Een pastoraal werkjaar werd afgesloten, een nieuw ligt open...
Op 26 juni sloten we het pastoraal werkjaar af. Een blik op de website van de buienradar over België leerde ons dat we best binnen zouden blijven, voor het eerst sinds de start van onze pastorale eenheid.
Pastoraal overleg
De dag ging van start met het pastoraal overleg. We mochten hiervoor een 20-tal mensen verwelkomen bij een tas koffie en iets zoets. De kinderen werden apart opgevangen en gingen de creatieve toer op met het beschilderen van kleiwerkjes. Op het einde van de viering werden ze als bedanking voor hun inzet aan een aantal mensen gegeven.
Na de verwelkoming door zuster Sylvie, gaf Tite ons een bondige en duidelijke schets van de huidige pastorale situatie in Anderlecht. Ze deed dit aan de hand van vijf thema’s die de toenmalige hulpbisschop mgr. De Kesel in zijn pastorale brief rond de pastorale eenheid schreef in 1995: verkondiging en catechese; gebed en liturgie; hulpbetoon en solidariteit en gemeenschapsleven; pastorale leiding; beheer en financiën. Ook secretariaat, onthaal en communicatie kwamen ter sprake. Al deze domeinen moet een christelijke gemeenschap kunnen behartigen om levend te zijn. Bij elk deeltje werd bekeken wat er nieuw was in het afgelopen jaar en wat we in het komende werkjaar daarin willen gaan doen. Telkens klonk als afsluiter: wat hebben we daarvoor nodig?
Vanuit deze schets gingen we aan de slag in drie groepjes rond twee vragen:
wat heeft ons deugd gedaan en sterkte ons in ons geloof in het voorbije jaar?
waar zou je willen op inzetten, wat zouden we nog moeten doen in de toekomst?
Wat deed ons deugd?
Veel verwijzingen gingen naar de catechese: de spontaneïteit, de interesse van de jongeren, de steun aan elkaar en het werken met de ouders deden deugd. In een overgangsjaar naar het initiatieproject is dit belangrijk. Een ander aspect ging over de kleinere gemeenschappen. Het kleinere aantal mensen moedigt aan om nauwere banden te creëren en zo kunnen we ons gelovig zijn beter uitdragen.
Waar willen we op inzetten?
Een greep uit de reacties:
Jongeren laten ervaren dat christen-zijn niet plaatsgebonden is. Jeugd betrekken die we niet zien in de kerk. Iemand van het katholiek onderwijs uitnodigen om te praten over hun manier van aan geloofsoverdracht te doen.
Zorg voor de plaatselijk gemeenschap en vraag naar blijvende aandacht die blijft voor die gemeenschappen die hun parochiekerk zagen sluiten.
Is het mogelijk een viering in de week in te lassen? Of een geloofsgesprek rond de zondagslezingen? Tijdens de viering wat dichter bij elkaar en het altaar zitten. Contact zoeken met andere christelijke kerken.
Een hele oogst aan ideeën en voorstellen maar ook de vraag naar vrijwilligers die zich op allerlei vlakken willen inzetten.
We nemen het mee naar de pastorale ploeg om verder mee aan de slag te gaan.
Feestelijke eucharistieviering
Even een luchtje scheppen om dan samen ons geloof uit te vieren met al degenen die ons kwamen vervoegen. Tijdens de offerande werd de neergeschreven inbreng uit de verschillende gespreksgroepen aangebracht, samen met de werkjes van de kinderen en een bloeiende plant als symbool van onze groei als gelovige gemeenschap.
Vóór de zegen werden heel wat mensen die zich inzetten bedankt met een attentie: de leden van de pastorale ploeg, de catechisten, vertegenwoordigers van de verschillende parochiegemeenschappen, van een kerkfabriek, … We besloten al zingend ‘een stad vol hoop, in Jezus’ spoor, dat is Gods verlangen, wij gaan er voor.’ Een lied vol perspectief en engagement.
Samen aan tafel
Na een korte receptie, buiten tussen de regenbuien door, mochten we aanschuiven voor een rijkelijk en smakelijk buffet. We konden proeven van wat elkeen had klaar gemaakt: van slaatjes over diverse pasta’s tot heerlijke rijstpap of muffins, voor elk wat wils. Het werd een gezellige namiddag als bekroning voor een geslaagde afsluiting van het werkjaar.
Dank!
Dank aan iedereen die op deze dag en de vele andere dagen van het voorbije jaar hun beste beentje voorgezet hebben om hier in Anderlecht als christengemeenschap op weg te gaan en verder te groeien.
Aan u allen een mooie en deugddoende vakantie toegewenst!
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.