Katholieke aalmoezeniersdienst
van de Nederlandstalige Strafinrichtingen
Jubileum van de gevangenen 5-6 november 2016
Beste broeders en zusters in Christus
Het klimaat van onzekerheid door de tragische gebeurtenissen in een recent verleden, de groeiende kloof tussen rijk en arm en de gewelddadige geopolitieke conflicten met beangstigende migratiegolven maken dat we de neiging hebben om ons meer terug te plooien op onszelf en zo de grondslagen van onze samenleving aan te tasten, met name de sociale en economische solidariteit en rechtvaardigheid. Anders gezegd, we komen meer en meer terecht in een klimaat van ontmenselijking. We zien dat vluchtelingenkampen en gevangenissen plaatsen worden waar weinig rechten gelden omdat er maar al te vaak te weinig menselijke en economische middelen voorhanden zijn. Wordt Christus in dit alles niet opnieuw gekruisigd?
Het is niet de bedoeling om verantwoordelijken voor deze situaties te zoeken. We willen alleen de cruciale vraag stellen naar de aanwezigheid van God ‘in dit alles’ of ‘ondanks dit alles’. Voor Hem, zonder vooruit te lopen op zijn denken, lijkt het ons duidelijk dat de uitgeslotene, ook de gevangene, degene die in de fout ging, de schuldige, ‘barmhartigheid’ verdient. Niet enkel ‘onze’ beperkte en aarzelende barmhartigheid, maar ‘Zijn’ oneindige barmhartigheid.
De gevangene bezoeken, waartoe Mattheüs ons uitnodigt (Mt 25), gaat samen met het besef dat hij meer is dan de daad die hij heeft gepleegd. De gevangene, die zijn straf heeft uitgezeten, zal eens zijn cel verlaten. Het recht geeft hem – weloverwogen - een tweede kans, maar krijgt hij van ons ook echt een tweede kans? De manier waarop wij naar hem kijken, is van kapitaal belang. Want die blik kan hem de vrijheid gunnen of hem opnieuw gevangen houden, niet achter tralies en muren, maar in achterdocht, wantrouwen en afwijzing. Als wij hem opnieuw oordelen vanuit onze angst of vanuit ons gevoel dat wij ‘beter’ zijn, waar staan we dan ten aanzien van God en zijn evangelie?
Wij bidden terecht voor de slachtoffers die vaak in stilte en levenslang de gevolgen van het aangedane kwaad dragen. Toch is het zinvol om ook voor daders te bidden zodat zij Gods barmhartigheid mogen ondervinden.
+ Jozef De Kesel, voorzitter van de Bisschoppenconferentie van België
Heer,
Leer mij om een mens niet te veroordelen op grond van zijn daden uit het verleden.
Integendeel, help mij hem te leren hoe hij U moet vinden,
U, die hem al gevonden hebt…
Leer mij om hem de weg naar uw vrijheid te tonen
zonder dat ik zelf in hoogmoed of persoonlijke trots verval,
zodat hij zich tegenover mij helemaal niet
tot iets verschuldigd hoeft te voelen.
Maak mij tot een instrument van verzoening tussen wie gescheiden leeft
door deze muren en tralies, waarvan ik soms de eerste steen en staaf leg,
wanneer ik door mijn onverbiddelijk oordeel,
wie al uitgesloten is, nog meer uitsluit…
Help mij, Heer, om hem vanuit de schaduw naar het licht te leiden
opdat hij voor mij misschien ook een getuige
van uw liefde en oneindige barmhartigheid worde.
Ik heb dit broodnodig, om mijn vooroordelen te ontvluchten,
waarvan het ergste zonder twijfel datgene is, dat mij ertoe aanzet
om niet proberen lief te hebben wie zich zo weinig geliefd voelt.
Amen
www.vrijplaats.net
flyer
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.