Vorig jaar wijdde de parochieraad enkele avonden aan het vluchtelingenthema. Daaruit groeide de vraag om meer te weten te komen over de islam en over de kansen tot dialoog tussen christenen en moslims. Daarom nodigden we Johan Vrints uit, stafmedewerker bij ORBIT, een man die in het Midden-Oosten woonde en dag in dag uit bezig is met levensbeschouwelijke dialoog.
Hij vertrok vanuit onze eigen kennis en ervaring. Enkele quizvragen prikkelden ons geheugen: welke Europese samenlevingen waren eeuwenlang islamitisch-christelijk? Welke erfenis dragen we daar nog van mee? Welke Europees land telt vandaag de grootste islamitische minderheid? Johan hielp ons daarbij met kaarten en statistieken.
Onze samenleving kent vandaag een grote diversiteit. Dat maakt mensen bezorgd of nieuwsgierig. We moeten ons informeren. Daarom legde Johan bv. uit welke levensbeschouwingen en godsdiensten erkend zijn en wat dat inhoudt. Hij vertelde ook welke moslims we bij ons aantreffen en wat het verschil is tussen Soennieten en Sjiieten. Ook wat de moslims in ons land beweegt, waar ze hun hart inleggen: in hun familie en gezin, hun tradities en cultuur, hun geloof, hun leefomgeving en de toekomst van hun kinderen. Hij verhelderde ook uit wat hen bepaalt: de situatie in hun land van herkomst, de conflicten in het Midden-Oosten, de graad van kennis van hun eigen godsdienst ...
De zorg voor de samenleving is een gedeelde zorg: bv. het onderwijs, ethische vragen, zorg voor bejaarden. Daar liggen kansen tot dialoog.
ORBIT zelf heeft veel ervaring met initiatieven die mensen kunnen samenbrengen, zoals leesgroepen, feesten, vormingsmomenten, begeleiding van (school)groepen. ORBIT brengt al jaren de kalender Feesten met de buren uit (in 2017 Iedereen feest) en wenskaarten als kennismaking met de feestdagen van moslims, joden, hindoes, vrijzinnigen, boeddhisten, baha’i en sikhs.
Johan zit mee in de werkgroep van de ‘week van religie en levensbeschouwing Antwerpen’ die onder het motto Zingeven verbindt uitpakt met een pak initiatieven in de week van 14 tot 20 november 2016. Als je de website www.zingevenverbindt.be/ bezoekt, zal je versteld zijn hoe groot het draagvlak is van het gebeuren en wat men allemaal aanbiedt. Er liggen ook flyers van het initiatief op de ronde tafel achteraan in de kerk.
We luisterden geboeid naar zijn toelichtingen die de opstap vormden om zelf eigen ervaringen en vragen in het midden te brengen. Na de pauze stelden de toehoorders effectief heel wat vragen die Johan vlot en geanimeerd beantwoordde. Wie er niet bij kon zijn, heeft dus heel wat gemist!
De volgende bijeenkomst van de parochieraad heeft plaats op dinsdagavond 29 november. Ook dan bent u van harte welkom.
Mia Verbanck, in woord en beeld
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.