Op dinsdagavond 12 oktober zat de grote zaal van Bergheem goed vol met ouders van eerstecommunicanten. Ook een tiental geïnteresseerde parochianen waren afgekomen op het eerste deel van het aangekondigde programma.
Van vorig jaar weet u nog wel dat er die partners zijn bij de voorbereiding: de ouders, de school en de parochie. De ouders spelen een onvervangbare rol in de voorbereiding van hun kinderen op de eerste communie. Aan de hand van een werkboekje voor de kinderen en een bijpassende handleiding voor henzelf bereiden ze thuis met hun kinderen de ingroeivieringen voor. Een niet te onderschatten catecheseopdracht waarbij we hen stevig willen ondersteunen.
We hadden vicaris Bart Paepen, een van de architecten van de nieuwe aanpak in ons bisdom, uitgenodigd om te komen spreken over gelovig opvoeden en eucharistie vieren. In zijn eigen bezielde stijl prikkelde hij de ouders aan de hand van enkele stellingen om te reflecteren op het engagement dat ze opnemen. Eigenlijk deed hij hen nadenken over hun motivatie om te kiezen voor de eerste communie: wat is eucharistie vieren eigenlijk en hoe doe je dat? Is dat iets voor kinderen of niet?
Hij verwoordde duidelijk dat iedereen welkom is in een viering, dat het de gemeenschap is die viert – de voorganger maakt het enkel mogelijk – en dat, als de ouders erin geloven, de vonk overslaat op de kinderen. Hij deed dus niet enkel appel op de kennisoverdracht van de ouders, maar ook op hun enthousiasme.
Na de inbreng van Bart Paepen mochten mensen vragen stellen. Die waren er niet meteen in het publiek. Tijdens een pauze van twintig minuten konden de aanwezigen een drankje gaan halen aan de toog en konden ouders kort met elkaar van gedachten wisselen.
Na de pauze legde Mia Verbanck de ouders uit hoe ze tegen de eerste ingroeiviering best met hun kinderen aan de slag zouden gaan. Samen verkennen ze tegen dan het eerste deel van een viering: in kindertaal heet dit deel ‘open voor God’. Het omvat de verwelkoming, de bede om vergeving en het ‘eer aan God’. We leerden uit de ervaringen van vorig jaar en spijkerden onze handleiding stevig bij ten dienste van de ouders.
We zullen er alles aan doen opdat iedereen voluit kan meedoen in de vieringen, dat men de teksten kan meezeggen en de liederen kan meezingen. Misschien kan niet alles van de eerste keer, daarom zijn er ook ingroeivieringen om stilaan meer thuis te komen in het gebeuren dat vertrouwder en vertrouwder zal worden. Keer per keer zullen de kinderen vooraf thuis met hun ouders een deel van de eucharistieviering uitgediept hebben. De vieringen zullen daarop inspelen.
De ingroeivieringen hebben plaats op de zondagen 27 november, 15 januari, 19 februari en 26 maart. Dan zijn de kinderen en ouders te gast in onze bestaande parochiegemeenschap. Dat is ook de bedoeling! Zij hebben tijdens hun traject onze ruggensteun broodnodig. Pastoor-deken Ronald Sledsens gaat telkens voor. En we weten van vorig jaar dat die de kunst bezit om kinderen en volwassenen mee te nemen in het gebeuren.
Na elke ingroeiviering blijven ouders en kinderen een uurtje na. De kinderen zullen op 27 november enkele liederen leren. De ouders zullen in twee groepen terugblikken op het deel ‘open voor God’ (ze kunnen dan hun ervaringen met elkaar delen) en ze krijgen uitleg bij het tweede deel van een eucharistieviering, ‘het woord van God’; dat deel omvat de lezingen, de geloofsbelijdenis en de voorbede.
Ons parochiekoor is al bezig om de liederen weer op te frissen. En Jozefa en Nelly gaan vóór 27/11 al een tweetal keren in een middagpauze naar de school opdat de kinderen zeker al twee liederen zouden kennen. Een kwartiertje voor de viering oefenen we die dan ook met de ouders en de parochianen in.
De Werkgroep eerste communie
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.