‘Wat is dat voor iets’ hoor ik u denken: een hardcore activist. Ik versta het wel maar om het wat nader toe te lichten ben ik toch even bij Van Daele op internet gaan zoeken naar de betekenis ervan. Daar lezen wij:
1 hard·core (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
a verstokt, hartstochtelijk: hardcore fans / b zeer ver gaand; = extreem
2 hard·core (de; m) 1 extreem harde en snelle popmuziek
Een hardcore activist is dus iemand die zich hard voor een zaak inzet, er helemaal voor gaat. Voor Broederlijk is dit dan het engagement voor de mensen uit het Zuiden zou je kunnen zeggen. Ik laat hen zelf aan het woord vanuit hun campagnekrant.
De hardcore activist in ieder van ons
Klimaat. Armoede. Oorlog. Energie. De ene crisis is nog niet voorbij, of daar is de volgende al. Toeval? Allesbehalve. De onstilbare honger van ons economisch model drijft mens en planeet voorbij hun grenzen. De effecten laten zich overal voelen. Extreme weersomstandigheden, stijgende voedselprijzen en hoge energiekosten zijn ook bij ons dagelijkse kost geworden. Tegelijk wordt duidelijk dat de lasten ongelijk verdeeld zijn. Het zijn vooral de armste en meest kwetsbare landen die het hardst getroffen worden, hoewel zij het minst bijdragen tot het probleem.
Tijd voor actie
Er is een alsmaar grotere groep bewuste burgers die met een kritische blik naar de wereld kijkt en beseft dat het anders moet. Meer nog, we komen op straat en laten onze stem klinken. De hamvraag: hoe houden we het vol? Na alle luide protesten en gedurfde acties, is er nog maar weinig structureel veranderd. Integendeel, het slechte nieuws stapelt zich op. Ook krijgen we door een mondige groep pessimisten voortdurend te horen dat iedere poging tot verandering hopeloos is. Een druppel op een hete plaat …
De 25%-revolutie
Je zou je voor minder afvragen: een echt verschil maken, kan dat? Wij geloven van wel. Wist je dat een kwart van de bevolking volstaat om blijvende verandering in de samenleving te realiseren? Daarom roepen wij op tot de 25%-revolutie: een activistische beweging die streeft naar een duurzame wereld zonder ongelijkheid. Een beweging met delen en herverdelen als haar vreedzame strijdwapens. Een beweging die solidariteit en soberheid hoog in het vaandel draagt.
Delen en herverdelen
In een tijd waarin sneller en meer de maat aangeven, stellen wij de vraag: kan het ook met minder? Er is genoeg voor iedereen om goed te kunnen leven op een ecologische manier. Door te delen en te herverdelen, is het perfect mogelijk om het evenwicht te herstellen. We moeten niet alleen macht en welvaart herverdelen, ook de verdeling van de ecologische voetafdruk moet eerlijker.
Gezocht: hardcore activisten
Met 25% kunnen we het 100% anders doen. Klinkt goed, toch? Hoe talrijker ons aantal, hoe luider onze stem. De 25%-revolutie zoekt hardcore activisten om samen met ons het verschil te maken. Nu, misschien zou jij jezelf nooit als activist benoemen – laat staan als hardcore activist – of misschien net wél?
Hoe dan ook, je hoeft geen rebel te zijn om mee te doen met de 25%-revolutie. En geen hard verzet te plegen om een hardcore activist te zijn. De radicaliteit van ons activisme ligt elders. Wat ons verbindt, is ons geloof in rechtvaardigheid. Onze wil om impact te maken. En de bewuste stappen die we daartoe zetten, hoe groot of hoe klein die ook mogen zijn. Zo zijn we hardcore activist, elk op onze eigen manier.
Wereldwijd beweging maken
In Afrika en Latijns-Amerika, maar ook hier bij ons, tonen velen hoe het anders kan. Dat bewijzen Irma uit Guatemala, Chantal uit Rwanda en Laurent uit Burkina Faso. Ook zij maken het verschil, elk op hun eigen manier. Wat hen verbindt, is hun geloof in de collectieve kracht van de gemeenschap. Ze tonen zich solidair en laten hun stem horen. Én ze motiveren anderen om hetzelfde te doen.
Klaar voor de toekomst
Broederlijk Delen spreekt haar ambitie voor de toekomst uit en houdt daarbij vast aan de kracht van internationale solidariteit en rechtvaardigheid. In een wereld waarin er alsmaar meer onbegrip en afstand heerst, zoeken wij naar verbinding. De uitdagingen waar we vandaag voor staan, vereisen een wereldwijde samenwerking en geen terugplooien op onszelf. De komende jaren bouwen wij verder aan de 25%-revolutie als wereldwijde solidaire beweging. We voelen ons gesterkt door het immense engagement van onze vrijwilligers, partners, schenkers en sympathisanten.
En wij hier?
Broederlijk Delen rekent dus op ons. Ook wij willen hier ons steentje bijdragen. Via de twee collectes maar ook tijdens de namiddag rond Rwanda op zondagnamiddag 19 maart om 14.30u. Mensen uit onze eigen gemeenschap laten ons kennis maken met hun land van herkomst, hun cultuur en vertellen ook iets over de werking rond microkredieten van de partners van Broederlijk Delen in Rwanda. Dat belooft een boeiende, solidaire namiddag te worden. Noteer het alvast in uw agenda.
Pastor Guido
met dank aan de site van de campagne van Broederlijk Delen www.broederlijkdelen.be