O Maria die daar staat | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
PE Sint-Augustinus Beernem-Ruiselede-Wingene

PE Sint-Augustinus Beernem-Ruiselede-Wingene

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • UURROOSTER VIERINGEN SINT-AUGUSTINUS naar Facebook kerken Beernem
      Parochie Heilige Moeder Gods (Beernem)Parochie Sint-Amandus (Beernem)Parochie Sint-Georgius (Sint-Joris-Ten-Distel)Parochie Sint-Lambertus (Oedelem)Parochie Sint-Petrus (Oedelem - Oostveld)
      kerken Ruiselede
      Parochie Onze-Lieve-Vrouw RuiseledeParochie Sint-Carolus (Doomkerke)Parochie Heilige Kruisverheffing (Kruiskerke)
      kerken Wingene
      Parochie Sint-Amandus WingeneParochie Sint-Georgius Wingene (Widenburg)Parochie Sint-Jan-BaptistParochie Sint-Aldegondis (Zwevezele)Parochie Sint-Jozef (Den Hille)
      CHRISTOFFELZAAL (WINGENE) HUREN Microsite Parochies Ruiselede De Bayakavrienden - Zwevezele Team
      Pastoor BartDiaken DannyZuster RitaRita PatteeuwJoseph MorthierGerda MeulebrouckAanstelling Team nieuwe pastorale eenheid
      DOOPSEL
      Aanvragen doopselDoopsels kerken WingeneDoopsels kerken ZwevezeleDoopsels kerken BeernemDoopsels kerken Ruiselede
      EERSTE COMMUNIE VORMSEL VERZOENING HUWELIJKEN
      Aanvragen huwelijkHuwelijken kerken BeernemHuwelijken kerken Wingene
      ZIEKENZALVING KERKELIJKE UITVAARTEN
      Uitvaarten Sint-Amandus - WingeneUitvaarten Sint-Aldegondis - ZwevezeleUitvaarten Parochies BeernemUitvaarten O.L.V.-Tenhemelopneming Ruiselede

O Maria die daar staat

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zaterdag 27 juli 2024 - 0:11
Afdrukken

Ik zal u een ‘Ave Maria’ schenken

We hebben al vaak horen zeggen dat de kerken leeglopen en dat sommige reeds gesloten zijn. Er is echter een domein waar helemaal geen leegloop is. Dit zijn de bedevaartplaatsen en ook de volksvroomheid. We kunnen dus de vraag niet uit de weg gaan: “Waarom blijven de mensen naar bedevaartoorden trekken, terwijl de kerkpraktijk achteruitgaat?” Zouden we kunnen zeggen dat bij de volksmens onderhuids een diepe spiritualiteit leeft? Deze volkse en liturgische gevoeligheid is verbonden met de natuur, met heilige plaatsen, met bronnen en grotten, ja…met de geschiedenis.

Maar … hoe dan ook, Christus staat altijd centraal in ons geloof. Maria en andere heiligen vormen rond Hem een erewacht … en niet omgekeerd.

Volksreligie heeft veel te maken met hart en gevoel, veel meer dan met het hoofd. Volksreligie kan niet zonder beelden. Dit is meteen een uitnodiging om onze smaak voor schoonheid te testen bij het bekijken van beelden in enkele bedevaartoorden. In deze uitgave van ‘Kerk en Leven’ beginnen we wat dichter bij ons: Dadizele, Banneux en Beauraing.

 

  • Dadizele

Volgens sommige bronnen is Dadizele reeds sinds de 15e eeuw een bekend bedevaartoord.

Maria wordt er vereerd als ‘Onze-Lieve-Vrouw met kind’. De devotie vindt haar oorsprong in drie legenden. Maria kwam telkens helpen bij een concrete nood.

 

  • Banneux

Dit bedevaartsoord wordt het heiligdom genoemd van ‘De Maagd der Armen’. Van 15 januari tot 2 maart 1933 verscheen Maria acht keer aan een elfjarig meisje, Mariette Beco. Duizenden pelgrims komen er hun armoede, hun lijden en verdriet toevertrouwen aan de Moeder van de Verlosser.

 

  • Beauraing

De plaats van de verschijningen aan vijf kinderen (dit van 29 november 1932 tot 3 januari 1933) werd een heiligdom en een bedevaartoord. De cultus werd er in 1943 toegestaan door de Kerk. In een souvenirwinkel ‘Pro Maria’ is er ook een klein museum met meer dan 800 beelden, gemaakt uit alle materialen en vanuit alle landen. Zo wordt de mariale cultus in de wereld gevisualiseerd.

 

Wezenlijk in de volksvroomheid is de plaats van Maria. De liefde voor haar zoekt echter niet alleen beelden maar ook namen … zoals elke liefde onder mensen de geliefde vaak met een ‘lieve’ naam bedenkt. “Liefde gaf u duizend namen…” zo zingen we in een welbekend Marialied. Als je zoekt op internet dan vind je er een hele litanie. Ik citeer er enkele: Minnelijke Moeder, Gulden Huis, Oorzaak van onze Blijdschap, Moeder van goede Raad, Zetel der Wijsheid, Morgenster, Troosteres van de Bedrukten, Koningin van de Vrede … En … misschien kan je zelf een heel persoonlijke naam voor haar uitvinden! Dat mensen vindingrijk zijn daarin bewijst de Stad Brugge als Mariastad. In 2020 bracht men een nieuwe uitgave op de markt van het boekje ’t Onze Vrowtjie aan mien fasaade’.

 

Uit al deze namen blijkt dat Maria de hoogverheven Moeder Gods is en toch is ze ook heel dicht bij ons. Haar beeld staat roerloos, soms hoog in een nis en toch is ze heel nabij, alsof ze er alleen voor mij staat.

 

Mariale bedevaartplaatsen zijn ankerplaatsen van de volksreligiositeit. Op deze plaatsen raakt de hemel de aarde, want ze zijn verbonden met God én met de mensen. De bedevaarder ziet alles met nieuwe ogen: het landschap, de medemensen, zichzelf en zijn geschiedenis. Bedevaarders worden vaak vrienden en ook lotgenoten, ja zelfs een soort tweede familie…

Vandaag bezoeken wij enkele bedevaartoorden…wereldwijd.

 

  • Lourdes

Het is dé katholieke bedevaartplaats in Frankrijk … en dit het hele jaar door, maar vooral van maart tot oktober. Per jaar verblijven er zes miljoen pelgrims. Ze ervaren er een groot vertrouwen, maar ook hoop op fysische of geestelijke genezing. Daarvan getuigde onze hulpbisschop Eugeen Laridon destijds: “Zieken vertrekken vol moed weer naar huis. Ze zijn daarvoor niet genezen, maar ze hebben kracht gekregen om hun ziekte te dragen en het uit te houden totdat ze - bij wijze van spreken - opnieuw naar Lourdes kunnen komen”.

 

  • Fatima

Het is de plaats waar drie herderskinderen, Jacinta, Francesco en Lucia, getuigen van een reeks verschijningen. De wereldwijde bekendheid van Fatima is vooral toegenomen tijdens het pausdom van Johannes Paulus II. In 1982 kwam hij naar Fatima, als dank omdat hij in 1981 een aanslag had overleefd.

 

  • Czestochowa

Een stad in het zuiden van Polen is de thuishaven van de zwarte Madonna. Jaarlijks komen er ongeveer vijf miljoen gelovigen naar dit bedevaartoord. Zo kan het in één adem genoemd worden met plaatsen als Lourdes en Fatima.

 

  • Medjugorje

In Bosnië-Herzegowina ben je ten slotte welkom bij de Koningin van de Vrede.

Medjugorje wordt ook de gebedsschool van Maria genoemd. Waar kan je beter het gebed

leren dan bij haar, de Vrouw die alles in haar hart bewaarde?

Moge zij ten beste spreken bij haar Zoon … zodat de vrede mag terugkeren in zoveel plaatsen van oorlog en geweld.

 

Zuster Edith Provoost (medezuster van zr. Rita)

Voor dit artikel heb ik inspiratie gevonden bij Kardinaal Godfried Danneels (+) in zijn paasbrochure van Pasen 2008: “Volksreligie, geloven met handen en voeten”.

O Maria die daar staat

Gepubliceerd door

PE Sint-Augustinus Beernem-Ruiselede-Wingene

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie
De pijn van de slachtoffers van milieurampen
readmore

Gebedsintentie paus september 2024: voor de schreeuw van de aarde

icon-icon-inspiratie
gebedsintentie paus augustus 2024: politieke leiders
readmore

Gebedsintentie paus augustus 2024: voor politieke leiders

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook