BROEDERLIJK DELEN
Behandel anderen zoals je zou willen dat ze jullie behandelen. Mt 7,2 en Lc 6,31
Veel pesticiden zijn hormoonverstorend en kankerverwekkend gebleken en dus werd het gebruik ervan verboden in Europa. Nogal vanzelfsprekend, niet? We willen met z’n allen graag gezond eten en in een gezonde omgeving wonen. Maar deze pesticiden worden wel nog steeds door Europese chemische bedrijven geproduceerd en vervolgens uitgevoerd naar landen buiten de Europese Unie – vaak arme landen in het Zuiden – waar ze vrij verhandeld worden en gebruikt door nietsvermoedende boeren. Die boeren en hun gezinsleden worden ziek, hun grond wordt onvruchtbaar, koffieplanten gaan dood, het drinkwater wordt giftig …
Hoe valt deze dubbelzinnige houding van het Westen te rijmen met de ‘gouden regel’, die Jezus ons in het evangelie voorhoudt en die in alle religies en levenshoudingen terug te vinden is?
Het is vasten: een tijd van inkeer en ommekeer. Laten we terugkeren naar de essentie van ons christen zijn en ons verzetten tegen dit onrecht. Deze onrechtvaardigheid, dit misprijzen van de boeren in het Zuiden, onze broeders, onze medemensen, ook al wonen ze ver weg, mogen wij niet langer laten gebeuren. Of zijn we het ermee eens dat winst en groei van de grote chemische bedrijven boven leven en gezondheid van mensen gaan? Is de gezondheid van de ene meer waard dan die van de andere?
Wat doet Broederlijk Delen?
Alvast voor Broederlijk Delen is dit geen aanvaardbare situatie. Er moet een systeemverandering komen! En daar wordt aan gewerkt. In het Zuiden zet Broederlijk Delen via haar partnerorganisaties sterk in op agro-ecologie en op de vorming van boeren. Hier oefent ze samen met andere ngo’s druk uit op de Belgische en Europese beleidsmakers.
De Oegandese boer Patrick Mubangizi zag zijn koffieplanten afsterven, nadat hij jarenlang door de overheid gratis verdeelde pesticiden had gebruikt. Zijn gezin dreigde in armoede te vervallen. Tot hij via COSIL, een partnerorganisatie van Broederlijk Delen, training kreeg in het zelf maken van natuurlijke beschermingsmiddelen.
In Burkina Faso bestelde INADES-Formation, een partnerorganisatie van Broederlijk Delen, bij dr. Adèle Ouédraogo een onderzoek naar het onzorgvuldig gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen door boeren die, opgejaagd door de klimaatverandering, al het mogelijke proberen om hun oogst te vermeerderen, maar niet werden voorgelicht over de gevaren van synthetische pesticiden. Bioprotect, een Burkinees bedrijf, produceert sinds 2011 organische meststoffen en natuurlijke gewasbeschermers. In samenwerking met CNABio, ook een partnerorganisatie van Broederlijk Delen, biedt het boeren technische ondersteuning aan. “Volgens de filosofie van de agro-ecologische landbouw willen we de bodem versterken, en via de bodem de plant”, zegt Sylvie Bonkoungou, landbouwkundige bij Bioprotect.
Trots laat Irène Kaboré de zwarte aarde zien van het veld waarop zij met andere vrouwen groenten kweekt in de buurt van de hoofdstad Ouagadougou. Die grond zit vol leven. Ze bemesten hem met zelfgemaakte compost en ze hebben de ziekmakende synthetische pesticiden de rug toegekeerd. “Mensen komen onze groenten kopen omdat ze weten dat deze gezond zijn. Zelfs een dokter stuurt zijn patiënten naar ons.”
Maar ondertussen blijven Europese bedrijven de landen in het Zuiden overspoelen met gevaarlijke synthetische bestrijdingsmiddelen. Door samen met milieuorganisaties, vakbonden en gezondheidsorganisaties druk uit te oefenen heeft Broederlijk Delen bereikt dat België in juni 2023 de export heeft verboden van in Europa verboden pesticiden. Een mooi resultaat. Maar bedrijven kunnen nog altijd via een ander Europees land exporteren. Dus moeten nu ook die andere landen overtuigd worden om de export aan banden te leggen. De strijd tegen de machtige lobbymachine van de chemische bedrijven is hard. Daarom is het cruciaal dat wij, vanuit onze christelijke overtuiging en liefde voor de schepping en de medemens, Broederlijk Delen steunen en mee de dubbele standaard die vandaag bestaat, aanklagen.
Wat kan ik doen?
Je kunt je verder informeren door over de campagne te lezen op de website van Broederlijk Delen (broederlijkdelen.be) of in haar publicaties, die tijdens de veertigdagentijd overal in onze kerkgemeenschappen te verkrijgen zijn. Wie véél meer wil weten kan gratis het achtergronddossier downloaden. Je kunt de petitie tekenen die oproept om deze giftige export te verbieden.
Je kunt een gift doen aan Broederlijk Delen. Er is, zoals in elke veertigdagentijd, ook twee keer een collecte voor Broederlijk Delen.
Je kunt deelnemen aan een fondsenwervingsactiviteit in je kerkgemeenschap, zoals een solidariteitsmaaltijd of koffiestop.
Broederlijk Delen organiseert ook sportieve evenementen zoals Dwars door de Boerenbuiten (wandelen of fietsen), Dwars door België (fietsen), Caminando (een stukje Compostellaweg). Sponsor een deelnemend team uit je gemeenschap of vriendenkring. Of beter nog, trek je stapschoenen aan neem zelf deel!
Er zijn veel manieren om onze solidariteit met het Zuiden te betonen. Laten we hier de hele vastentijd aandacht voor hebben.
Of is een leven in Afrika dan echt minder waard dan een leven in Europa?
Hilde Baccarne