Broederlijk delen 2024 - Samen voor rechtvaardigheid | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale eenheid Anderlecht

Pastorale eenheid Anderlecht

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Vieringen in Anderlecht Vorming en spiritualiteit Catechese Zorg voor zieken Kalender Fotoreportages Artikels Kerk & Leven 2025 Artikels Kerk & Leven 2024 Artikels Kerk & Leven 2023 Artikels Kerk & Leven 2022 Artikels Kerk & Leven 2021 Artikels Kerk & Leven 2020 Links La Pastorale Francophone

Broederlijk delen 2024 - Samen voor rechtvaardigheid

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 6 maart 2024 - 13:10
Afdrukken

Broederlijk Delen 2024
Samen voor rechtvaardigheid werkt aanstekelijk!

Vastentijd en Broederlijk Delen zijn al heel wat jaren nauw met mekaar verbonden.
In het evangelie op Aswoensdag hoorden we: ‘Pas op dat jullie je gerechtigheid niet doen voor het oog van de mensen, om door hen gezien te worden.’ (Mt.6,1)
De wereld kent de ene crisis na de andere en we voelen het zelf. Maar het is ook duidelijk dat de lasten ongelijk verdeeld zijn. Het zijn vooral de armste en meest kwetsbare landen die het hardst getroffen worden, en dan hoor je vaak zeggen dat iedere poging tot verandering hopeloos is. Je zou je dus voor minder afvragen: een echt verschil maken kan dat?
‘Met Broederlijk Delen willen we samenwerken aan een wereld waarin ieder mens meetelt, een wereld zoals God hem droomt. Een rechtvaardige en duurzame wereld zonder ongelijkheid waar geen mens honger lijdt, verdrukt wordt of op de vlucht moet.
Als 25% van de mensen ervoor kiest om te delen en te herverdelen, is dat genoeg om het 100% anders te doen. Wij hier slaan de handen in elkaar om samen te werken en deel te worden van de 25%. Zo maken wij die wereld mogelijk.
Daarbij, samen werken aan rechtvaardigheid werkt aanstekelijk!’

Samen werken is ook het wat boerenfamilies in Congo, het land dat dit jaar centraal staat in de campagne, doen. Ongeveer zeventig procent van alle Congolezen leeft in rurale gebieden. Zij zijn voor hun voeding én inkomen in grote mate afhankelijk van familiale landbouw. Een familie boert op kleine stukken grond, gemiddeld een hectare groot.
Een zeer groot deel van de beschikbare landbouwgrond is echter niet in handen van de boeren. Hoe kan dit? Waarom kampen ruim 26 miljoen Congolezen met voedselonzekerheid. Grond verwerven is geen eenvoudige zaak in Congo!
Alle grond (en de ondergrond) is exclusief eigendom van de staat. Als eigenaar van de grond bepaalt de staat welke functie de grond krijgt.
Als boer heb je twee mogelijkheden om toegang tot grond te krijgen: je kan een officiële, permanente concessie bekomen via de overheid, maar dat is een duur, tijdrovend en complex proces. De andere manier is via het ongeschreven traditioneel recht van de gemeenschap waarbij de lokale autoriteit de grond toewijst, wat nooit permanent is en de boeren, zeker de vrouwen, in een kwetsbare positie plaatst.
Daarnaast is er ook nog het probleem van landroof door buitenlands multinationals en door Congolese politieke en economische elites.

De organisaties waar Broederlijk Delen mee samenwerkt proberen dit systeem aan te klagen en om te vormen. Zij versterken de boerenfamilies en plaatsen hun eisen en rechten op de politieke agenda. Dit samenwerken gebeurt op lokaal, provinciaal en nationaal vlak.
Bijvoorbeeld: op dorpsniveau verenigt een ‘boerenorganisatie’ 15 tot 25 boerengezinnen om concrete oplossingen te bedenken voor problemen, om samen te onderhandelen over toegang tot grond, om de leefomgeving van de gemeenschap te verbeteren en om agro-ecologische praktijken in te voeren zoals het planten van klimaatbestendige gewassen met hoog rendement.

De (geweldloze) strijd is nog niet ten einde. Een sterke boerenbeweging heeft steun nodig, ok vanuit het buitenland. Broederlijk Delen maakt graag deel uit van die beweging en ondersteunt en versterkt ze.
Voor deze projecten en zovele andere vraagt Broederlijk Delen onze financiële steun.
Daarom een warme oproep om de projecten te steunen met de collectes op zondag 10 maart en zondag 24 maart. Heel veel dank voor uw steun!

Pastor Chris
(Bron: achtergronddossier campagne 2024)

Broederlijk Delen 2024
Broederlijk Delen 2024
Broederlijk Delen 2024
Vorige Volgende

Gepubliceerd door

Pastorale eenheid Anderlecht

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie
De pijn van de slachtoffers van milieurampen
readmore

Gebedsintentie paus september 2024: voor de schreeuw van de aarde

icon-icon-inspiratie
gebedsintentie paus augustus 2024: politieke leiders
readmore

Gebedsintentie paus augustus 2024: voor politieke leiders

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook