zondag 24 maart, Palmzondag
De laatste zondag voor Pasen heet Palmpasen of 'Palmzondag'. Het is de eerste dag van de Goede Week. Zeven dagen lang herdenken christenen dan de laatste week uit het leven van Jezus en bereiden ze zich voor op Pasen.
Op Palmzondag vieren christenen de intocht van Jezus in Jeruzalem. Hij reed op een ezel de stad in en de mensen wuifden hem juichend toe met palmtakken. In de katholieke kerk krijg je daarom tegenwoordig op deze dag 'palmtakjes' mee.
In de middeleeuwen trok men op Palmzondag in processie door de stad, waarbij een afbeelding van Jezus op de ezel werd meegevoerd. Na de Reformatie werd dat gebruik in de Noordelijke Nederlanden verboden, maar in het zuiden en het aangrenzende Duitsland bleef de traditie bestaan.
Sinds 1997 gaat er op Palmzondag in Tienen opnieuw een jaarlijkse Palmezelommegang uit. Na de palmwijding om in de Sint-Germanuskerk, trekt de processie door de binnenstad van Tienen. Het beeld van de zegenende Christus wordt hierbij omringd door twaalf apostelen en is vergezeld door de zonepastoor, de koster, de misdienaarsgroep, kinderen met palmtakken, de Koninklijke Harmonie Sint-Genoveva van Oplinter, het stadsbestuur en de kerkfabriek en vele gelovigen. De apostelen dragen een mooi rood gewaad. Ieder jaar trekt de ommegang door enkele straten van het oude stadscentrum van Tienen.
Het houten beeld werd ook in 1997 vervaardigd door beeldhouwer Frans Vandegaer. Pastoor Karel Loodts zegt in 2023: “Onze bedoeling met deze ommegang is dubbel. Wij willen zoveel mogelijk mensen biddend op weg zetten naar Pasen. Maar dit is ook een getuigenistocht. We willen tonen dat er voor ons, christenen, een speciale week volgt, de Goede of Heilige Week, waarin wij de gebeurtenissen rond de laatste levensdagen van Jezus van Nazareth gedenken en vieren. Dit zijn gebeurtenissen die ons niet loslaten en die te maken hebben met de kern van ons geloof: we zijn op weg naar Pasen.”
Op sommige plaatsen houden kinderen een optocht met palmpasenstokken. Een palmpasenstok heeft de vorm van een kruis als verwijzing naar de kruisiging van Christus op Goede Vrijdag. De stokken zijn versierd met groene takken, slingers en snoep. Boven op de stok zit een haantje van brood. Dat verwijst naar de apostel Petrus. Terwijl Jezus gevangen zat, loog Petrus door maar liefst drie keer te zeggen dat hij Jezus niet kende. Toen kraaide er een haan, zoals Jezus hem had voorspeld. Petrus kreeg onmiddellijk spijt.
De palmpaasstok lijkt wel een beetje op een boom en herinnert aan de nieuwe lente.
De liturgie begint deze zondag achteraan in de kerk. Eerst komt de lezing van de blijde intocht in Jeruzalem en worden palmtakjes gewijd. In processie gaan we dan naar voor.
Als evangelie horen we het hele lijdensverhaal of passieverhaal van Jezus. Dit jaar in de versie van Marcus.
Op Palmzondag 24 maart, is er een tweede extra collecte voor Broederlijk Delen.
Mia Verbanck en Jozefa Vangoidsenhoven, teamleden liturgie en gebed in OLV Middelares, Berchem