Op Pinksterzondag ontvingen 11 kinderen het sacrament van het vormsel en een aantal onder hen ontvingen ook voor het eerst Jezus in de communie. Priester Johan Dobbelaere, pastor in Koekelberg, Ganshoren, St-Agatha-Berchem, Molenbeek was onze vormheer. In de week vooraf kwam hij kennis maken met onze vormelingen Ze waren een en al aandacht naar wat hij te vertellen had. Een veelbelovende kennismaking.
Verschillende achtergronden
Op de tonen van het lied ‘Op de adem van de Geest, zoeken wij het diepe spoor’ werd de viering ingezet. Van overal waren de families van de kinderen naar onze kerk gekomen, families met roots in Rwanda, Polen, Italië, Midden-Amerika en België. Zo vormden als vierende gemeenschap een mooi beeld van wat er ook op dat eerste Pinksterfeest gebeurde in Jeruzalem. Onze plaatselijke kerkgemeenschap weerspiegelt zo de rijke diversiteit van onze gemeente en onze stad. Het is mooi om op Pinksteren zo iedereen verenigd te horen zingen en bidden.
De vormheer aan het woord
Onze vormheer vertelde aan het begin van de viering dat hij door de bisschop gezonden werd om hen te vormen. Tijdens de preek sprak hij de kinderen enthousiast toe. We geven hier een paar ideeën weer van zijn homilie. “Ontvang de Heilige Geest”. Woorden van Jezus als hij als de Verrezen Heer bij zijn leerlingen komt. Dezelfde woorden worden ook gezegd door de vormheer aan elke vormeling. “ontvang het zegel van de Heilige Geest, de gave Gods. Vraag is wel: wat zal deze Heilige Geest doen en veranderen bij ons? Bij de vormeling?
Drie geschenken van de Heilige Geest werden onderlijnd tijdens de vormselviering.
De Heilige Geest geeft ons moed en kracht en doet ons opstaan uit al wat dodelijk is.
Zo vinden wij vrede en vertrouwen. Een eerste geschenk van de Geest.
De Geest doet ons ook het woord van de Schrift en het evangelie verstaan als een boodschap aan mij en aan ons gericht. Want het is God zelf die doorheen zijn woord uit de bijbel ons aanspreekt. Een tweede geschenk van de Geest.
De Geest doet ons ook Jezus kennen als de levende Heer die ons vandaag wil ontmoeten en aanspreken. Je kan dat vergelijken met de postbode die bij je aanbelt om een pakje of een aangetekend schrijven te bezorgen. Dan is er niet alleen ‘iets’ wat we ontvangen. Er is dan ook iemand die ons aanspreekt. De Heilige Geest doet ons niet alleen de boodschap kennen, ook de boodschapper en dat is voor ons Jezus Christus die bij belijden als de Verrezen en Levende Heer.
Een dubbele ingesteldheid werd gevraagd aan de vormelingen. Het besef dat het vormsel hun keuze is geworden. Deze is vandaag niet meer vanzelfsprekend. En een openheid en ontvankelijkheid voor de gaven van de Geest
Geloof uitspreken
Na deze inspirerende woorden nodigde de vormheer, de vormelingen uit om hun geloof uit te spreken in aanwezigheid van de hele gemeenschap. Bij het doopsel zijn het nog de ouders en peter en meter die in naam van de dopeling het geloof uitspreken maar bij het vormsel doen de vormelingen dat zelf. Zij spreken nu zelf de wens uit om met die Jezus op weg te gaan, om in zijn spoor de wereld in te trekken. Het zegt iets van die persoonlijke en vrije keuze die ze maken. Geloven doen we in alle vrijheid, Jezus nodigt uit maar dwingt ons helemaal niet om Hem te volgen. Theresia reikte het vuur van de paaskaars aan en met de brandende kaars in hun handen vernieuwen ze hun geloof in God. Ze onderschreven het zelf ook door hun naam onder deze tekst te zetten en hingen deze dan aan de lezenaar waar het Woord van God wordt voorgelezen. Betekenisvolle gebaren zonder woorden. Deze kaart en kaars kregen ze ook mee naar huis om hen te blijven herinneren als wat ze hier hebben uitgesproken.
‘Ontvang het zegel van de heilige Geest’
Daarna volgde het kerngebeuren van het vormsel met de handoplegging en de zalving met het chrisma. Peter en meter of twee andere personen leggen op dit bijzondere moment hun hand op de schouder van de vormelingen. Een klein gebaar met een rijke betekenis: ‘we staan achter jou, we steunen jou, we onderschrijven mee jouw keuze als jonge christen’.
God zelf, zet er ook zijn handtekening onder: ‘ontvang het zegel van de heilige Geest’. We behoren Hem ook toe door dit sacrament. De zalving is als het merkteken in een ring of een juweel dat naar de ontwerper ervan verwijst. Zo ook behoren deze kinderen door hun vormsel, God toe.
Lichaam van Christus. Amen
Een tweede sterk moment voor een aantal van deze kinderen was de Communie, waarbij ze voor het eerst Jezus in de eucharistie mochten ontvangen. Met Jezus aan tafel gaan, is als het ware een hoogtepunt in heel het initiatietraject. Het is ook helemaal delen in zijn leven. Het antwoord ‘Amen’ dat de kinderen uitspreken is niet alleen beamen van wat de priester zegt: ‘lichaam van Christus’ maar is ook een JA zeggen op het leven als christen, kiezen om in dit spoor van Jezus te gaan. We zongen dat uit in het lied ‘Samen rond de tafel, als Jezus met zijn vrienden’.
Een geschenk en een uitnodiging
We gaven onze vormelingen ook iets tastbaars mee: een bijbel in de gewone taal. Niet om hem ergens in de kast te zetten maar om af en toe te openen en Gods verhaal met de mensen verder te ontdekken. Ze kregen van IJD (Jongerenpastoraal ook een uitnodiging om mee op Pluskamp te gaan aan de helft van de prijs. Een mooie cadeau!
Ook een zending
Na het dankwoord werden we door de vormheer naar de wereld gezonden om daar te getuigen van Gods liefde. Met ons lijflied ‘Een stad vol hoop’ trokken we naar buiten voor de groepsfoto’s waar een stralende zon ons opwachtte.
Dank en proficiat
Een bijzonder woord van dank aan Kimberly die deze kinderen het afgelopen begeleidde en aan Theresia voor alle praktische omkadering. Iedereen was dankbaar voor deze feestelijke viering. Proficiat aan alle vormelingen: Theo, Maja, Weronika, Penelope, Ninon, llias, Matteo, Flavia, Alessandro, Theo, Dominik !
De foto's van Michel van Rhijn Photography kan je hier vinden.
Pastor Guido