Parochiesecretariaat & pastorie | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochie Onze-Lieve-Vrouw Middelares en Heilige Lodewijk - Berchem

Parochie Onze-Lieve-Vrouw Middelares en Heilige Lodewijk - Berchem

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Alle contactgegevens Parochiekalender 2025 Lief en leed delen: familienieuws We gedenken in het bijzonder Onze orgels en piano Pianiste-organist-componiste Nicole De Paepe Cd's en optredens van Nicole De Paepe Doopsel, 1ste communie, vormsel, huwelijk, verzoening Uitvaarten, ziekenzalving, communie thuis Parochiefeesten Ontmoetingscentrum Bergheem Voor mensen zorgen: Sint-Vincentius & Brody Parochieblad Pastorie & parochiesecretariaat De kerkraad KSA Striideburgh Onze kerk: beschrijving, bereikbaarheid en parochiekerkenplan Geschiedenis parochie en kerk in een notendop Onze patroonheiligen: Maria Middelares en H. Lodewijk Het grondgebied van onze parochie De parochieraad (1969-2018) Terugblik op de jubelviering 90-80 in 2016 We maken deel uit van de Pastorale Eenheid Heilige Damiaan Liturgische vieringen in de pastorale eenheid Damiaan Onze buurparochies Ter verdieping Bisdom Antwerpen
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Alle contactgegevens Parochiekalender 2025 Lief en leed delen: familienieuws We gedenken in het bijzonder Onze orgels en piano Pianiste-organist-componiste Nicole De Paepe Cd's en optredens van Nicole De Paepe Doopsel, 1ste communie, vormsel, huwelijk, verzoening Uitvaarten, ziekenzalving, communie thuis Parochiefeesten Ontmoetingscentrum Bergheem Voor mensen zorgen: Sint-Vincentius & Brody Parochieblad Pastorie & parochiesecretariaat De kerkraad KSA Striideburgh Onze kerk: beschrijving, bereikbaarheid en parochiekerkenplan Geschiedenis parochie en kerk in een notendop Onze patroonheiligen: Maria Middelares en H. Lodewijk Het grondgebied van onze parochie De parochieraad (1969-2018) Terugblik op de jubelviering 90-80 in 2016 We maken deel uit van de Pastorale Eenheid Heilige Damiaan Liturgische vieringen in de pastorale eenheid Damiaan Onze buurparochies Ter verdieping Bisdom Antwerpen

Parochiesecretariaat & pastorie

Laatste aanpassing op woensdag 18 september 2019 - 21:50
Afdrukken
Gelegen aan de Jozef Wautersstraat 27, op de hoek met de Strijdhoflaan. Beneden parochiesecretariaat en vergaderruimte.

Parochiesecretariaat

Ligging: Jozef Wautersstraat 27, op de hoek met de Strijdhoflaan = vlakbij de kerk

Men kan er terecht voor:

  • de aanvraag van een intentie,
  • de aanvraag van een attest van doopsel of vormsel,
  • een vraag om informatie.

Open op afspraak via de plaatselijke contactpersoon.

De pastorie

Geschiedenis en bestemming

De pastorie staat op een perceel grond van 272 m2, aangekocht op 15 december 1930, samen met het perceel van 224 m2 waarop later de zijingang van de kerk gebouwd is. De gemeente stemde in 1930 een toelage van BEF 200.000; in augustus van datzelfde jaar werd de bouwaanvraag ingediend en in december 1930 verkreeg men de bouwtoelating.

Op 8 januari 1931 begonnen de werken. Het pand is opgetrokken naar een ontwerp van de architecten Vincent Cols (°23/02/1890- †08/12/1968) en Jules De Roeck (°18/12/1887-†04/04/1966), het duo dat ook de plannen van de kerk tekende. (Trouwens ook de 'Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkranskerk' in Wilrijk.) De pastorie moest nl. een architecturaal geheel vormen met de kerk. Oorspronkelijk had men aan twee verdiepingen gedacht, maar uiteindelijk werd beslist om er maar één op te trekken.

De pastorie is een metertje naast de kerk gebouwd, ze staat er niet aan vast. De ingang bevindt zich aan de Jozef Wautersstraat 27. Een ijzeren hekken aan de Strijdhoflaan geeft toegang tot een smalle gang die uitmondt in de tuin. De pastoor moest evenwel niet via de straat rond om in de kerk te kunnen. Hij kon letterlijk via zijn achterdeur de toren van de kerk in.

Nog in 1931 kon toenmalig pastoor Leo Leysen (°08/05/1882-†24/01/1969; pastoor van 09/12/1926 tot 20/02/1953) die tot dan toe in de Lodewijk De Koninckstraat 11 woonde, er 'zijn blijde intrede' houden. Voortaan zou "de kerkfabriek er ook vergaderen", zeggen de notulen van die tijd.

Na hem werd het huis achtereenvolgens bewoond door de volgende pastoors:

  • Alfons Simons (°26/04/1906-†14/10/1980; pastoor 29/03/1953-31/10/1974) 
  • Herman Donckers (°11/10/1926-†1987 ; pastoor 12/01/1975-1987)
  • Hugo Verhulst (°10/05/1937; onderpastoor 18/12/1979-1987; pastoor 1987-02/09/2007).

Het parochieteam, opgericht in 1994, kent sinds zijn ontstaan zijn vaste vergaderstek op de pastorie. Ook de Werkgroep Liturgie en het Feestcomité komen er samen, tot op vandaag. De bijbelgroep kwam er bijeen tot zijn opheffing in 2008. Na "het gebed voor de wereld", de gebedsdienst van de vierde woensdag, kan je er blijven napraten.

Het parochiesecretariaat nam er op 10 januari 2000 zijn intrek. Twee maal per week  is er iemand beschikbaar. Je kan er terecht voor de aanvraag van misintenties, dopen, huwelijk en de nodige documenten.

Het raam aan de kant van de Jozef Wauterstsraat is al langer 'uithangbord' met afficheerruimte. In 2008 kwam de stad Antwerpen, dringende herstelwerken uitvoeren aan sommige ramen en rolluiken langs de kant van de Strijdhoflaan en de tuin. In het voorjaar van 2009 is achter het vernieuwde venster aan de Strijdhoflaan "een soort etalage" gemaakt die de zichtbaarheid van de parochie wil bevorderen.

Op dit ogenblik is de Kerkfabriek eigenaar van het gebouw die zo snel mogelijk renovatiewerken laat uitvoeren.

foto Mia Verbanck
foto Mia Verbanck
Vorige Volgende

Kunstwerken in de pastorie

  • Buiten op het afgeschuinde hoekpenant van de pastorie, bevindt zich een stenen beeld van een Onze-Lieve-Vrouw met Kind, een Moeder Gods.De kunstenaar is tot op heden onbekend. Het is een van de vele beelden van Maria die gevels van onze parochie sieren. (In 1951 waren het er 26, in 1962 telde men er 33.)
  • In het venster van het parochiesecretariaat zit een glasraam van de hand van Eugeen Yoors. Van buitenaf zegt het weinig. Je moet het echt langs de binnenkant gaan bekijken. Dan speelt het licht in de ramen en sta je versteld van de kleuren. Het raam is niet gesigneerd, maar in de databank van Het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE) staat het geboekstaafd als van de hand van Eugeen Yoors.
    De achtergrond van het geheel is licht geel. De figuren staan op een groen grasveld.
    In het midden zien we Maria die het Kind Jezus toont. Maria is helemaal in het blauw gekleed, teken van zuiverheid, reinheid en trouw. Haar aureool of nimbus is goudgeel. Ze houdt het kind Jezus voor zich uit, de rechterarm om zijn middel, de linkerarm onder zijn voeten. Het Kind spreidt de armen en draagt een wit kostuumpje.
    Links en rechts zie je twee knielende figuren: rechts een paus, links een koning. Dat zie je aan de hoofddeksels en de kledij.
    De paus draagt een purperen gewaad, een rode stola. Op zijn hoofd zie je een rode driekroon of tiara met witte linten, versierd met kruisjes. Hij vouwt de handen in gebed en blikt op naar het Kind.
    De koning draagt een rode kapmantel met wit bont afgezet. Op zijn hoofd een rode kroon. Hij sluit de ogen en legt de handen op zijn schouders. Beiden hebben een aureool in varianten van rood en goudgeel.
    Wat heeft de glazenier willen zeggen? Brengen de wereldlijke en religieuze macht eer aan het kind Jezus dat Maria aan de wereld toont?
    Boven de koning zie je een Christusmonogram, boven de geestelijke een wapenschild met boom en vogels. Verwijst het schild naar psalm 91, 4? Daar lees je: "Hij (God) dekt je toe met zijn vleugels, onder zijn veren mag je schuilen, als een schild staat zijn trouw om je heen."
    Het blijft gokken, we kunnen het de kunstenaar niet meer vragen.
  • Binnen in de pastorie bevindt zich een niet-gesigneerd glasraam dat De Goede Herder voorstelt. Het is ook van de hand van glazenier Eugee Yoors. Het KADOC beschikt over kartons met het ontwerp.

 

foto Mia Verbanck
foto Mia Verbanck
Vorige Volgende

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook