdag is een dag van rust en rouw, maar ook van gespannen afwachten. Zal het hiermee eindigen of is er hoop? De naam Stille Zaterdag verwijst naar het feit dat op die dag de klokken niet luiden tot aan de paaswake. De kerk is niet versierd, maar zo stil en leeg als het lege graf. De gedichten van de rubriek Meditatie zijn aan Stille Zaterdag gewijd.

Met Pasen gedenken en vieren christenen wereldwijd de opstanding of verrijzenis van Jezus Christus. Jezus, die gestorven is aan het kruis, is niet in de dood gebleven. Het graf is leeg, Hij is door God tot nieuw leven opgewekt. De liturgische kleur is wit, feestkleur bij uitstek.

Mia Verbanck en Jozefa Vangoidsenhoven, teamleden liturgie OLV Middelares, Berchem

kunstenaar onbekend

Prikje van de PE Damiaan bij zondag 31 maart 2024            40 + 50 = 90

Op Witte Donderdag herdenken we
het Laatste Avondmaal.
Als een slaaf wast Jezus
de voeten van zijn leerlingen,
dienstbaar als Hij was.
De laatste woorden
die Hij aan tafel sprak,
klinken in elke eucharistie bij de consecratie.

Goede Vrijdag ziet rood van het bloed.
We gaan samen met Hem
de weg van lijden en dood
naar Golgotha.
Het is volbracht.
We brengen ook hulde aan het kruis.

Stille Zaterdag is leeg en doods,
getekend door verdriet en rouw.
Geen bloemen of kaarsen,
geen klokken of altaardwaal ...

Na zonsondergang breekt alles open.
De veertigdagentijd is afgelopen. Halleluja!

Een nieuw verhaal begint, jubelend en uitbundig,
met vuur, water, licht en klokkengelui. Halleluja!

Pasen is een doortocht van dood naar leven.
Onthutste vrouwen vinden het graf leeg.
Hij is opgestaan en gaat hen voor naar Galilea,
naar het leven van alledag.

Nu begint de vijftigdagentijd. Halleluja!
Zeven weken lang vieren we Pasen.
Een louteringsproces voor de apostelen.
Zijn Hemelvaart is daarin een hoogtepunt.
En Pinksteren vormt de apotheose.
De Geest maakt een nieuw begin!

Mia Verbanck

Meditatie in woord en beeld in het parochieblad van OLV Middelares

Stille zaterdag 1

Zoals vandaag was het ook toen:
wachten in stilte op wat komen gaat,
zonder perspectief, verdoofd, verdwaasd.

Zoals toen ook vandaag:
geen licht meer zien, geen uitkomst,
enkel wachten op wat komen gaat.

We hebben toch enkel maar dit:
de roerloosheid, geen antwoord, geen kracht,
een stil doorwaken van de nacht.

Adeleyd, 11 april 2009


Stille zaterdag 2

Ingetogen ademt de stilte
omdat er zoveel droefheid is;
het leven kent nu enkel
maar gemis.

De Heer toeft in het graf
en vrouwen die Hem volgden,
zij treuren en verstommen
om wie er niet meer is.

Maar haast o¬nmerkbaar groeit de bloesem
en zet de boom in licht;
morgen is er leven
de dood zal zijn gezwicht.

Adeleyd, 15 april 2017

 

De drie Maria’s door Henry Ossawa Tanner. Van links naar rechts: Maria Magdalena, Maria de moeder van Jezus en Maria van Salomé. Ze zijn op weg naar het graf van Jezus. Fisk University Art Galleries, Nashville, Tennessee

Lees meer

Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie
De pijn van de slachtoffers van milieurampen
readmore

Gebedsintentie paus september 2024: voor de schreeuw van de aarde

icon-icon-inspiratie
gebedsintentie paus augustus 2024: politieke leiders
readmore

Gebedsintentie paus augustus 2024: voor politieke leiders

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook